Medalla als sanitaris, conscients que calen recursos
El Parlament reconeix la tasca de tots els professionals del sistema de salut durant la pandèmia
L’acte de la Diada del govern homenatja l’esforç fet per la ciutadania
Reconeixement i agraïment del Parlament a l’esforç de tots els professionals del sistema de salut durant la pandèmia, però també consciència que cal que les institucions es conjurin per “garantir-los els recursos i dotar-los de les eines imprescindibles”. La unanimitat del plantejament no va sortir de la boca de la metgessa internista de l’hospital d’Igualada Dolors Arnau durant el parlament en representació de tot el col·lectiu guardonat, sinó de la del president de la cambra catalana, Roger Torrent. Hi havia coincidit el periodista Jordi Basté en la glossa als distingits amb la medalla d’honor, però va ser Torrent qui va tornar a destacar que cal “posar la salut al centre del model socioeconòmic, fer-ne una prioritat i un objectiu estratègic de país molt més enllà de la resposta a la pandèmia”. Això sí, també va advertir que no seria fàcil a curt termini perquè les mesures de prevenció de la pandèmia “tindran un cost elevat per a la societat”.
Les medalles d’or les van recollir Miguel Cerrillo, infermer de l’equip d’atenció primària del CAP Mossèn Jaume Soler de Cornellà de Llobregat; Neus Camps, epidemiòloga del servei epidemiològic de Girona; Glòria Ollé, tècnica en cures auxiliars d’infermeria de l’UCI de l’hospital universitari Germans Trias i Pujol i Jesús Cabrera, administratiu de l’equip d’atenció primària del CAP Roquetes-Canteres de Barcelona. Arnau va reconèixer que l’inici de la pandèmia va ser molt dur i “ens vam sentir sovint molt sols”, però el discurs va donar valor a la capacitat de reinvenció i reorganització del personal i els treballs d’equip dels centres. Malgrat tot, sí que ho va aprofitar per dir: “Demano als responsables superiors que ens escoltin, que ens ajudin i, a la ciutadania, que sigui responsable.”
D’altra banda, l’acte institucional del govern i el Parlament per la Diada va ser sense públic i gravat i va consistir en la hissada de la senyera a l’interior del Palau de la Generalitat amb l’actuació del Cor Jove de l’Orfeó Català i l’espectacle Aquesta terra, dirigit per Lluís Danés, gravat a la plaça de Sant Jaume i a la Generalitat, com a símbol de la casa de tots els catalans per homenatjar els seus esforços durant el confinament i amb un record per les víctimes. Va incloure la intervenció de Xavi Lloses, Alfred Tapscott, Montse Colomé, Ivan Benet, el Cor Jove de l’Orfeó Català, Lídia Pujol, l’Escolania de Montserrat, Sopa de Cabra, Suu, Andrés Corchero i In Crescendo.