Política

ERC insisteix que les diferències “no són insalvables” mentre Junts reitera que l’acord és “lluny”

L’endemà del ple d’investidura, Vilalta assegura que els esculls són “mínims” i insta a continuar negociant el cap de setmana

Batet considera que és difícil resoldre “conflictes de 3 anys en tres dies”

ERC i Junts han de reprendre les negociacions aquest cap de setmana, tot i que l’endemà del ple d’investidura les posicions sobre un possible acord abans de dimarts es mantenen igual. Mentre Esquerra considera que no hi ha diferències “insalvables”, JxCat reitera el distanciament entre els dos partits, que fa complicat resoldre “conflictes de 3 anys en tres dies”. Tampoc descarten una repetició electoral.

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha afirmat que les diferències amb JxCAT “no són insalvables” i que l’acord “és possible” per dimarts. “Si hi ha voluntat, estem convençuts que serem capaços de poder encarrilar aquest acord i fer-ho possible de cara a dimarts”, ha dit a Catalunya Ràdio. A parer d’ERC, les diferències passen per veure com “s’acaba de concretar” l’estratègia i el full de ruta, així com el paper del Consell per la República, però ha defensat que “queden dos dies llargs” per negociar. “Estem confiats i optimistes perquè no ens podem permetre una alternativa i ni molt menys unes noves eleccions”, ha dit. Per això, ERC farà “tot el possible” perquè Pere Aragonès sigui investit president dimarts i formar un govern “de seguida”.

La portaveu republicana ha rebutjat que ERC hagi menystingut a Junts i ha afirmat que s’han reunit “pràcticament cada dia” i que tenen un relació també com a socis de Govern i en diversos municipis. Vilalta ha assegurat que han ocupat “infinitat d’hores” parlant amb la CUP però també amb Junts, i en un primer moment amb els comuns, i que la voluntat és “seguir parlant al màxim” fins al dimarts per tal d’assolir l’acord amb JxCAT. “Hem posat bona predisposició, bona voluntat”, ha manifestat.

La portaveu ha insistit que el candidat Pere Aragonès anirà a la segona volta dimarts: “Ens hi hem de tornar a presentar”. A més, ha valorat que ara per ara els esculls són “mínims”.

En aquest sentit, ha explicat que el full de ruta està “pràcticament tancat” però que encara queda obert el paper del Consell per la República i com es pot “reformular”. Ha confiat però que aquest punt també pugui estar “aviat encarrilat”. Sí ha reconegut que no s’ha pogut entrar encara a negociar les carteres del Govern, tot i que ha afirmat que serà “senzill” perquè hi ha “aproximacions similars”.

Batet vol que Aragonès faci “un pas endavant” i no al costat

El president parlamentari de JxCat, Albert Batet, veu “lluny” l’acord per investir Pere Aragonès dimarts. “Resoldre els conflictes que hem tingut durant tres anys en tres dies, aplicant un criteri de realitat, ho veig una mica difícil”, ha dit a Catalunya Ràdio. Ha afirmat que Junts no vol un acord d’investidura sinó “un acord d’estabilitat, de legislatura” i ha afirmat que, ara per ara, no hi ha acord sobre les bases d’aquesta estratègia compartida. Tot i això, ha descartat una repetició electoral i ha assegurat que no demanen a Aragonès que faci un pas al costat sinó “un pas endavant”. “No especularem amb noves eleccions ni amb un altre candidat, som gent responsable i volem que el 52% tingui conseqüències polítiques”, ha declarat.

Batet ha reconegut que les coses entre ERC i Junts estan “igual que ahir”, tot i que durant el cap de setmana hi hauran “contactes” . “El que no pot passar és que hi hagi un govern que no comparteixi un projecte, amb posicions diferents a Madrid, a nivell internacional, sobre la repressió i la lluita antirepressiva. Això no funciona”, ha declarat.

El parlamentari ha demanat “aprendre dels errors dels darrers tres anys” i per això ha insistit que cal unitat estratègica. Així, ha recordat que la majoria independentista al Parlament és del 52%, una “oportunitat històrica, i per això diu que no acceptarà actuar com si fos del 48% amb “polítiques autonomistes”. En aquest sentit, ha assegurat que són “molt escèptics” amb la política del diàleg amb el govern espanyol però ha afegit que estan “disposats a cedir”.

Per contra però, ha reivindicat que la majoria independentista parlamentària ha de quedar plasmada en el full de ruta del Govern. És per això que ha reivindicat que la vigència de l’1-O “està al Consell per la República” i que ha de ser aquest el marc per avançar.

Ha assegurat que actualment aquestes bases no estan pactades i estan “lluny encara”. “No especularem amb un altre candidat ni amb noves eleccions, no demanarem un pas al costat d’Aragonès, sinó endavant, no volen enviar Aragonès a la paperera de la història sinó fer història junts”, ha insistit.

El president parlamentari de JxCat també s’ha referit a l’acord entre ERC i la CUP, del que no comparteixen diversos aspectes. Ha considerat també que no es pot pretendre que Junts s’adhereixi aquest pacte com si res. “Volem un acord de coalició, no de submissió”, ha tornat a repetir.

Amb tot però, ha insistit que “l’acord està lluny” i ha posat exemples de l’entorn europeu en que es va trigar mesos en arribar a formar governs. “Ens volem posar d’acord, però amb un projecte per avançar”, ha finalitzat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El tàndem Harris-Walz s’estrena en la cursa per mantenir la Casa Blanca

barcelona
política

La investidura demà d’Illa, pendent de Puigdemont

barcelona
Josep López Ruiz
Alcalde d’Ullà (PSC)

“Hem intentat evitar amb ajuts, tant com hem pogut, el deute”

Ullà

Veneçuela en l’era d’Elon Musk

guerra a gaza

Hamàs tria a Yahya Sinwar cap del buró polític en substitució del mort Haniyeh

barcelona
argentina

El govern de Milei dissol oficialment l’organisme per a combatre la discriminació

barcelona
europa

Starmer convoca una nova reunió d’emergència per a tractar l’onada de violència

barcelona
europa

L’OTAN coordina la compra de míssils Patriot per a reposar l’arsenal alemany

barcelona
veneçuela

Maduro demana a la població que elimini el WhatsApp perquè amenaça

barcelona