Política

Mataró ja és la primera en participació

Hi va haver un índex del 23,7%, que els organitzadors destaquen que és el més alt de les grans ciutats catalanes

La consulta popular a Mataró partia ahir amb un cert avantatge. Els col·legis van obrir amb un vot anticipat acumulat d'un 18%, una dada que ja els situava per sobre de ciutats com ara Sabadell, Lleida i Reus en participació. L'objectiu, doncs, era aconseguir superar Girona, i en l'avanç de participació que es va fer a les sis de la tarda, ja s'havia assolit.

Dels 23.006 mataronins que van votar, 1.956 eren immigrants –el 16,2% de la població estrangera empadronada–. Del total, 21.114 van optar pel «sí» i només 1.191, pel «no». Un total de 525 paperetes van ser nul·les i 176, en blanc. El coordinador de Mataró Decideix, Alfons López Tena, va destacar la tasca dels centenars de voluntaris que han participat activament en la consulta i va assegurar que «sense suport institucional i sense recursos econòmics també es pot fer una molt bona participació». «El poble català és madur per exercir la democràcia i els seus drets i decidir si volen continuar treballant amb l'Estat espanyol», va afegir López Tena, que també va esperonar el públic que seguia l'escrutini des del local dels Capgrossos de Mataró a aconseguit una altra fita: «Promoure un referèndum oficial a partir de la iniciativa popular presentada al Parlament de Catalunya.»

Tot i que la jornada va transcórrer amb normalitat, hi va haver dos incidents que Mataró Decideix es va encarregar ahir de condemnar. En un dels col·legis, l'escola Camí del Cros, dues persones van assaltar les urnes i van llençar per terra totes les paperetes. Durant el matí, representants de la Falange van repartir fullets on es criticava que el rector de la parròquia de Sant Josep cedís un local parroquial com a punt de votació.

Òrrius també diu «sí»

Juntament amb Mataró, Òrrius va ser l'altre municipi maresmenc que ahir es va afegir a la quarta onada de consultes sobre la independència de Catalunya. De les 526 persones amb dret a vot, hi van participar 238 (un 45,2%). El «sí» també va guanyar amb claredat, amb el 94,9% (226 vots) de les paperetes contra el 2,9% (7 vots) del «no».

23,7%
Índex de participació.
És la xifra més alta que aconsegueix una ciutat de més de 100.000 habitants que ha fet la consulta i es tradueix en 23.006 vots de les 97.130 persones que podien votar. Els organitzadors van destacar que l'índex és tot un èxit perquè ha servit també per millorar la mitjana que havien registrat els municipis que ahir feien la consulta.

Urna mòbil, per recórrer 28 nuclis

Els organitzadors de la consulta al Baix Pallars tenien clar que l'èxit de la convocatòria consistia a dur l'urna a la gent. Aquest municipi del Pallars Sobirà està repartit en 28 nuclis. L'urna mòbil ha estat un èxit, ja que la participació del vot anticipat ha superat el 20%. A la imatge, un nen col·loca el vot del seu pare a l'urna, a Gerri de la Sal.

Una votant centenària

La Genoveva Ruiz, que viu a la residència de Sant Josep de Mataró, no va voler perdre's ahir una oportunitat única. Va néixer el 18 de juliol de 1910 i aviat farà 100 anys. Acompanyada del seu nebot, Antoni Trens, que té 80 anys, va desplaçar-se fins al col·legi Cor de Maria en cadira de rodes i va aconseguir dir-hi la seva sobre la independència de Catalunya. «Hem votat que ‘sí', perquè per dir que ‘no' no hagués sortit de la residència», va explicar.

Tresserras vota a Cerdanyola

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va votar ahir a Cerdanyola, i ho va fer pel «sí» tal com ell mateix va reconèixer: «Fa anys que em considero independentista.» Tresserras va qualificar la consulta d'un dels processos històrics més interessants políticament a Europa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.