El govern de Conte se salva ‘in extremis’ al Senat italià
Aconsegueix superar la moció de confiança en una sessió maratoniana que acaba a crits
Sense assolir la majoria absoluta, l’executiu queda en una situació de poca estabilitat i de futur incert
El govern d’Itàlia s’ha salvat pels pèls una altra vegada. Anit, l’executiu de Giuseppe Conte va superar la moció de confiança al Senat amb 156 vots (la majoria absoluta se situava en els 161), en una sessió que va acabar a crits i amb dubtes sobre la validesa d’un vot.
La presidenta del Senat va demanar revisar a través d’un vídeo on era un senador grillino en el moment de votar.
A mesura que passaven les hores, plenes de negociacions i rumors, Conte va rebaixar les expectatives. “Els números són importants, però ho és més la qualitat del projecte”, va dir, preveient allò que semblava que havia d’arribar: la impossibilitat d’una majoria absoluta. Amb l’abstenció dels senadors del partit de Matteo Renzi, Itàlia Viva, i el canvi de vot de dos senadors de Força Itàlia (que ja han estat expulsats), l’actual govern ha aconseguit mantenir una majoria simple. Ara tocarà al president de la República, Sergio Mattarella, dir si considera que l’executiu té prou força per continuar.
La jornada va començar a tres quarts de deu del matí amb un record per part de Conte cap a l’exsenador, periodista i exdirigent del Partit Comunista Emanuele Macaluso, que acabava de morir amb uns lúcids 96 anys. “Va ser un gran protagonista de la vida política i cultural del país”, va dir el primer ministre. Després va repetir el discurs que havia fet el dia anterior a la Cambra dels Diputats per convèncer possibles trànsfugues. Però en aquesta ocasió hi va afegir dramatisme. Va recordar que la política “serveix per evitar que el malestar esdevingui ràbia”. Més tard, en el torn de rèpliques, també va tenir un record per al jutge antimàfia Paolo Borsellino, i va dir que el crim organitzat “és un virus pitjor que la Covid”.
Un altre dels moments destacats del dia va ser quan va entrar a l’hemicicle la senadora vitalícia Liliana Segre, que va rebre l’aplaudiment de bona part dels seus col·legues. Segre, de 90 anys i supervivent de l’Holocaust, ha dedicat la vida a lluitar contra la indiferència i a alertar dels perills del retorn del feixisme. Ha de viure amb escorta des que va plantar cara a Matteo Salvini i va començar a rebre una allau d’insults i amenaces de mort a través de les xarxes.
Segre, que viu a Milà, s’havia apartat de la vida pública per qüestions de salut. I, amb tot, va viatjar a Roma malgrat la por de la Covid-19 (encara no ha estat vacunada) per complir amb el seu “deure democràtic”. Va votar que sí.
Durant el seu discurs, Salvini, que també és senador, va alimentar els atacs que Segre rep a les xarxes des que va anunciar que faria l’esforç d’anar a votar. Va recordar una frase que havia dit Beppe Grillo, fundador del Moviment 5 Estrelles, el 2012: “Els senadors vitalicis o no moren mai o moren massa tard.” Les xarxes es van omplir ràpidament de missatges en què es desitjava la mort de Segre, i n’hi havia que fins i tot parlaven de forns crematoris.
Els ultres volen eleccions
A part d’això, Salvini va fer un discurs de tall conservador, contra el dret a l’avortament, contra l’eutanàsia i, com sempre, contra la immigració.
Després d’aconseguir la confiança de les dues cambres, Conte haurà de valorar com ha d’actuar. Podria decidir reformar l’executiu. L’extrema dreta, per la seva banda, ja ha mogut fitxa: davant la feblesa del govern, volen demanar al president Mattarella poder anar a eleccions.