Política

L’acord del ‘Brexit’, amenaçat

La UE ajorna la votació pendent del pacte sobre la sortida del Regne Unit, ja en vigor, després d’acusar Johnson de saltar-se la llei

Els paramilitars unionistes probritànics surten de l’acord de pau

La situació a la província britànica d’Irlanda del Nord es complica per moments, fins al punt que, ara mateix, està en perill l’acord comercial que la Unió Europea (UE) i el Regne Unit van signar el mes de desembre passat i que està en vigor des de l’1 de gener. La situació es va tensar dimecres, quan el primer ministre britànic, Boris Johnson, va anunciar que perllongava el període de gràcia per evitar els controls a la frontera nord-irlandesa fins a l’1 d’octubre de manera unilateral. El període acaba el 31 de març. La Unió Europea va acusar ahir Johnson de trencar l’acord i ha amenaçat de portar el Regne Unit als tribunals.

El protocol d’Irlanda del Nord forma part de l’acord comercial de retirada de la UE i va ser creat per evitar la frontera física a l’illa d’Irlanda entre Irlanda del Nord (territori britànic) i la República d’Irlanda (territori europeu). La no- frontera era un dels requisits de l’acord de pau de 1998 que va posar fi a trenta anys de conflicte a la regió d’Irlanda del Nord entre republicans catòlics proirlandesos i unionistes protestants probritànics que van deixar 3.500 morts.

El protocol estableix el trasllat de la frontera al mar que separa Irlanda de la Gran Bretanya. Irlanda del Nord es va quedar dins del mercat únic. Va ser una concessió que va fer Johnson per poder signar l’acord.

Els controls han provocat una escassedat de productes als supermercats nord-irlandesos. La UE va donar al Regne Unit un període de gràcia que limita la burocràcia perquè puguin circular els bens alimentaris agrícoles de la Gran Bretanya a Irlanda de Nord. Els productes que hi arriben estan subjectes a processos i controls addicionals des de l’1 de gener. Aquesta burocràcia s’intensificarà quan el període de gràcia expiri a finals de març. A partir de llavors supermercats i altres comerços minoristes necessitaran certificacions sanitàries per als productes agrícoles.

Període de gràcia

El protocol estableix que el període de gràcia només es pot estendre de forma bilateral. Johnson havia demanat prorrogar-lo tres anys, però la UE s’hi va negar. “Estem prenent mesures tècniques per assegurar-nos que no hi ha barreres al mar d’Irlanda”, va declarar Johnson. I va afegir que aquests “problemes tècnics” poden ser resolts “amb bona voluntat i sentit comú”. Aquesta decisió va enutjar la República d’Irlanda i la Comissió Europea (CE), que ahir va acusar el Regne Unit de violar el dret internacional per segon cop. El primer cop va ser el mes de setembre passat, quan va intentar invalidar parts del protocol nord-irlandès a través de la nova llei de mercat interior. La cambra alta li ho va impedir.

El president de la comissió de comerç del Parlament Europeu, Bernd Lange, va dir ahir, en un tuit: “Si les autoritats incompleixen o amenacen d’incomplir l’Acord de Retirada, mitjançant la llei del mercat interior del Regne Unit o de qualsevol altra manera, el Parlament Europeu no ratificarà, en cap cas, cap acord entre la UE i el Regne Unit”, va escriure. La votació per ratificar l’acord al Parlament Europeu, prevista per al 25 de març, ha estat ajornada fins que s’aclareixi la situació.

Avís de Dublín

El ministre d’Afers Europeus irlandès, Thomas Byrne, per la seva banda, va advertir que el Regne Unit està posant en risc el procés de pau a Irlanda del Nord. En aquest sentit, el grup que representa els principals grups paramilitars lleialistes probritànics va anunciar ahir que retiren el suport als acords de pau perquè consideren que el protocol nord-irlandès signat per Johnson danya el comerç interior al Regne Unit i amenaça la permanència d’Irlanda del Nord dins del Regne Unit. El republicans proirlandesos del Sinn Féin ja demanen un referèndum de reunificació de l’illa perquè Irlanda del Nord torni a ser part de la República d’Irlanda. Es considera que els paramilitars lleialistes van estar involucrats en un miler de morts durant el conflicte a la regió. Els paramilitars, però, van dir que “l’oposició unionista al protocol ha de ser pacífica i democràtica”.

LES DATES

01.01.21
L’acord
comercial entre la Unió Europea entra en vigor. Es va signar el mes de desembre passat.
25.03.21
La votació
per ratificar l’acord comercial s’havia de fer en aquesta data al Parlament Europeu.

Confiança financera malmesa

La decisió unilateral de Johnson de prorrogar el període de gràcia podria afectar les negociacions que s’estan portant a terme per permetre l’accés de la City de Londres, del serveis financers britànics, al mercat únic europeu. El seu accés no estava inclòs en l’acord del Brexit i s’està negociant de forma separada. De moment, Brussel·les li ha garantit només accés limitat al seu sistema, dissenyat per garantir que només les empreses que operen sota sistemes reguladors similars puguin oferir serveis a la UE. El comissari de serveis financers de la UE, Mairead McGuinness, va afirmar ahir que “coses com aquesta [la decisió de Johnson] no ajuden a generar confiança”. “Aquest és un terreny sensible i hem de ser molt clars sobre com abordar el tema. Nosaltres ho hem estat amb el Regne Unit –va afegir McGuinness–. També el Regne Unit va expressar les seves intencions, però encara no tenim clar com es poden aplicar a la realitat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.