La instal·lació de les llambordes Stolpersteine s’estén arreu de Catalunya
Sabadell lidera el rànquing de peces instal·lades en record de les víctimes del nazisme
Barcelona s’estrena amb la de Companys
Avui se’n posen 14 a Súria
Francisco Cazorla, Manel Cazorla, Juan Navarro, Antonio Martínez, Antonio Yélamos... Són algunes de les catorze víctimes del nazisme que el Memorial Democràtic va homenatjar ahir amb la col·locació d’una llamborda Stolpersteine a Súria. Amb aquestes peces ja són 257 les que es poden trobar en gairebé una quarantena de municipis d’arreu de Catalunya. Només aquest mes se n’han plantat trenta-tres.
Es tracta d’una placa artística de 10 per 10 cm² que es col·loca a la vorera, davant de l’últim domicili que va tenir el represaliat en llibertat. Són obra de l’artista alemany Gunter Demnig i estan fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades personals de deportats als camps nazis, tant assassinats com supervivents, incloent-hi exiliats. També volen recuperar la memòria d’aquelles persones que, davant del destí que els esperava, van decidir suïcidar-se. Stolpersteine significa pedra que fa ensopegar. Es considera el memorial més gran del món, amb presència en una vintena de països i 75.000 exemplars.
La primera
L’origen de les Stolpersteine és la placa que Demnig va instal·lar el 1992 davant de l’ajuntament de Colònia, on Heinrich Himmler va ordenar l’inici de les deportacions. El 1995 es van col·locar les primeres 250.
A Catalunya –i al conjunt de l’Estat espanyol– no van arribar fins al 2015, a Navàs (Bages). Actualment, Sabadell encapçala el rànquing del nombre de llambordes instal·lades al Principat, amb 61, seguida de Manresa (24), Girona (16), Mataró (15) i, des d’ahir, Súria (14). La ciutat de Barcelona es va estrenar dijous amb la col·locació a la plaça de Sant Jaume d’una peça dedicada al president de la Generalitat Lluís Companys, coincidint amb el 80è aniversari del seu afusellament. El gener del 2018 se’n va col·locar una davant de la casa de Neus Català, l’única a la demarcació de Tarragona.
El Memorial Democràtic ha coordinat la instal·lació de totes les llambordes, a excepció de les set peces de Gironella, i cinc de les sis col·locades a Navàs. En aquests dos casos, la instal·lació va ser a iniciativa dels ajuntaments. El mateix Gunter Demnig va venir a Catalunya l’any passat per presenciar la instal·lació de la seva obra en diverses localitats.
Moltes escoles treballen la memòria del nazisme a les aules a partir de les plaques Stolpersteine col·locades als municipis. De moment, la majoria es concentren a les comarques barcelonines i a la demarcació de Lleida.