Sánchez aigualeix el 51% independentista i mira al cens
Nega que el 14-F fos un plebiscit i hi veu un “retrocés” independentista al 23% del cens
Ofereix estabilitat fins al 2022 i invita a “baixar els decibels”
Rufián i Nogueras s’insten a fer govern
Si durant la campanya el Congrés era una arena electoral, un cop obertes les urnes del 14 de febrer és l’àgora on es polemitza sobre el guanyador i els percentatges. Tot i que la dada del 51% dels vots independentistes tenia el consens de l’objectivitat, Pedro Sánchez acudia ahir al Congrés a fer balanç de l’estat d’alarma en curs i es va rebel·lar contra la xifra tot mirant al cens. “Deixi d’exposar el 51% independentista perquè és fals, no hi va haver cap plebiscit el 14-F, i el 51% ni tan sols correspondria al 30% del cens com abans, sinó al 23% del cens, és a dir que ha retrocedit 6 punts”, va aigualir.
Deu dies després del 14-F, la lectura pública de Sánchez –en privat a La Moncloa es dona per feta l’entesa d’ERC, JxCat i la CUP amb Pere Aragonès de president– és que els catalans han votat a favor d’una via “d’esquerres i de retrobament” i que és Salvador Illa qui hauria de ser a la Generalitat. “Per això seria bo que hi hagués un govern progressista a Catalunya, i en algun moment crec que hauran de girar full”, va dir.
Qui va exasperar el president espanyol amb el 51% va ser la portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras. “El 16 de gener del 2019 al Parlament Europeu va dir: «Mai han passat del 48%, no són majoria.» Doncs bé, hem passat del 48% al 52% i som majoria. I ara què, senyor Sánchez?”, es va preguntar. Nogueras, que és membre de l’equip negociador, va fer una invitació: “Companys independentistes: el futur del nostre país és a les nostres mans. No cometem l’error de deixar-lo a les seves.” “Diàleg del no a l’amnistia o al referèndum o a la fi de la repressió?”, va etzibar Nogueras sobre el full de ruta tot reprotxant al president que els compari amb Vox mentre “blanqueja” Vox amb elogis al Congrés o votant amb ells al Brussel·les contra Carles Puigdemont.
Sánchez, que va definir JxCat com “la dreta de tota la vida” però va “agrair” al PDeCAT –sense etiqueta– el sí a l’estat d’alarma, va topar amb Rufián. “La Generalitat no és la lliga o la Champions: no la guanya qui guanya, sinó qui pot governar, i és ERC”, advertia Rufián. El portaveu d’ERC va instar a fer un “front ampli per continuar el procés”, i va oferir la seva disculpa a Jaume Asens (Podem) per gestos que li va fer en el ple dimecres passat, quan debatien la moció del referèndum pactat i Podem s’abstenia. A la CUP, Mireia Vehí creu que s’ha guanyat a les urnes “més independència i més esquerra”, i va fer un avís a JxCat a assumir-ho, però també als comuns a interioritzar l’autodeterminació i a ERC a “moure’s” quan, per exemple, el Tribunal Constitucional “tombi” una llei del govern.
Si bé ara la coalició és notícia pels xocs en la llei d’habitatge i la llei trans, Sánchez oferia un horitzó d’estabilitat a tots els actors i va desmentir l’avançament electoral. “No oculto que a mi m’agradaria que els decibels baixessin una mica, però en tot cas el meu deure és garantir l’estabilitat durant els propers tres anys i preservar la unitat d’acció de les forces progressistes”, prometia en una resposta a Aitor Esteban (PNB). I el vicepresident Pablo Iglesias va fer l’ullet a ERC: “Les grans decisions de país les prendrà un govern de coalició i el bloc de la investidura i els grans debats no els tindrem amb el PP.” El líder de Vox, Santiago Abascal, posa pressió al PP insinuant una altra moció de censura.
11.000 milions d’ajut a l’hostaleria i el turisme per la Covid
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, acudia ahir al Congrés a oferir el seu balanç periòdic de l’estat d’alarma –vigent fins al 9 de maig– i de la pandèmia, i ho va afer amb un anunci sota el braç quan es compleix un any del primer estat d’alarma per la Covid-19. En espera que la vicepresidència econòmica en concreti la lletra petita, Sánchez anuncia un paquet addicional d’11.000 milions d’euros per ajudar empreses, pimes i autònoms de l’hostaleria i del turisme.
Segons el president espanyol, els nous 11.000 milions “és una quantitat important de recursos per continuar donant suport a sectors que creixien abans de la pandèmia i que ara es troben en una situació extremadament complexa, com són l’hostaleria, la restauració i el sector turístic, entre d’altres”.
Des de la Generalitat, el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, va desconfiar del nou paquet d’ajudes, que ara per ara és un anunci pendent de ser aprovat pel Consell de Ministres. “Hem vist una xifra, però el que és molt important és la lletra petita”, va advertir Aragonès. La vicepresidència de Nadia Calviño sosté que seran ajudes directes (com les que ha aplicat Alemanya), però no en detalla el com.
Segons defensava Sánchez en el ple d’ahir, “les ajudes permetran que contractin els treballadors necessaris per a la recuperació econòmica”. “Perquè no només volem salvar empreses i llocs de treball, sinó reforçar-los i crear-ne més”, va sentenciar.