ERC apel·la a la victòria per un canvi de lideratge en el procés
Aragonès tanca la campanya confiant en un triomf de la “via àmplia” sobiranista que vol articular davant el front del 155
Tots els presos i exiliades del partit van coincidir per primer cop en un acte
Propiciar un canvi de lideratge en el procés sobiranista que permeti donar-hi un nou impuls a partir de visions progressistes. Això és el que va demanar ahir el candidat d’ERC, Pere Aragonès, davant unes 200 persones a les Cotxeres de Sants de Barcelona, com a cloenda d’una campanya en què els republicans estan satisfets perquè creuen que han aconseguit fer arribar un missatge: que “l’únic canvi que es discuteix” demà és un lideratge d’ERC després de 40 anys de governs socialistes i convergents.
Aragonès, que també va voler emfasitzar el seu “compromís de dècades de treball silent” per la independència davant els que l’acusen de tebi, afronta la cita de demà confiant en la victòria, d’ERC i, per extensió, de la “via àmplia” que es proposa articular amb tots els que defensen els grans consensos de l’autodeterminació i l’amnistia, davant un “front del 155” que encarna el candidat socialista, Salvador Illa, a qui va criticar que no pari de dir que vol “girar full” en relació amb l’última dècada. “Aquí, senyor Illa, no ha acabat res, tot continua!”, li etzibava. “No ens van aturar amb el 155 i no ens aturaran aquest diumenge [demà] a les urnes”, proclamava, mentre retreia al PSC que no hagi volgut signar el decàleg que ERC va proposar per establir un cordó sanitari a Vox. “Què estan amagant?”, es preguntava, per refermar la sospita que buscaran una operació com la que va evitar l’alcaldia d’ERC a Barcelona. “Hem de fer que no puguin!”, concloïa.
El leitmotiv de situar el PSC com l’únic adversari en una batalla entre dos no va canviar l’últim dia de campanya, ja que al matí Aragonès ja havia carregat contra Illa per haver fet l’ofès arran de la decisió dels independentistes de posar per escrit que no hi faran govern, quan ell va començar la campanya dient el mateix. “Illa ha demostrat políticament una superioritat moral que els catalans no haurien de premiar”, etzibava Aragonès, que li retreia que parli eufemísticament de “retrobament” quan el que vol és fer desaparèixer l’independentisme. “ERC i el PSC pensem tan diferent que som incompatibles a les institucions de Catalunya”, insistia un cop més.
ERC dona una importància cabdal al 14-F, no només per a la propera legislatura, sinó per a la propera dècada, ja que en la seva escala de prioritats hi afegeix el desenvolupament d’una “agenda transformadora” per sortir de la crisi. Per això ahir, en el míting final, va posar tota la carn a la graella, i per primer cop des de l’octubre del 2017 va reunir en un mateix acte tots els seus presos i exiliades, que van ser especialment aplaudits. El president del partit, Oriol Junqueras, va fer el discurs més abrandat i emocional, apel·lant a la trajectòria històrica d’ERC en la lluita antifeixista i per la república. “Si nosaltres no ens hem rendit dins de les presons, menys us heu de rendir vosaltres davant d’una urna, perquè les urnes són la nostra arma”, apel·lava. “Que cada bri de repressió trobi a les urnes una resposta imparable”, animava l’exconseller Raül Romeva. També l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, les exconselleres Meritxell Serret i Dolors Bassa, i la secretària general, Marta Rovira, apel·laven a la necessitat de no quedar-se a casa i vèncer la “mandra” per no haver-ho de lamentar l’endemà. “Ens han imposat una data i ens han posat aquestes dificultats perquè ens costi anar a votar”, denunciava Rovira des de Ginebra.
Al matí, ERC ja havia fet pública una carta oberta adreçada als indecisos. Tant als que no saben si votar o no –“cada vot independentista que es quedi a casa serà per al bloc del 155”, advertia– com als que dubten entre ells o una altra opció política, gent a qui recordava que pot decidir tenir “un president independentista i d’esquerres per primera vegada des del restabliment de la democràcia”. “I també decidireu si l’estratègia que proposem és la que cal seguir”, puntualitzava. Això també es vota demà.
Defuig fins al final la confrontació amb Borràs
En la presentació al matí del programa en matèria de treball, en què destaca la creació d’un marc català de relacions laborals i ampliar els ajuts a les empreses per contractar els col·lectius amb més atur, Aragonès va respondre a la candidata Laura Borràs, que ahir deia a aquest diari que el 14-F serà un plebiscit entre JxCat i ERC. I ho va fer en la línia, seguida fins al final, de defugir el xoc. “Es torna a equivocar d’adversari, que és el bloc del 155; això no és una guerra entre independentistes”, insistia el republicà, que, això sí, instava a “concentrar el vot” per poder guanyar. “No hi ha retrets a fer, sinó voluntats a sumar”, remarcava, amb qui es comparteix el clam per l’amnistia i l’autodeterminació. Aragonès, a més, va confirmar que compta amb la consellera de Salut, Alba Vergés, per a “totes les responsabilitats” que hagi de tirar endavant en la propera legislatura.