Política

Una presumpta conspiració contra el rei Abdal·là sumeix Jordània en la confusió

El govern acusa l’expríncep hereu de conspirar per desestabilitzar el país

El germanastre del monarca diu que està sota arrest domiciliari, però l’exèrcit ho nega

Crisi a Jordània, on la confusió i la incertesa imperen des de dissabte al vespre en aquest país del Pròxim Orient amb frontera amb Síria, l’Aràbia Saudita, l’Iraq, Israel i Cisjordània. El govern del país ha acusat el germanastre del rei Abdal·là II, l’expríncep hereu Hamzah bin Hussein, de col·laborar amb partits estrangers en un complot per desestabilitzar el país. Ayman Safadi, vice-primer ministre i ministre d’Afers Estrangers jordà, va dir ahir en roda de premsa que les autoritats havien interceptat comunicacions de l’entorn del príncep amb organismes exteriors, entre els quals, l’anomenada oposició estrangera, per “incitar a accions contra la seguretat nacional”.

Safadi va fer aquestes declaracions l’endemà que l’exhereu a la corona hagués estat posat sota arrest domiciliari i les forces de seguretat haguessin irromput al seu palau i detingut diverses persones, en un incident públic sense precedents entre membres de la família reial jordana. En un vídeo fet arribar a la cadena britànica BBC pel seu advocat, el príncep Hamzah denuncia que es troba sota arrest domiciliari i assegura que el cap de l’estat major de l’exèrcit va anar a casa seva i li va dir que “no estava autoritzat a sortir-ne” i no podia contactar amb ningú. L’estat major de l’exèrcit nega que el germanastre d’Abdal·là II estigui arrestat i diu que se li havia demanat que aturés les activitats que poguessin desestabilitzar el país.

En l’enregistrament, el príncep nega la seva participació en un complot contra el seu germanastre i acusa el sistema governant de corrupció i incompetència. “S’ha arribat a un punt en què ningú pot expressar la seva opinió sobre qualsevol tema sense ser amenaçat o detingut”, diu Hamzah, fill gran del rei Hussein –mort el 1999– i la seva esposa nord-americana, la reina Noor, que ahir va qualificar de calúmnia l’acusació contra el seu fill.

Tot i ser un dels fills favorits del rei Hussein, va ser considerat massa jove i inexpert com a successor en el moment de la seva mort, el 1999, i va elevar al tron el seu germanastre gran, Abdal·là. Quan es va convertir en rei, va nomenar Hamzah príncep hereu seguint el desig del seu difunt pare. El 2004, però, el va desposseir del títol i el va donar al seu fill gran.

En la mateixa operació, hi hauria diversos detinguts, entre els quals figura Bassem Ibrahim Awadalla, durant molts anys confident del monarca. Awadalla, un economista format als EUA, va ser l’impulsor de les reformes econòmiques de fa més de deu anys al país, quan era ministre de Finances, i després d’haver dirigit des del 2007 el gabinet intern del palau, un òrgan amb importants poders constitucionals. Entre els detinguts, que alguns mitjans situen al voltant d’una vintena, també hi hauria Sharif Hassan bin Zaid, membre de la família reial.

Els aliats fan pinya

Abdal·là II va rebre ahir el suport dels líders del Parlament i del Senat, que van rebutjar qualsevol acció en contra del monarca, el qual també va rebre suport internacional. Diversos països aliats de Jordània, entre els quals hi ha els EUA, li van fer costat. “El rei Abdal·là és un soci clau dels Estats Units i té tot el nostre suport”, va afirmar un portaveu del Departament d’Estat. Egipte, Bahrain, Qatar, Kuwait, l’Iraq, el Líban, Palestina i la Lliga Àrab també es van posar al seu costat. “Complet suport a les decisions i mesures adoptades pel rei Abdal·là II i el príncep hereu Hussein per salvaguardar la seguretat i l’estabilitat”, va dir Riad.

La ràpida mostra de suport posa en relleu la importància estratègica de Jordània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.