Política

GENÍS PINART

ALCALDE DEL PORT DE LA SELVA (CIU)

El Port de la Selva es declara «moralment exclòs» de la Constitució espanyola

El ple de l'Ajuntament ha aprovat per unanimitat una moció en resposta a la sentència del TC contra l'Estatut

L'alcalde del Port de la Selva, Genís Pinart, va convocar ahir un ple extraordinari en què es va aprovar una moció de resposta a la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut. El text, que es va aprovar per unanimitat, es va consensuar entre els tres grups amb representació a l'Ajuntament. Segons ha explicat l'alcalde, la versió inicial era més dura, però al final s'ha optat per un text amb el qual tothom pogués sentir-se còmode. També s'ha tingut en compte que la moció no «provoqui problemes judicials a l'Ajuntament», diu l'alcalde. En la declaració, el municipi alt-empordanès es declara «moralment exclòs» de la Constitució i avisa que «ha arribat el moment de qüestionar la sobirania espanyola sobre Catalunya». Considera la sentència «humiliant» i el TC, «un tribunal polític fet a mida» dels partits espanyols. L'Ajuntament ha fet una crida a la gent a mobilitzar-se. Genís Pinart defensa que algú havia de fer alguna cosa davant el sentiment de «molta gent que se sent ferida».

El partit Ciutadans demanarà a la Fiscalia que actuï contra la declaració i que inhabiliti els regidors.

«És la reacció del català emprenyat en versió municipal»

–Què volen aconseguir amb aquest text?
–«Reflectir un sentiment de país. Surt de la indignació de veure què ens fan. No marxem nosaltres, són ells que ens fan fora. Quan un país no es pot desenvolupar amb normalitat és que ens han exclòs. És la reacció del català emprenyat en versió municipal.»
–I han aconseguit unanimitat...
–«Sí, era important que fos per unanimitat perquè, si no, tot perd molt de sentit. Agraeixo als companys de govern i a l'oposició l'interès per fer una cosa unitària. Ha estat la voluntat de tots. Que sigui unitari és més significatiu.»
–Esperen que més municipis s'hi afegeixin i aprovin mocions semblants?
–«Si s'hi afegeixen més ajuntaments i associacions la repercussió que tindrà serà semblant a la dels referèndums sobre la independència, espero. Jo no faré una campanya, però si 500 municipis s'hi adhereixen seria una demostració de força important.»
–Algun ajuntament s'ha posat en contacte amb el seu?
–«Encara no, però hem rebut centenars de correus electrònics en senyal de suport. Persones particulars del poble i de fora. Fins i tot un matrimoni mallorquí que és de vacances aquí ha vingut a dir com s'hi havien d'adherir. Però de la mateixa manera que hem rebut felicitacions, també hi ha crítiques.»

El text íntegre de la declaració

El text íntegre de la moció que va ser aprovada ahir per unanimitat pels tres grups que formen el consistori de Port de la Selva –CiU, PORT i PSC– és el següent:

«Davant la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, el Port de la Selva es declara moralment exclòs de l'àmbit de la Constitució espanyola.

»Davant la sentència del Tribunal Constitucional espanyol contra l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, aprovat en referèndum popular el 18 de juny de l'any 2006, l'Ajuntament del Port de la Selva, reunit avui [per ahir] en ple extraordinari, interpretant els anhels dels ciutadans d'aquest poble empordanès als quals representa, fa públiques les consideracions i acorda les resolucions següents:

»1. La sentència retalla molt greument l'Estatut en qüestions clau per a l'autogovern català com ara la llengua, la justícia i el finançament. Tenint en compte que la carta magna catalana és ja un text de mínims respecte del que va aprovar el nostre Parlament el 30 de setembre del 2005, que ja va ser substancialment retallat per les Corts espanyoles i que va ser aprovat per àmplia majoria a les urnes pel poble de Catalunya, la conclusió evident que se'n desprèn és que les aspiracions d'autogovern de la nació catalana no tenen cabuda en l'ordenament jurídic espanyol, que té aquest tribunal deslegitimat com a intèrpret únic i vinculant de la Constitució espanyola.

»2. La reforma de la Constitució espanyola amb l'objectiu de fer-hi possible l'encaix de les aspiracions d'autogovern catalanes se certifica com una quimera del tot impossible, ja que requeriria el suport de dues terceres parts de les Corts espanyoles, una cambra dominada pels mateixos partits espanyols que van retallar l'Estatut aprovat a la cambra catalana per una amplíssima majoria o que hi van presentar recurs després al Tribunal Constitucional, i que han designat els membres d'aquest tribunal polític fet a la seva mida.

»3. La sentència del Tribunal Constitucional tanca, doncs, de manera definitiva el sostre d'autogovern de Catalunya dins l'Estat espanyol, molt per sota de les aspiracions del poble de Catalunya, que reclama avançar cap a noves fites de llibertat nacional.

»4. Des d'aquesta corporació municipal, creiem que ha arribat el moment de qüestionar la sobirania espanyola sobre Catalunya i, com a representants legítims dels nostres veïns, acordem declarar el nostre municipi moralment exclòs de l'àmbit de la Constitució espanyola, en un gest conscient d'afirmació nacional i democràtica, de resposta a aquesta sentència humiliant.

»5. Així mateix, fem una crida als veïns del Port de la Selva i els ciutadans i ciutadanes de tota la nació catalana a participar massivament en els actes públics en contra d'aquesta sentència i en defensa de l'exercici del dret d'autodeterminació del poble català.»

Els alcaldes, partidaris d'una posició unitària

La majoria d'alcaldes de les principals poblacions de les comarques gironines, tot i que comparteixen molts dels criteris de la moció aprovada al Port de la Selva, creuen que s'ha d'actuar de manera unitària i deleguen aquesta responsabilitat al Parlament i als partits. L'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), considera que la reacció de l'Ajuntament del Port de la Selva és «una decisió comprensible que confirma que el consens de 1978 s'ha posat irresponsablement en crisi per l'actitud irresponsable, sobretot, de la classe política espanyola». Per la seva part, l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig (PSC), considera: «La desautorització que hem patit com a poble català és un fet greu, però penso que la resposta ha de ser a nivell de país, més que a nivell local. I s'ha de fer un esforç per mantenir la unitat i que ningú en vulgui treure rèdit polític.» L'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell (ERC), opina que «ara més que mai cal actuar amb serenitat, però amb la màxima fermesa». L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas (TSF), diu que tenen previst aprovar una moció: «Però no arribarem a aquest extrem, tot i que puguem compartir-lo en part.» Per l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda (PSC), una decisió d'aquesta mena «no s'ha de prendre a nivell de municipi, sinó, en tot cas, a nivell de país». També va qüestionar la transcendència jurídica de la moció, i va considerar que més aviat es deu tractar «d'una declaració d'intencions, ja que quan els alcaldes i regidors jurem el càrrec també jurem la Constitució». L'alcalde accidental d'Olot, Joan Albesa (PSC), diu que li sembla bé que des del món municipal es reclami «el respecte per un tema que va ser avalat pel poble de Catalunya».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.