Forcadell i Bassa perden la semillibertat pel Suprem
El jutge de vigilància penitenciària sosté que no s’ha produït “cap canvi significatiu” exigit per l’alt tribunal espanyol el desembre passat
Justícia ha de tornar a revisar la seva situació al juliol
“De nou venjança. La repressió de l’Estat espanyol no té aturador. Estimades Carme i Dolors, una abraçada immensa”, piulava ahir el líder d’ERC, Oriol Junqueras, després de saber que les seves companyes de partit perden la semillibertat, concedida per segon cop pel Departament de Justícia el gener passat, que a ell i als altres sis presos de Lledoners el magistrat del jutjat de vigilància penitenciària número 5 els va revocar el 10 de març passat, a petició de la fiscalia. En el cas de l’expresidenta del Parlament i de l’exconsellera de Treball, el magistrat del jutjat de vigilància penitenciària número 1 sosté que els revoca el tercer grau perquè “no hi ha canvis significatius” en la seva situació i tractament en relació amb les exigències que va imposar el Tribunal Suprem (tot i que ambigües), quan va revocar-los el primer tercer grau, el desembre del 2020, en considerar-lo “prematur”.
Carme Forcadell i Dolors Bassa van qualificar d’incompressible el canvi de criteri del magistrat Jesús Ignacio Moncada, que l’estiu passat va avalar el seu pas al tercer grau, però que ara té la cotilla del Suprem. “Avui fa 1.111 dies que soc a la presó, els companys de Lledoners encara fa més temps que hi són, i no sé quan s’acabarà aquest patiment perquè la repressió no s’atura. Només espero que ningú més sigui empresonat per defensar la sobirania del Parlament i la llibertat d’expressió”, piulava ahir Forcadell.
En les dues resolucions, comunicades ahir, el magistrat exposa els mateixos raonaments. El Suprem, en la revocació del primer tercer grau, va exposar que s’havia de valorar “la gravetat” del delicte i la pena imposada per canviar la classificació dels presos polítics i en la majoria ho qualificava de “prematur” perquè no havien assolit una quarta part de la pena, que ara ja compleixen tots. Forcadell, condemnada a onze anys i mig de presó per sedició, va complir la quarta part de la pena l’11 de febrer passat, després que el 28 de gener el Departament de Justícia avalés el seu pas al tercer grau, que la junta de tractament de la presó de Wad-Ras va aprovar tot i que no per unanimitat. En el cas de l’exconsellera Bassa, condemnada a 12 anys per sedició i malversació, va complir la quarta part també l’11 de febrer passat. La fiscalia sempre ha demanat que els presos polítics compleixin la meitat de la condemna tancats per poder passar al tercer grau o sortir a treballar. El Tribunal Suprem exigeix “un major lapse de temps”, sense més detalls.
El tractament
El magistrat de vigilància penitenciària hi afegeix que el reconeixement dels fets i l’assumpció de les conseqüències no són considerats suficients pel Suprem, dirigit pel magistrat Manuel Marchena, així com tampoc que tinguin un entorn familiar normalitzat i una “reorientació laboral”, en el cas de Bassa.
El tribunal exigeix “un tractament específic sobre l’encaix dels fets de la sentència en el tipus de referència i la seva incidència en la convivència social en el moment de referència”, indica el jutge Moncada, fet que considera que “va més enllà” de l’assumpció dels fets, i conclou que, davant “el no significatiu canvi de supòsits en les limitacions reflectides”, els revoca el tercer grau.
Tal com fixa la llei, en sis mesos (al juliol) les juntes dels penals han de tornar a proposar una classificació per als presos polítics o sortides per anar a treballar i fer voluntariat (article 100.2), que el Suprem també va trobar incipient. “És un bucle de venjança i escarment”, piulava ahir la consellera de Justícia, Ester Capella.
LA DATA
“Tristesa, neguit i ràbia”
Les preses polítiques han estat gairebé un mes més en semillibertat que els seus companys de Lledoners, tal com ja va passar amb la primera concessió del tercer grau l’estiu del 2020. Carme Forcadell i Dolors Bassa, però, han tornat a la classificació de segon grau, és a dir tancades tot el dia a les presons de Wad-Ras i Puig de les Basses, i tenen 36 dies a l’any per sortir-ne en haver complert una quarta part de la condemna. “La repressió amb la presó vol que canviem les idees. Ens mantindrem fidels a les conviccions de democràcia, llibertat i independència de Catalunya. Torno a entrar amb tristesa, neguit i ràbia per no solucionar el conflicte polític, però seguirem amb el cap ben alt fins a la victòria”, piulava ahir Bassa, que va ser acompanya per membres del govern a Puig de les Basses.