Política

Un nou cas de corrupció esquitxa el PP valencià

Detingut el president de la Diputació d'Alacant, que queda en llibertat sense càrrecs

La policia arresta tres empresaris i dos regidors populars per l'adjudicació d'una planta de residus

El president de la Diputació d'Alacant, José Joaquín Ripoll, home de confiança d'Eduardo Zaplana i crític amb Francisco Camps, va ser detingut ahir al matí al seu domicili pel cas de les adjudicacions irregulars del pla zonal de residus del Baix Segura, que va comportar la instal·lació d'una planta de tractament a Oriola, i que està investigant la fiscalia. Després de vora vuit hores de detenció i d'haver declarat davant la policia, va ser posat en llibertat sobre les vuit del vespre. El president va quedar en llibertat sense càrrecs, segons van confirmar fonts de la Diputació. Tampoc s'han pres mesures cautelars contra ell.

L'àmplia operació duta a terme per la Policia Nacional i ordenada per la fiscalia es va saldar ahir amb sis detencions més, a part de la de Ripoll. Es tracta dels empresaris Enrique Ortiz i Ángel Fenoll –el beneficiat i el perjudicat, respectivament, per la contracta de la planta d'Oriola–, un fill d'aquest últim i tres regidors de l'Ajuntament d'Oriola, governat pel PP. A més de l'habitatge de Ripoll, els agents van registrar la seu de la Diputació d'Alacant, l'Ajuntament d'Oriola i els domicilis particulars dels dos empresaris alacantins.

La investigació d'aquesta suposada trama de corrupció relacionada amb la gestió dels residus va començar el 2006, quan l'empresari Ángel Fenoll, beneficiat fins llavors amb la majoria de contractes, va denunciar un suposat suborn per a l'adjudicació de la contracta de les escombraries d'Oriola. L'industrial va lliurar les proves (un enregistrament en DVD) a la Fiscalia Anticorrupció d'Alacant, que dirigeix Felipe Briones.

Arran d'aquella denúncia, el mateix empresari va ser detingut el 2007 i acusat de suborn i extorsió, i la policia li va confiscar desenes d'enregistraments on s'observaven suposats suborns realitzats a casa seva. Fenoll va quedar en llibertat unes setmanes després de la detenció en pagar una fiança. Amb el material confiscat, el jutge va obrir una nova investigació per determinar si l'empresari havia col·laborat en el finançament de les campanyes electorals d'algun partit polític. A més, el jutge es va interessar per l'esmentada adjudicació de la planta d'escombraries a Oriola.

El concurs per construir aquesta planta, dependent de la Diputació d'Alacant, es va paralitzar després de la detenció d'Ángel Fenoll i altres responsables de la seva empresa. El president de la Diputació va decidir l'any passat reprendre el projecte i va adjudicar l'obra a l'altre empresari detingut, Enrique Ortiz, que també apareix en les investigacions del cas Gürtel per la seva suposada vinculació en el finançament irregular del PP.

LA DATA

2008
Aquest any
va ser aprovat el pla de residus del Baix Segura, objecte d'investigació de la fiscalia.

Prudència i responsabilitat

Tant el president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, com l'alcaldessa de València, Rita Barberá, van demanar ahir “prudència i responsabilitat” davant la detenció del president de la Diputació d'Alacant, José Joaquín Ripoll, líder a Alacant del sector zaplanista. Els pronunciaments del president respecte a la detenció de Ripoll cobraven especial interès després que aquest hagi estat molt crític darrerament amb Camps per la seva actuació davant el cas Gürtel. De fet, Ripoll no ha assistit a cap dels actes de suport a Camps i n'ha fet gala públicament. El president del PP, Mariano Rajoy, es va negar a fer-ne cap valoració, mentre que des del PP valencià es va emetre un comunicat on es demanava “respecte a la presumpció d'innocència”. Per la seva part, la portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, va afirmar que el PP valencià “està podrit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia