El Govern fixa la figura d’un responsable sanitari per a cada col·legi electoral a les eleccions del 14-F
El pressupost dels comicis s’incrementarà un 64%, fins als 20,5 milions d’euros, per garantir la seguretat als centres de votació
El Govern designarà un responsable sanitari a cada un dels col·legis electorals de cara a les pròximes eleccions del 14 de febrer. Així ho ha assegurat aquest dimarts el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, en la roda de premsa posterior a la reunió que l’executiu català ha celebrat aquest dimarts.
Durant la seva intervenció, Solé ha insistit que la primera opció del Govern implica celebrar els comicis el 14-F i que l’aprovació de noves mesures “reafirmen aquesta voluntat”.
Per altra banda, el conseller ha anunciat que el pressupost de les pròximes eleccions serà de 20,5 milions d’euros, un 64% més respecte a les anteriors. Aquesta quantitat inclou despeses habituals, però s’hi suma la compra de gels o mascaretes i la contractació de serveis de desinfecció.
En línia amb aquestes decisions, Solé també ha remarcat que en les pròximes eleccions es fomentarà el vot per correu, tot facilitant la seva sol·licitud de forma telemàtica. Alhora, ha assegurat que el Govern vetllarà perquè tots els ciutadans rebin a casa seva una tramesa única amb totes les butlletes. “Amb això volem reduir la interacció social i que, en el cas del vot presencial, el ciutadà pugui tenir preparat el vot des de casa”, ha comentat Solé.
El conseller d’Acció Exterior també ha recordat les propostes que van sorgir de la reunió de la taula de partits celebrada aquest dilluns, una trobada on el Govern va trobar “una bona predisposició”. Des de l’executiu veuen amb bons ulls mesures com una votació per franges horàries o el fet de no allargar la jornada electoral.
Durant la roda de premsa, Solé també ha estat preguntat per si els col·lectius de població més vulnerables –sobretot els majors de 65 anys– poden ser exclosos de formar part d’una mesa electoral. En relació amb aquesta qüestió, Solé ha comentat que formar part d’una mesa electoral “és una obligació, però també és un dret”. En aquest sentit, ha subratllat que el Govern ha demanat a la Junta Electoral Central que tingui en compte “l’excepcionalitat del moment”. “Demanarem a la Junta Electoral que sigui sensible amb la situació, però la decisió final és seva”, ha comentat Solé.
Finalment, el conseller d’Exteriors ha anunciat que traslladarà a la Junta Electoral Central una nova petició per facilitar el vot des de l’exterior. Anteriorment, el Govern va demanar a la junta que facilités un enviament d’informació genèrica als ciutadans residents a l’exterior abans de l’aprovació de les candidatures per tal que, un cop aprovades, es poguessin agilitzar els tràmits per emetre el vot. “La proposta va ser rebutjada, i això vol dir que el vot exterior continua tenint les mateixes dificultats que abans”, ha lamentat Solé. “Malgrat tot, insistirem”, ha afegit.
La Moncloa deixa a mans del Consell Interterritorial el debat sobre la vacunació als membres de les meses del 14-F
Montero creu que s’ha d’abordar en el marc dels contactes entre el Govern i el Ministeri
La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha deixat a mans del Consell Interterritorial de Sanitat, que es reuneix aquest dimecres, el debat sobre la pretensió del govern de la Generalitat de vacunar els membres de les meses electorals de les eleccions del 14-F.
Segons Montero, el Consell Interterritorial “vetllarà per la correcta igualtat en la vacunació a tots els territoris i perquè hi hagi un protocol comú” i les consultes específiques sobre qüestions com aquesta s’han d’abordar en aquest escenari o be en les comunicacions bilaterals entre el govern de la Generalitat i el Ministeri de Sanitat. “El Consell Interterritorial és el que aprofundeix en totes aquestes qüestions concretes”, ha dit.