Torrent i el PDeCAT també demanen al PSC que no posi en risc l’ajornament
El president del Parlament diu que forçar ara els comicis posa en joc la salut
IIla admet que la decisió “ja ha estat adoptada pels òrgans competents”
El president del Parlament, el republicà Roger Torrent, però també el PDeCAT es van afegir ahir a les peticions al PSC fetes pel govern català i per la majoria de partits perquè no presenti un recurs contra la suspensió del 14-F que pugui forçar la votació en aquesta data amb mals pronòstics sanitaris. Efectivament, diversos juristes creuen que un contenciós administratiu al TSJC podria acabar amb una sentència que obligués a votar en aquesta data perquè la llei electoral no preveu cap ajornament un cop els comicis han estat convocats.
Així, l’exvicepresidenta del govern Mas i candidata número 2 del PDeCAT, Joana Ortega, va demanar ahir als socialistes evitar “judicialitzar” la convocatòria electoral però va carregar tant contra el candidat socialista i ministre de Sanitat, Salvador Illa, com contra el govern català. Ortega va demanar a Illa que triï entre continuar de ministre o ser candidat. Tenint en compte que el PDeCAT també comparteix la crítica a Junts i ERC per un ajornament que considera per interès partidista, Ortega ha acusat el govern d’estar dividit en la qüestió i d’haver tingut temps per preparar les eleccions del 14-F. Un cop ajornades al 30-M, però, el PDeCAT demana a l’executiu que garanteixi la votació i la màxima participació “innovant en allò que es pugui per seguretat jurídica” tot evitant una altra data fallida.
Per la seva banda, el president del Parlament va avisar que portar l’ajornament als tribunals suposaria posar “en joc la salut de la ciutadania”. En una entrevista a TV3, Torrent va defensar el decret d’ajornament aprovat pel govern divendres i publicat dissabte al DOGC perquè “s’ha fet sobre la base d’una decisió lògica i racional, en funció d’unes dades sanitàries” i, en al·lusió al PSC, va advertir d’una possible impugnació “especialment a aquell partit que ostenta la gestió del Ministeri de Salut”.
Respecte a una flexibilització dels terminis electorals que la llei no preveu per ampliar el vot per correu o avançar la tria dels membres de les meses, Torrent va recordar que el govern del PSOE i En Comú Podem no va impulsar cap modificació quan es van ajornar les eleccions del País Basc i Galícia: “Posar urnes mòbils o no posar-les no depèn d’una llei catalana, sinó de la llei orgànica de règim electoral general (Loreg).” Torrent hi va afegir que l’oposició catalana, també el PSC, va rebutjar en el seu dia fer possible el vot electrònic per als catalans que resideixen a l’estranger.
En la seva negativa a pronunciar-se sobre l’ajornament per considerar que correspon al govern i als grups parlamentaris catalans, el ministre i candidat socialista es va limitar ahir a admetre en una entrevista al diari El País que l’ajornament ha estat decidit “pels òrgans competents” en al·lusió al govern català. Illa va ser també ahir el blanc de les crítiques de Cs i el PP. El candidat Carlos Carrizosa va defensar que el PSC s’oposa a l’ajornament “per interessos electorals” i va afirmar: “L’efecte Illa ens està portant a la inseguretat jurídica, al caos i a la indecisió.” El popular Alejandro Fernández va demanar la dimissió “urgent” d’Illa sota l’acusació d’estar “promocionant-se com a candidat” des del Ministeri.