Condemna per violència policial
Veu “desproporcionada” l’actuació policial en la dispersió d’una manifestació, el 2014
Les autoritats espanyoles van vulnerar el dret de protesta d’una manifestant, que va quedar incapacitada pels cops de porra
Càstig de la justícia europea a l’Estat espanyol per violència policial. El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va condemnar ahir Espanya per l’ús “desproporcionat” i “injustificat” de la força policial en una manifestació espontània durant l’època de la crisi econòmica a Valladolid. La repressió de la policia, que va causar danys permanents a una manifestant, va ser una vulneració del dret de protesta, segons l’alt tribunal amb seu a Estrasburg.
Laguna Guzmán va quedar incapacitada de per vida pels cops de porra de la policia en la dispersió d’una concentració contra les retallades a Valladolid el 2014. La manifestació estava autoritzada, però en acabar la marxa oficial una cinquantena de persones van continuar fins a arribar a un restaurant on hi havia un grup de polítics. Allà va ser quan la policia va decidir intervenir i va deixar malferida Guzmán, que va acabar a l’hospital amb contusions al cap, la boca i les mans.
Vista la negativa de les autoritats espanyoles a perseguir judicialment els agents implicats, i després que el Tribunal Constitucional declarés inadmissible el seu recurs d’empara el 2017, Guzmán va recórrer com a última instància a Estrasburg i allà ha trobat justícia. En el litigi europeu, el govern espanyol va defensar que la protesta “tumultuària” que hi va haver davant del restaurant era il·legal i que no es podia considerar pacífica. Per contra, l’afectada va replicar que ni tan sols els informes policials mencionaven cap actitud violenta ni de confrontació amb els agents.
Finalment, les autoritats espanyoles van perdre ahir als tribunals europeus, que van donar la raó a Guzmán i van reconèixer la vulneració dels seus drets. Si bé reconeixen que la llei espanyola permetia aquesta intervenció, el TEDH només analitza si era “necessària” i “legítima” en una societat democràtica.“L’actitud dels manifestats i els eslògans inofensius no justifiquen la força utilitzada per la policia”, defensen set magistrats europeus en la sentència. A diferència del govern espanyol, que avalava l’actuació dels cossos policials, el TEDH va reprovar ahir els mètodes de la policia per no haver estat “proporcionats” ni “justificats”. I hi afegeixen: “No s’ha demostrat (...) que la manifestació suposés un gran trastorn de l’ordre públic. En conseqüència, les autoritats no han adduït motius pertinents i suficients que justifiquin la seva dispersió”, indica la sentència.
En concret, els magistrats no veuen provat que fos “difícil per a la policia contenir o redirigir els manifestats” ni que la situació comportés un alt risc de “disrupció de l’ordre públic”. “Les molèsties (...) van causar una certa alteració de la vida ordinària, però no van superar el nivell de molèsties lleus que es deriven de l’exercici normal del dret de reunió pacífica en un lloc públic.”
Per tant, el TEDH va concloure ahir de manera unànime que l’Estat va vulnerar la llibertat de reunió i assemblea que protegeix el Conveni Europeu de Drets Humans. Donades les circumstàncies de la protesta i l’actitud pacífica de la manifestant, els magistrats europeus veuen clar que la violència policial contra ella era una “interferència desproporcionada” en els seus drets fonamentals. “Aturem la criminalització de la protesta social”, deia la pancarta que subjectava Guzmán quan va rebre els cops dels agents. En sis anys, la justícia espanyola s’ha negat a processar els culpables i ha estat l’europea la que ha fet valer el dret de manifestació que reivindicava el cartell d’aquell fatídic dia.
És una victòria moral més que material, ja que l’Estat espanyol només haurà de compensar Guzmán amb els 248 euros de les costes judicials del fallit recurs d’empara al Constitucional. La resolució judicial de l’alt tribunal no diu res sobre les responsabilitats penals dels policies ni sobre l’obligació de retre comptes davant la justícia.
LES FRASES
LA XIFRA
Precedent destacat per a l’1-O
El cas Laguna Guzmán contra Espanya és un raig d’esperança per a tots aquells que van denunciar les càrregues policials del Primer d’Octubre (1-O). Principalment, perquè el Tribunal Europeu de Drets Humans interpreta de manera restrictiva la capacitat de les forces policials per reprimir una manifestació.
A més, protegeix aquells que actuen pacíficament encara que un acte pugui desembocar en desordres o aldarulls. “Una persona no perd el dret a la protesta pacífica perquè hi hagi violència esporàdica o altres delictes en una manifestació si l’individu en qüestió continua sent pacífic”, avisa la sentència. També recorda l’obligació dels cossos policials de respectar el dret de protesta fins i tot si hi ha el “risc” que la manifestació acabi amb desordres.
Ara bé, els afectats per l’1-O hauran de tenir paciència fins a arribar a Estrasburg i també justificar bé davant el tribunal que l’ús de la força policial no era legítim en aquelles circumstàncies.