Política

Fenoll, l'empresari dels negocis bruts

negoci · Durant 20 anys ha fet fortuna a l'ombra del PP justícia · Ha estat condemnat per comprar vots, tinença d'armes i falsificació de factures fets · El seu costum d'enregistrar les converses ha permès obrir el cas Brugal

Ángel Fenoll (Santomera, Múrcia, 1953) va aixecar des de sota l'imperi empresarial que ara trontolla. Sent només un nen empenyia el carro del seu pare, d'ètnia gitana, per recollir escombraries dels contenidors. Aviat, però, va deixar de portar el carro per portar la seva pròpia empresa de residus. L'enlairament de l'empresa, però, no es produiria fins a principis dels 80, coincidint amb l'arribada de l'exconseller d'Obres Públiques de la Generalitat Valenciana, Luis Fernando Cartagena, a l'alcaldia d'Oriola. Cartagena li va adjudicar a dit la contracta a la costa i després l'empresari va anar obtenint les d'altres 19 poblacions veïnes i un abocador il·legal a Torremendo.

En aquell temps tot el PP valencià feia pinya al voltant d'Eduardo Zaplana, expresident de la Generalitat, i l'amic del llavors totpoderós dins el partit, Fenoll, no necessitava targeta de presentació. A mesura que augmentava el seu negoci, alguns dels seus favors polítics i el seu especial caràcter li anaven passant factura judicial.

El 1991 perquè el seu amic Cartagena guanyés per majoria absoluta va comprar vots per correu a gent de raça gitana, a 35.000 pessetes la papereta. Això li va valer una condemna.. Posteriorment, Fenoll, que posseeix un zoològic (amb tigres i un goril·la anomenat Paco) al costat d'un dels seus abocadors il·legals, era també condemnat per tinença il·lícita d'armes.

Però si hi ha alguna sentència contra ell que evidencia més clarament la seva dependència de Cartagena i per extensió del PP va ser la que el va condemnar a dos anys per falsificació de factures. La seva empresa Limplac SL va emetre tres rebuts per obres de rehabilitació d'habitatges de la comunitat gitana per simular que l'alcalde havia gastat els 49.000 euros que li havien donat unes monges per a fins socials. En declaracions fetes recentment a un mitjà, Fenoll assegurava que l'exalcalde havia acudit a ell pregant-li que les hi fes. “Pensa en els meus fills”, explicava que li deia.

Fa uns anys Fenoll va tenir una idea: enregistrar amb una càmera o una gravadora tots els “negocis bruts” que li proposessin. “Per blindar-me”, es justificava recentment. El 2006, en sentir-se arraconat pel PP pel que fa al negoci dels residus, va denunciar un suposat suborn per una d'aquestes adjudicacions i va lliurar les proves (un enregistrament en DVD) a la fiscalia anticorrupció d'Alacant. Arran de la denúncia, el 2007 va ser detingut i se li van confiscar desenes d'enregistraments. Els que han posat ara al descobert una trama político-empresarial al sud d'Alacant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia