La CUP proposa que el 20% de persones més ric “transfereixi” una desena part dels seus ingressos al 80% restant
Els anticapitalistes proposen abonar 735 euros al mes a cada adult i 150 a cada infant del país i finançar-ho amb un IRPF únic del 49%
Els anticapitalistes creuen que una renda universal incentivaria “el treball de qualitat” i un “reequilibri territorial”
La CUP ha proposat que el 20% de contribuents més ric “transfereixi” un 9,3% dels seus ingressos al 80% restant per via fiscal.
En un acte de campanya aquest dijous, la número 3 per Barcelona, Eulàlia Reguant, ha explicat la proposta de renda bàsica universal que vol impulsar la formació, que busca no haver de “demostrar” que es viu al llindar de la pobresa per rebre-la, ja que la rebrien tots els residents. Els anticapitalistes proposen abonar 735 euros al mes a cada adult i 150 a cada infant del país i finançar-ho amb un IRPF únic del 49%.
Segons la CUP, la mesura incentivaria “el treball de qualitat”, ja que els treballadors tindrien una posició “empoderada” en el món laboral, i també portaria un “reequilibri territorial”.
Les dirigents anticapitalistes han recordat que el pla estalviaria els diners que es gasten en tots els mecanismes actuals per comprovar si els demandants d’ajuts compleixen els requisits.
La CUP creu que el nou model es podria sufragar no només modificant els tipus d’IRPF, sinó també amb una “taxa Covid” per a les grans fortunes, revertint el de successions i donacions a valors de fa anys i augmentant els tipus impositius al del joc.
A més, creuen que cal garantir que l’impost de patrimoni el paga tothom i en més proporció. Reguant ha lamentat que molts propietaris de béns immobiliaris les tributen mitjançant l’impost de societats, i no de patrimoni, ja que consten oficialment com immobles propietat de les seves empreses. Així, creu que els més rics “sempre tenen vies per escapolir-se” de tributar, posant també l’exemple de les SICAV.
D’altra banda, Vehí ha negat que una hipotètica renda bàsica universal desincentivi la ciutadania a treballar, i s’ha emmirallat en l’exemple de Finlàndia. Segons ella, és al contrari, ja que quan es busqui feina, es farà des d’una posició més “empoderada” perquè ja es tenen uns ingressos assegurats, i es tindrà més capacitat de negociar “treball de qualitat”.
La fins ara diputada al Parlament Maria Sirvent ha dit que especialment les dones podrien acabar amb una “dependència econòmica” que les impedeix marxar del domicili per evitar situacions de violència de gènere. A més, els permetria “no haver d’acceptar feines amb jornades maratonianes per 800 euros”.
Sirvent ha defensat que la mesura podria ajudar a descongestionar la densitat de l’àrea metropolitana de Barcelona. Segons ella, una de les dificultats de viure a les zones rurals és “la manca d’un treball estable” o feines condicionades pel clima, i la renda bàsica universal podria ajudar a la reorganització del territori.