Cuixart defensa el vídeo pel “fals testimoni” de l’agent al TS
Òmnium manté que va usar la veu del sergent de la Guàrdia Civil per motius informatius i no publicitaris
La fiscal, però, demana una indemnització d’entre 6.000 i 10.000 euros
El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va defensar el vídeo que l’entitat va realitzar i emetre el març del 2019 usant la veu d’un sergent de la Guàrdia Civil –que en el judici al Suprem definia una suposada bandera d’Òmnium–, ahir a través d’una videoconferència, amb un so inintel·ligible, des de la presó de Lledoners a la sala de vistes del jutjat de primera instància 57 de Barcelona. L’agent reclama a Òmnium 10.000 euros per haver vulnerat el dret a la seva imatge amb fins publicitaris. La fiscal va estar d’acord amb aquesta vulneració i va sol·licitar que la magistrada fixi la indemnització a l’agent “entre els 6.000 i els 10.000 euros”, ja que sosté que hi havia fins publicitaris, quan al final de l’enregistrament es deia: “Fes-te’n soci.”
En la vista, Cuixart va declarar el primer, i va sostenir que no es va demanar permís al sergent perquè el judici al Suprem, contra els independentistes catalans, era “un acte públic” i el vídeo s’emmarcava en la llibertat d’expressió i en una campanya d’Òmnium, amb el lema Judici a la democràcia, amb veus d’altres persones. “Va dir que Òmnium té una bandera i era incapaç de definir-la: no sé si era mala fe o un fals testimoni”, va declarar ahir el president de l’entitat, i va descartar que tingués cap relació econòmica.
Per la seva part, el sergent de la Guàrdia Civil va assegurar que, dies després de declarar al Suprem, amics i companys el van informar que sortia la seva veu al vídeo “que es va fer viral i del qual es van fer memes”, i hi va afegir: “Entenc i defenso la llibertat d’expressió i només denuncio Òmnium perquè va mercadejar amb la meva veu. Ho hauria fet també si hagués estat la Creu Roja, el PSOE o Ciutadans.” Preguntat per l’advocat Benet Salellas, defensor d’Òmnium, sobre els danys morals patits, l’agent no en va dir cap de concret, excepte que a la seva filla li havien dit uns pares de l’escola que l’havien reconegut; que ell treballa en operacions encobertes, però que no l’havien apartat pas, i que el va reconèixer “un amic de Cadis amb el qual feia més vint anys que no es veien”. A més, van declarar com a testimonis treballadors d’Òmnium per destacar el valor informatiu i d’“incredulitat i indignació” en escoltar la declaració de l’agent.
En els informes finals, l’advocat de l’agent va insistir que Òmnium “amb aquest vídeo i la musiqueta fa una intromissió il·legítima per aconseguir socis”. Salellas, per contra, va destacar que molts mitjans usen al costat de notícies publicitat per fer subscriptors i això no es qüestiona pas, i va emmarcar l’acció d’Òmnium Cultural en “la llibertat d’expressió i el dret associatiu”.
LES FRASES
“Posava «democràcia» a la bandera?”
En el judici d’ahir, el sergent de la Guàrdia Civil explicava que ell va anar a fer escorcolls al Departament d’ Exteriors el 20-S i allà va veure la suposada bandera d’Òmnium, i que la va descriure “de manera molt detallada” sense encara entendre que l’entitat cultural no té cap bandera.
“En sortir-ne vaig veure banderes com la d’Òmnium”, comença la declaració de l’agent al vídeo , d’Òmnium sense editar les seves paraules, però sí amb imatges i música dels errors en descriure el damàs. L’advocada Marina Roig, seriosa, li pregunta que la descrigui, mentre l’advocat Àlex Solà no para de moure el cap sorprès. “Era de color verd, amb ratlles, i un pal”, diu el sergent, amb riures a la sala. I Roig li pregunta: “Hi posava «democràcia»?” I l’agent respon que no se’n recorda.