opinió
Davos i el món de després de la Covid
La guerra de les vacunes, amb britànics i europeus disputant-se la producció d’AstraZeneca, i els retards en els calendaris d’immunització al continent han deixat en un segon pla, aquesta setmana, l’última edició del Fòrum de Davos, la cita anual de les elits polítiques i econòmiques globals, dedicat enguany al Great Reset, el Gran Reinici que ha de tornar a engegar el món després de l’apagada inèdita provocada per la pandèmia de coronavirus.
Les reunions del Fòrum Econòmic Mundial serveixen per captar corrents de fons i anticipar tendències que configuraran el futur global. Per això hi havia un especial interès a escoltar el que havia de dir en la seva intervenció telemàtica el líder xinès, Xi Jinping, cinc dies després que Joe Biden exposés, en l’acte d’investidura al peu del Capitoli, les línies mestres de la nova presidència demòcrata. “El món no tornarà a ser com abans; és l’hora d’una gran transformació”, va vaticinar Xi, que va defensar el multilateralisme com la via per afrontar els grans reptes comuns en l’era post-Covid. “La governança internacional s’ha de basar en normes i en consensos, i no en ordres que donen un o uns pocs.” En aquest sentit, va proposar convertir el G20 –el grup que aplega els països desenvolupats i emergents– en el fòrum per a la governança econòmica global.
“Xi Jinping ha deixat clar que veu la Xina ocupant la primera posició en els anys a venir”, interpreta l’analista de la CNN Jill Disis. “La Xina vol liderar la recuperació global de la pandèmia i ser més influent que mai en l’escena mundial”, sosté. “Però hi ha un munt de reptes geopolítics [Hong Kong, Xinjiang...] que han exacerbat les tensions amb Occident i que podrien obstaculitzar els esforços per fomentar la cooperació multilateral.” A les aspiracions de la gran potència asiàtica s’hi afegeix “el que és la seva principal preocupació: encara que Biden pugui tenir un to més moderat que Trump amb Pequín, [els xinesos] no esperen que afluixi del tot en la guerra comercial ni abandoni els esforços per reafirmar els EUA com a líder mundial”. També el secretari general de l’ONU, António Guterres, denuncia el perill de “gran fractura” entre la Xina i els EUA, cadascun liderant “mons separats i en competència, amb la pròpia divisa dominant, regles comercials i financeres, el seu propi internet i estratègies geopolítiques i militars”, alertava a Davos. Al fòrum, la “cooperació global” ha sonat com el mot d’ordre, la condició necessària per a una recuperació “verda i inclusiva”, segons la directora de l’FMI, Kristalina Georgieva. La retòrica del món cooperatiu, però, xoca amb la crua realitat de la cursa desenfrenada per obtenir l’antídot contra la Covid, un “nacionalisme de les vacunes” –en paraules del president sud-africà, Cyril Ramaphosa– que exposa la vulnerabilitat del sistema i posa en risc la tan anhelada recuperació global.