Nova polèmica per l’ús de bales de ‘foam’ pels Mossos
El cos informa que en va disparar 420 i un fotògraf identifica l’agent que va ferir la noia a l’ull
Hasél té una altra condemna
En llibertat 21 detinguts a Barcelona, Girona, Lleida i Vic, i un a la presó
El cos dels Mossos d’Esquadra i el model policial a Catalunya tornen a estar a la picota després que abans-d’ahir es confirmés que una noia de 19 anys ha perdut la visió de l’ull dret a causa d’un impacte de bala de foam disparada pels Mossos dimarts passat a la Via Augusta de Barcelona en les mobilitzacions de protestes per l’empresonament del raper Pablo Hasél, segons va denunciar el centre Irídia. El director general dels Mossos, Pere Ferrer, va explicar ahir que han contactat amb la família de la víctima i s’han posat a la seva disposició per aclarir els fets. Precisament, el fotoperiodista Àngel Garcia va enregistrar la seqüència dels trets i fins i tot va captar el número d’identificació de l’escopeter que hauria ferit la noia, segons l’agència Efe. Garcia, a qui la policia catalana ja ha demanat les imatges, va sostenir que es va disparar de manera “indiscriminada” contra grups de persones que corrien.
El portaveu dels Mossos, el comissari Joan Carles Molinero, va detallar que entre dimarts i dimecres van disparar uns 420 projectils de foam en els distints disturbis registrats arreu del país, i va insistir en el caràcter “molt violent” de part dels grups. Molinero va assegurar que amb el protocol d’ús d’aquests projectils saben on i quan s’han disparat.
El Síndic de Greuges es va afegir ahir a la petició d’Irídia i d’Amnistia Internacional de demanar informació sobre els protocols d’ús de les bales de foam, i la xarxa de familiars de detinguts i entitats, com ara Ojo con tu Ojo, recorden que en les mobilitzacions contra la sentència del Suprem del 2019 tres persones van perdre la visió d’un ull per impacte d’una bala de foam i en una quarta, a l’aeroport del Prat, hi ha el dubte de si va ser una bala de goma de la policia espanyola o una de foam dels Mossos.
Ens dirigim als mitjans de comunicació:
— XarxaFamiliarsDeting (@XAFD_Cat) February 18, 2021
Al novembre, juntament amb @noenselstoqueu i amb l'adhesió de més de trenta organitzacions enviàrem una carta als partits polítics instant-los a canviar el model policial vigent. @JuntsXCat i @Esquerra_ERC
reaccioneu!#ProuRepressió
Arran de les crítiques, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, va declarar ahir que cal “revisar de manera urgent” el model d’ordre públic, mentre que la CUP demana la seva dimissió i fins i tot Junts qüestiona el model policial i les últimes actuacions dels Mossos. Per la seva banda, el sindicat de Mossos SAP-Fepol va advertir ahir que alguns agents estan pensant a “plantar-se” a la feina, tot i que no tenen dret a vaga, davant el que asseguren que és una “falta de planificació dels comandaments”, que atribueixen a pressions polítics, per aturar els aldarulls.
Indult a Hasél i Valtònyc
De la vintena de detinguts dilluns en les protestes per Hasél, només un home a Barcelona va ingressar ahir a la presó, segons el gabinet de premsa del TSJC; la resta van quedar en llibertat, alguns amb l’obligació de personar-se al jutjat, i acusats de desordres públics, danys i lesions lleus. Són set persones a Lleida, sis a Barcelona, cinc a Girona i tres a Vic. A Madrid, el jutge de guàrdia va deixar en llibertat tretze detinguts. Encara hi ha una trentena de detinguts de dimecres pendents de passar a disposició judicial a Catalunya.
Mentre les mobilitzacions continuen estenent-se com una taca d’oli a l’Estat espanyol, el president de Podem al Congrés, Jaume Asens, va informar ahir que el seu grup ha registrat la petició urgent d’indult per a Hasél, a la presó des de dilluns passat per complir una condemna de 9 mesos per enaltiment del terrorisme, i també per a Valtònyc, i coordinat amb els seus respectius advocats.
Mentrestant, la fiscalia va informar ahir que estudia si demana l’execució d’una nova pena contra el raper després que l’Audiència de Lleida hagi ratificat la condemna de 2 anys i 6 mesos de presó per obstrucció a la justícia i amenaces a un testimoni. Hasél, a través d’un comunicat, va assegurar que l’han condemnat “sense proves” i hi va afegir: “És un escàndol que el tercer dia que passo a la presó, per tenir-m’hi més anys i desviar el debat sobre la llibertat d’expressió, surti ara aquesta condemna. És clarament una operació d’estat.”
Per la seva part, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va condemnar ahir els aldarulls que va viure la ciutat aquests dos dies, en una entrevista a l’emissora Girona FM. Va subratllar que, al seu parer, la violència no és “ni útil ni defensable” i va reclamar reflexió als col·lectius que la practiquen. L’alcaldessa hi va afegir que “el culpable és el dèficit democràtic escandalós” de l’Estat i va advertir que quan eren els independentistes qui en parlaven semblava que “a alguns altres col·lectius això els quedés lluny”. A més, Madrenas també va condemnar una pintada homòfoba que va aparèixer ahir a l’ajuntament en què es podia llegir: “Mossos maricons.”
Més tard, el PSC va voler replicar les declaracions de Madrenas, a qui va acusar “d’apagar un foc amb gasolina”. La van criticar per haver culpabilitzat l’Estat dels aldarulls a Girona i van subratllar que la violència “no és mai el mitjà”. Els socialistes van afirmar en un comunicat que el govern espanyol està treballant per reformar la llei i “la llei és un pilar fonamental que no es pot posar en dubte sense generar caos”. El portaveu de Ciutadans a l’Ajuntament de Girona, Daniel Pamplona, per la seva banda, va assegurar a les xarxes que, al seu entendre, el que havia fet Madrenas “no era una condemna” de la violència perquè “la justificava”.
Calvo retreu a Echenique que encoratgi les protestes
david portabellaLa simpatia traslladada per Pablo Echenique (Podem) als joves que es manifesten per la llibertat de Pablo Hasél en marxes que han acabat en aldarulls va obrir ahir un nou xoc entre el PSOE i Podem, els socis del govern de coalició. “Una cosa és defensar que una democràcia sigui exigent amb la llibertat d’expressió i una altra cosa molt diferent és encoratjar a estar en una situació en la qual ahir vèiem ferits i detinguts”, el va amonestar la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo.
Echenique va expressar a Twitter “tot el suport als joves antifeixistes que estan demanant justícia i llibertat a Barcelona i a Madrid”, i això va fer que tots els portaveus de Podem haguessin d’escoltar la pregunta de si condemnava la violència. Per la portaveu María Jesús Montero, “Echenique expressa el que el govern trasllada: la voluntat de canviar la llei”. “És un pronunciament polític personal aliè al govern”, va dir el ministre de Transports, José Luis Ábalos. La veu del dia era la d’Isabel Díaz Ayuso: “Als madrilenys, amb tot el que estem vivint, el que ens faltava és que s’animés la festa d’uns niñatos que es manifesten per un delinqüent que té menys art que qualsevol dels que estem aquí amb dos cubates en un karaoke. Això ni és art ni és res: és delinqüència i el més cutre que es pot defensar.”