Líban
Sense rastre de paperetes electorals
No hi ha catalans que puguin exercir el seu dret de vot des del Líban. Cap dels ciutadans que El Punt Avui ha contactat al país mediterrani podrà votar avui en les eleccions al Parlament de Catalunya, malgrat haver fet els tràmits pertinents per fer-ho.
“Vaig anar a l’ambaixada per demanar votar, però després no he rebut mai els papers a casa”, diu Aina Puig-Ferriol Cabruja, treballadora humanitària i resident a Beirut d’origen barceloní. “Jo tenia esperança que podria votar”, explica Andrea López-Tomàs, periodista de Cerdanyola del Vallès a Beirut. Afirma que va visitar l’ambaixada dins els terminis exigits per la junta electoral, que habilita uns dies específics perquè els catalans a l’estranger puguin iniciar el procediment per pregar el vot. Però malgrat visitar la bústia més de l’habitual, tampoc ha tingut notícies de les paperetes: “En aquest tipus de situacions, no sé on deu ser el problema”, es pregunta.
Treballadors de l’ambaixada espanyola a Beirut expliquen que ells únicament transmeten les sol·licituds, asseguren que la seva part de la feina està feta i esclareixen que qui gestiona els vots dels ciutadans a l’estranger és l’oficina del cens electoral corresponent a Catalunya.
Les autoritats havien ajornat la data límit perquè els ciutadans a l’estranger retornessin els vots cap a Catalunya, però els tres dies de pròrroga afegits –fins ahir dissabte– no han estat suficients perquè molts catalans puguin participar en les eleccions. En lloc d’això, han hagut de confiar en persones abstencionistes. Com Cèlia Carbonell, jove nascuda a Castellar del Vallès i estudiant a la universitat Sant Josep de Beirut. Diu que no poder votar li feia “força mal” i que estava cercant alguna amiga “que no volgués votar perquè ho faci per mi”. Malgrat que no ha estat cosa fàcil, finalment ho ha aconseguit a través de Twitter. En aquesta xarxa social, nombrosos votants abstencionistes s’han ofert perquè ciutadans residents a l’estranger puguin reduir la frustració de no poder exercir el seu propi vot. Gràcies a això, una desena de catalans al Líban podrà aconseguir votar quan ja pensaven que no ho podrien fer.