La Diada més descentralitzada
L’ANC distribueix la mobilització d’aquest any en més de 100 punts de 82 municipis per evitar l’aglomeració
L’aforament mitjà de les concentracions es limitarà a 200 o 300 participants
L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) continua endavant amb els seus plans de mobilització excepcional per a la Diada d’aquest any davant la incertesa de quina serà la decisió final del govern català tenint en compte que la màxima autoritat sanitària de la Generalitat ja ha desaconsellat les concentracions al carrer. L’entitat presentava ahir el mapa provisional de punts de concentració i el sistema d’inscripció obligatòria dels participants per defensar, un cop més, que la mobilització ha estat pensada amb totes les mesures de prevenció i seguretat per evitar els contagis.
Dret a manifestació
La presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, reafirmava que l’organització ha anat adaptant el programa a les mesures de seguretat que el Departament de Salut recomana al Departament d’Interior i a les condicions que els responsables de Protecció Civil (Procicat) els han posat en les diverses reunions preparatòries. “La idea que continuem defensant és que hem d’exercir el dret de manifestació amb plenes garanties per a la salut pública”, defensava Paluzie en la roda de premsa d’ahir.
La líder de l’Assemblea reiterava que s’han anat afegint mesures adaptades a la situació actual de pandèmia, que són cada cop més restrictives respecte del que es preveia inicialment. Amb el retorn a la normalitat, la disminució de positius i la relaxació de restriccions governamentals, l’ANC es va plantejar descentralitzar i dispersar en molts punts del país la manifestació, però no tenia pensades inicialment mesures estrictes i excepcionals de separació i distància entre les persones.
Mesures addicionals
Amb l’augment general de contagis des del juliol i les noves restriccions a les “trobades socials” i ara ja a l’aforament de bars i terrasses adoptades pel govern, l’entitat ha afegit la limitació d’aforament, l’establiment d’un perímetre i el control d’accés a les mesures adoptades inicialment de distància i concentració estàtica en els múltiples punts. “Garantirem que només hi haurà una persona cada quatre metres quadrats i donarem un missatge molt clar que només els inscrits podran venir”, insistia ahir Paluzie.
La presidenta de l’entitat defensa que, amb la tornada de vacances, es garantirà “el dret a l’educació i al treball” i es faran “compatibles amb el dret a la salut” i hi afegeix que “el dret fonamental de manifestació” no pot ser tractat de manera diferent, però al mateix temps conclou que fer compatible les concentracions amb la salut pública “és el repte” que s’ha imposat l’ANC i es mostra confiada en la seva organització: “L’independentisme català s’ha caracteritzat per ser exemplar a l’hora d’organitzar manifestacions.”
El responsable de comunicació, Adrià Alsina, la qualificava ahir de “la mobilització adaptada a la Covid-19 més gran d’Europa” i destacava l’esforç de voluntaris i assemblees territorials per organitzar les plantades. Ja s’han programat 107 punts diferents en 82 municipis i el nombre podria créixer els pròxims dies. Tenint en compte que el nombre mitjà de participants anirà dels 200 als 300, en conjunt es manifestaran al carrer unes 48.000 persones i aquest no és, aquest any, un nombre inicial, sinó un límit estricte. Si s’afegeixen més punts els pròxims dies es podria arribar a les 50.000 persones, però des de l’ANC es deixa clar que el nombre final no se superarà perquè cada participant s’haurà d’inscriure a través del web , se li assignarà una identificació que haurà de presentar als voluntaris que controlaran l’accés a cada punt i no es permetrà l’entrada a ningú més.
La secretària nacional que coordina les mobilitzacions, Sònia Urpí, explicava els canvis que s’han adoptat i com funcionarà la mobilització. En primer lloc, es demana als participants que s’inscriguin al punt més proper al seu domicili. A través de la plataforma Inscriu-me, que aquesta vegada l’ANC ha encarregat a una empresa, a cada participant li apareixeran les mesures de seguretat en el moment d’apuntar-se i també al correu posterior que rebrà de confirmació.
Els participants hauran de passar un control a càrrec dels voluntaris als punts de concentració, on s’hauran d’identificar amb el número que se’ls assignarà a la inscripció. Cada persona s’haurà de situar en l’emplaçament corresponent de 4 m², que la separarà d’altres participants, haurà d’anar amb mascareta i netejar-se les mans amb gel hidroalcohòlic a l’entrada al perímetre de concentració, que estarà senyalitzat amb cinta.
La distància entre participants es garantirà de dues maneres, segons explicava Paluzie. En uns llocs els emplaçaments estaran marcats amb senyals hidrosolubles i en altres seran les cadires les que determinaran els espais. Els aforaments, que van des de només dotze participants a la plaça de Sant Climent de Taüll fins a un màxim de 1.500 persones previstes a Badalona, han estat decidits autònomament per les assemblees territorials segons la grandària de l’espai triat.
Berga suspèn la seva
Preguntats els responsables de l’entitat per si no consideraven “irresponsable” mantenir les concentracions en la situació actual de positius per SARS-CoV-2, Urpí responia que “igual d’irresponsable és fer aquesta concentració com agafar el metro per anar a treballar”. La portaveu de Cs, Lorena Roldán, insistia ahir en la pressió al govern, al qual ha sol·licitat conèixer les mesures de seguretat que s’han requerit a l’Assemblea.
I ahir mateix l’ANC de Berga decidia suspendre la concentració prevista a la capital comarcal “per responsabilitat amb la salut pública”, segons informava l’Agència Catalana de Notícies. Després de debatre i votar la “conveniència” de fer la concentració, la comissió organitzadora va decidir suspendre l’acte, que estava previst fer de cinc a set de la tarda de l’11 de setembre a la plaça Tarascon i al carrer de la Sardana.
LES FRASES
Canvis en grans places i avingudes
El disseny inicial de la mobilització era protestar només davant de seus estatals de la Seguretat Social, l’Agència Tributària o el Servei Públic d’Ocupació (SEPE) “per recordar on és el poder que aspirem a reemplaçar per exercir-lo en benefici de la ciutadania de Catalunya” s’explica des de l’ANC. Però la voluntat de mobilitzar-se de diverses assemblees territorials va suposar el primer canvi. Com que en moltes comarques o municipis no hi ha delegacions d’aquests organismes estatals, l’organització va decidir afegir estacions de Renfe o jutjats com a punts de concentració. Quan ha arribat el moment de triar emplaçaments amb les noves mesures restrictives s’han hagut de fer més canvis. “S’han canviat algunes concentracions perquè no complien les mesures. Ara algunes es faran en places i grans avingudes on no hi haurà edificis de la Tresoreria de la Seguretat Social, el SEPE o l’Agència Tributària”, explicava Urpí. L’ANC també recomana a la “població vulnerable” que no s’inscrigui: “Hi haurà gent que aquest any s’haurà de quedar a casa”.