Borràs demana als indecisos “que el 155 no enterri l’1-O”
Junts tanca campanya erigint-se en l’únic partit que pot frenar un govern del PSC
Puigdemont assenyala que la repressió porta el segell socialista
Sànchez percep un estat d’ànim “similar a l’1-O”
Si un partit ha fet exhibició de la tecnologia digital, ha estat el de Carles Puigdemont. Fa tres anys, a l’inici de l’actual legislatura fallida, Junts reivindicava les pantalles virtuals per poder investir, des del Parlament, el 130è president de la Generalitat, a l’exili.
Ahir, en l’acte final de campanya del 14-F, Junts va fer una bona demostració de la seva aposta perquè el món virtual penetri en l’àgora política. Centenars de pantalles amb imatges dels afiliats, algunes de repetides, envoltaven els principals membres de la candidatura, encapçalats per Laura Borràs, que es trobaven al Centre d’Arts Digitals de Barcelona. La imatge de futur i progrés contrastava, però, amb una frase llançada pel cap de llista de Tarragona, Albert Batet, que recordava el fracàs de fa tres anys: “Algun dia investirem telemàticament el president de la Generalitat.”
Ahir, però, tocava fer l’última crida i tancar una campanya que no ha permès diferenciar blocs ni assenyalar un partit guanyador en una societat que, segons les enquestes, continua força polaritzada políticament i danyada per la pandèmia de la Covid-19. Per aquest motiu, Junts feia ahir l’últim intent perquè els indecisos, tant per motius polítics com sanitaris, vagin a votar demà i ho facin amb dues xifres al cap: la de l’1-O i la del 155. La primera, per reivindicar-la; la segona, per eliminar-la. Aquesta era la petició generalitzada dels candidats de Junts, que ahir van tornar a tenir a l’escenari tots els presos polítics de la formació que tenen concedit el tercer grau i que, a diferència del que es preveia el primer dia, han pogut arribar “a la cita amb les urnes”, celebrava Jordi Turull, en contraposició amb “la cita amb la justícia”.
Junts arribava ahir a les portes del 14-F amb un torcebraç directe amb el PSC, al qual fa responsable del 155, perquè “sense ells no s’hauria aplicat”, assegurava Puigdemont. Per això, Junts es presentava com l’únic partit capaç de barrar-li el pas al govern de la Generalitat. I és que, per Junts, l’ombra d’ERC darrere del PSC continua viva. La candidata Laura Borràs apel·lava, així, a la bossa d’indecisos: “Que el 155 no enterri l’1-O”, reclamava. Per la candidata, que va de número dos, Junts és “l’únic partit en disposició de guanyar, i de guanyar bé”, i pronostica que, en lloc d’“efecte Illa” –amb referència al candidat del PSC–, hi haurà un “efecte Junts”, que és “transformador”.
Les referències velades a ERC van ser una constant ahir en l’acte de Junts, si bé no va pronunciar en cap moment el seu nom. “Uns altres prefereixen la «via àmplia» [l’eslògan d’ERC], que incorpora partits no independentistes, i així no s’avança; nosaltres som la garantia que solament hi haurà un govern independentista”, subratllava la candidata.
Contra el PSC, a favor de l’1-O i també per donar un missatge a Europa, va ser el tercer argument esgrimit per Junts per demanar ahir el vot. Davant la propera votació del suplicatori de Carles Puigdemont a l’eurocambra el dia 23 de febrer, Borràs demanava aprofitar el 14-F per donar “un missatge contundent al cor d’Europa”. “Emetem un missatge clar al món i a Europa que som aquí, que no ens hem rendit, que Espanya no és una democràcia plena, sinó una monarquia buida d’escrúpols”, afirmava. “Als que us ho estigueu pensant, jo us he representat sempre, he estat la vostra veu, la veu dels presos polítics. Sé que sou pragmàtics i el vot útil és el que no es perd, el que mira endavant des d’un passat compartit”, afirmava Borràs des d’un espai virtual que pretén fer realitat el projecte de fa tres anys.
Puigdemont diu que una victòria seria un terrabastall
El 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es va afegir a la crida per mobilitzar l’electorat independentista que vol expressar un missatge de “no rendició” i causar un “terrabastall” que l’Estat no s’espera, tal com passaria si demà a la nit es registrés un triomf de Junts que, a més, propiciés la derrota del PSC. La crida a la mobilització anava acompanyada d’expressions de satisfacció, com la del secretari d’organització, Jordi Sànchez, per haver pogut “capgirar una realitat en què tothom donava per descomptada aquesta força política”. Sànchez assegurava que els darrers dies s’havia trobat “un estat d’ànim similar als dies previs a l’1-O”. Sànchez reivindicava la importància d’aquestes eleccions, que s’han de traduir en “una resposta de dignitat i perseverança”. “Ens hi juguem molt”, hi afegia. I, a canvi del vot, Sànchez es comprometia a treballar per “la unitat i la generositat” i, també, “a marcar el ritme per recuperar el pols, afrontar la pandèmia i fer efectiva l’autodeterminació”, finalitzava, no sense abans demanar perdó “pels errors comesos”. Batet, per la seva banda, apel·lava a la memòria històrica “dels milers de catalans que van lluitar contra el franquisme” i d’aquells que van participar en el 9-N, l’1-O i el 21-D.