El G-7 es compromet a ajudar els països pobres en la vacunació
Considera que és vital que tothom sigui immunitzat per controlar la pandèmia
Anuncia que augmentarà els seus fons al programa de l’OMS de repartiment equitatiu de vacunes anti-Covid
El primer ministre britànic, Boris Johnson, es va comprometre ahir a donar la major part de l’excedent de vacunes del Regne Unit als països més pobres en la reunió virtual del G-7, prèvia a la cimera del juny del grup de països més industrialitzats. El Regne Unit ha comprat més de 400 milions de dosis de diverses vacunes per a una població de 66,5 milions de persones i espera haver vacunat tota la població abans de la tardor que ve. Les vacunes que els sobrin les entregaran als països més pobres, segons es va comprometre ahir a fer el primer ministre. “No té cap sentit vacunar les nostres poblacions individualment, ens hem d’assegurar que es vacuna tot el món perquè es tracta d’una pandèmia mundial i no serveix de res que un país estigui molt al davant d’un altre, ens hem de moure junts”, va dir Johnson. Aquesta idea va ser compartida per la resta de líders del G-7 –el Canadà, França, Itàlia, el Japó i els EUA.
“Estem permetent que s’estengui la idea que es donen centenars de vacunes als països rics i que no hem començat a vacunar els més pobres”, va declarar el president francès, Emmanuel Macron, que també va assenyalar en una entrevista al Financial Times, que alguns països africans estan comprant vacunes a països occidentals a preus que són dos o tres vegades més cars del que paguen els europeus, i estan rebent ofertes per comprar les vacunes xinesa i russa, que s’estan aprofitant de la situació. “És una acceleració sense precedents de la desigualtat global i és, a més, políticament insostenible perquè està provocant una guerra d’influència sobre les vacunes”, va alertar Macron.
Aportació alemanya
La cancellera alemanya, Angela Merkel, per la seva banda, va anunciar l’aportació de 1.500 milions d’euros del seu país en la lluita global contra la pandèmia. L’objectiu d’aquesta aportació és que els països en vies de desenvolupament disposin de mitjans per lluitar contra el coronavirus. “I no n’hi haurà prou amb diners, serà necessari fer arribar vacunes”, va defensar també la cancellera, durant la reunió, en la qual va participar el president dels EUA, Joe Biden.
Estrena de Draghi
També es va estrenar en la reunió Mario Draghi com a primer ministre italià, que va demanar regles comunes per regular la salut com a bé públic global.
Els set països més rics del món es van comprometre, a més, a incrementar el seu ajut al pla de vacunació global Covax, de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), fins als 6.200 milions d’euros. Biden, per la seva banda, es va comprometre a donar 3.300 milions d’euros extra al fons, mentre que la Comissió Europea doblarà la contribució fins als 825 milions. Johnson va instar els països rics a fixar-se l’objectiu de desenvolupar vacunes noves en uns 100 dies per a futures malalties emergents.