La llei d’eutanàsia rep el llum verd del Congrés i entrarà en vigor a l’estiu
S’aprova per una àmplia majoria i amb l’oposició del PP i Vox, que anuncia un recurs al Tribunal Constitucional
L’Estat es converteix en el setè país a regular-la
El Congrés dels Diputats va aprovar finalment ahir la llei de l’eutanàsia amb una àmplia majoria i l’oposició del PP i Vox, una norma que permetrà que les persones amb “una malaltia greu i incurable” o un “patiment greu, crònic i impossibilitant” puguin sol·licitar ajuda mèdica per morir.
La llei va tirar endavant i entrarà en vigor d’aquí a tres mesos, el termini de què disposen les comunitats autònomes per posar en marxa una comissió de garantia i avaluació, encarregada de supervisar cada cas.
El text es va aprovar amb 202 vots a favor, 141 en contra i 2 abstencions. El PP i Vox van defensar sengles vets durant la tramitació parlamentària i van advertir de la seva inconstitucionalitat i de la “irresponsabilitat” d’aprovar aquesta norma sense desenvolupar abans unes bones cures pal·liatives. Al PP creuen que aquesta llei assenyala certs col·lectius i els pressiona per demanar l’eutanàsia. “Els més fràgils de la societat tenen motius per al desassossec i la por”, va denunciar el diputat José Ignacio Echániz a l’hemicicle. El mateix opina Vox, que va anunciar que recorreria contra la llei davant del Tribunal Constitucional. “Més aviat que tard els guanyarem i construirem tot el que han destruït, i donarem esperança als que l’hagin perduda”, va afirmar la diputada Lourdes Méndez.
Fita històrica
Fora de la cambra, al carrer, familiars de malalts que van lluitar en vida per una llei d’eutanàsia van celebrar el que consideren una fita històrica.
Amb aquest nou text normatiu, l’Estat espanyol es converteix en el setè del món a legalitzar aquesta pràctica, després dels Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg, el Canadà, Nova Zelanda –on ja s’ha aprovat però entrarà en vigor al novembre– i Colòmbia, en aquest darrer país per decisió del Tribunal Constitucional, però sense que el Parlament hagi aprovat una llei que la reguli. A l’estat australià de Victòria, la llei de mort assistida preveu que, si el pacient està impedit, un metge li pugui administrar la droga.
El suïcidi assistit, en què és el mateix pacient el que es pren la droga letal subministrada per un facultatiu, és legal a Suïssa i a diversos estats dels EUA. Finalment, a Portugal, el Parlament va aprovar una llei d’eutanàsia el gener passat, però el Tribunal Constitucional la va tombar.
D’altra banda, el text avalat ahir pel Congrés dels Diputats posa fi a una intensa batalla legislativa que va començar fa més de dues dècades, quan Izquierda Unida va presentar una primera proposta, el 1998.
Aquella proposició de llei només va aconseguir 25 vots a favor, i la immensa majoria de la cambra –288 diputats–va rebutjar legalitzar una pràctica que uns repudiaven de ple, com ara els populars, i que d’altres, com ara els socialistes, consideraven encara prematura.
Contra el “sofriment constant i intolerable”
RedaccióQui pot demanar l’eutanàsia?
Els majors d’edat afectats per “una malaltia greu i incurable” o un “patiment greu, crònic i impossibilitant” que afecti l’autonomia i que generi un “sofriment físic o psíquic constant i intolerable”. Si el pacient no té ple ús de facultats ni pot prestar una conformitat lliure i conscient, ha d’haver firmat abans un testament vital o un document semblant.
Procés i terminis
Es podrà practicar l’eutanàsia unes cinc setmanes després d’haver-la demanat i d’haver estat informat d’alternatives i haver confirmat la voluntat de morir almenys en quatre ocasions.
Objecció sanitària
L’eutanàsia es podrà practicar en centres sanitaris o també a casa. La llei preveu l’objecció de consciència per als professionals sanitaris que participin en el procés.