Joan Carles I, als Emirats
La Casa del Rei en confirma el parador després de dues setmanes de silenci, però li manté el blindatge
Hi és des del 3 d’agost, quan va escapar
Opta per un país sense tractat d’extradició amb Suïssa
Dues setmanes després d’haver escapat d’Espanya assetjat per les acusacions de corrupció i la justícia, La Zarzuela va confirmar ahir que Joan Carles de Borbó és als Emirats Àrabs Units. Quinze dies ha trigat la Casa del Rei a reconèixer el parador de l’antic cap d’estat i pare de l’actual, Felip VI. I ho ha fet en un breu comunicat en què a més de dir que és als Emirats Àrabs Units, sense especificar el lloc, diu que hi és des del mateix 3 d’agost, quan va anunciar que abandonava Espanya i traslladava la seva residència a fora.
Des d’aleshores Joan Carles de Borbó estava en parador desconegut. Silenci de La Zarzuela i silenci també des del govern espanyol, que continua sense aclarir el paper que ha jugat en l’operació fugida. La seva opacitat havia dut a múltiples especulacions que el situaven com a possibles destinacions Portugal, on va passar la infantesa, o la República Dominicana. Finalment una fotografia baixant d’un avió publicada per un digital el 8 d’agost el situava a Abu Dhabi, la capital dels Emirats Àrabs Units.
El comunicat no diu, però, ni com va marxar, ni si va fer alguna escala, ni on és concretament ni tampoc qui l’acompanya. Segons alguns mitjans, l’acompanyaria una persona de confiança i quatre escortes que paga l’Estat.
La Casa del Rei confirma només que des del 3 d’agost el pare de Felip VI és als Emirats Àrab Units.
En plena polèmica per les donacions de les monarquies àrabs que l’esquitxen, ha buscat aixopluc en un dels qui anomena “germans àrabs”, el xeic Mohamed bin Zayed, de 59 anys, príncep hereu d’Abu Dhabi, l’emirat que lidera els Emirats Àrabs Units, la federació de set emirats del golf Pèrsic.
Els regals del xeic
L’emèrit i Mohamed bin Zayed mantenen una gran amistat des de fa temps. Qui va ser amant de l’antic cap d’estat espanyol Corinna Larsen, en una carta enviada a La Zarzuela, el març del 2019, acusava Felip VI d’haver rebut un dels dos cotxes de luxe que la tardor del 2011 el xeic Mohamed bin Zayed va regalar a Joan Carles de Borbó.
Salutació a Bin Salman
L’últim viatge a l’estranger en què es va deixar fotografiar Joan Carles de Borbó va ser als Emirats Àrabs Units, el novembre del 2018, acompanyat de la infanta Cristina. En aquest viatge el pare de Felip VI es va deixar fotografiar amb el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, després que la CIA l’apuntés com a responsable de l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi, un mes abans a Istanbul.
A banda de l’amistat que manté amb Mohamed bin Zayed, per Òmniun Cultural el destí triat per l’emèrit no és gens casual, ja que aquest país no té tractat d’extradició amb Suïssa. Un fet que, per l’entitat catalana, “confirma que el rei emèrit espanyol no té cap intenció de retre comptes davant la justícia d’aquest país”, en referència a Suïssa, que investiga una presumpta donació milionària a la seva antiga amant Corinna.
Assetjat judicialment
La fugida del pare de Felip VI d’Espanya precisament es va produir arran de la investigació que la fiscalia suïssa i la fiscalia del Tribunal Suprem espanyol estan desenvolupant després de destapar-se que disposa en el país helvètic d’una fortuna que presumptament podria haver forjat a partir del cobrament de comissions. De fet la fiscalia del Tribunal Suprem espanyol manté obertes diligències prejudicials sobre les activitats econòmiques de Joan Carles de Borbó, a qui investiga si va incórrer en algun delicte punible en la gestió de la seva fortuna. Les investigacions de la fiscalia del Suprem apunten a dos possibles delictes de frau fiscal i blanqueig de capitals.
S’oposen a despenalitzar les injúries a la corona
El ministre de Justícia espanyol, Juan Carlos Campo, s’oposa a reformar el Codi Penal per eliminar el delicte d’injúries a la corona, tal com demanen partits com ERC, Més per Mallorca, BNG, Endavant Andalusia o, fins i tot, Unides Podem, que forma part del seu govern. “Les altes institucions de l’Estat han d’estar protegides i les ofenses que les debiliten no són bones”, va assegurar Campo, que va dir: “Quan protegim la corona, protegim l’Estat.” En una entrevista a la Ser, el ministre va apostar també per aparcar el debat sobre la inviolabilitat del rei. “Ens pot distreure del que realment és important”, va assenyalar Campo, recordant la crisi sanitària, econòmica i social provocada per la pandèmia de la Covid-19. En la línia que manté el PSOE, Campo va reclamar per a Joan Carles de Borbó el dret a la presumpció d’innocència. Va afegir que el pare de Felip VI no té cap causa oberta, i tot i que els ciutadans tenen “tot el dret” a obrir un debat social, la realitat és que la Casa del Rei ha decidit allunyar-lo, una decisió que “no l’ha pres amb el govern”, i a partir d’aquí comença “el terreny de l’especulació”. Per tant, “no ens fem trampes al solitari”, va reclamar Campo, i va recordar que és necessari evitar “judicis paral·lels”. El ministre es va mostrar convençut que si l’emèrit és cridat per la justícia, “compareixerà” de manera immediata de forma voluntària, sense que sigui necessari “ni un segon per localitzar-lo”.