Estat espanyol
Eleccions madrilenyes
Bales sobre Madrid
La campanya madrilenya s’inflama per unes bales i amenaces de mort a Iglesias i Marlaska que Vox no condemna
El líder de Podem abandona el debat a la Ser tot i que Barceló el volia retenir, i Monasterio menysprea tothom
Iglesias: “Si un dia em foten un tret o una bomba i perdo la mà, diran que ho aprofito per a la campanya?”
“Pablo Iglesias Turrión has deixat morir els nostres pares i avis la teva dona els teus pares i tu esteu sentenciats a la pena capital el teu temps s’esgota.” Sense signes de puntuació i amb majúscules, aquesta és la carta acompanyada de quatre bales a nom del líder de Podem que va ser rebuda al carrer Amador de los Ríos 7 de Madrid, seu del Ministeri de l’Interior, amb mata-segells del 19 d’abril. Una carta similar amb dues bales rebien el ministre Fernando Grande-Marlaska i la directora de la Guàrdia Civil, María Gámez. La notícia no era ahir en portada de cap diari editat a Madrid. Quan ahir –amb l’absència d’Isabel Díaz Ayuso– els candidats a presidir la Comunitat de Madrid van acudir a un debat electoral a la Ser, Iglesias tenia al costat Rocío Monasterio (Vox), que no condemna els fets i es limita a “condemnar tot tipus de violència” i a dubtar de la recepció de bales. “Del govern no ens creiem res”, va dir. “Si no es retracta de posar en dubte la veracitat de les amenaces de mort i permeteu que segueixi aquí sense retractar-se, abandono”, exigia Iglesias. “Marxi d’aquí!”, va etzibar Monasterio. I l’amenaçat va ser qui va marxar del debat.
A deu dies de les eleccions del 4 de maig, Vox no frena la fuga de vots al PP –en l’ultim CIS, el 65% dels votants de Vox del 2019 vol Isabel Díaz Ayuso de presidenta– i Monasterio encarna l’estratègia de cremar les naus i la democràcia. La polèmica pel cartell de Vox al metro de Sol –ja arrencat per anònims– denunciant amb dades falses el cost d’un menor estranger no acompanyat (“Un mena, 4.700 euros al mes. La teva àvia, 426 euros de pensió al mes”) està en mans de la justícia i Eldiario.es desvelava que el retratat ni és menor ni és a Espanya: és un amic jove d’Ahnaf Piash, nascut a Bangladesh i estudiant al Canadà, i figura en un banc públic d’imatges.
A la Ser, Monasterio aprofitava l’absència d’Ayuso per erigir-se en protagonista al preu de dinamitar la política i l’empatia. “Fora del plató i de la política!”, exigia a Iglesias quan ell ja marxava. “Esteu cometent un error blanquejant que aquesta gent pugui ser aquí defensant coses que van contra la democràcia”, lamentava el líder de Podem. La moderadora, Àngels Barceló, va sortir al pas d’Iglesias per frenar-lo implorant “Pablo, Pablo” i agafant-li la mà, i Monasterio també la va menysprear. “Vostè és una moderadora o és activista política? Agafant-lo de la maneta com una activista política... Vinga, va!”, va fer mofa. “Tan malament li van les enquestes per fer aquest turisme de provocació?”, va dir Mónica García (Más Madrid). “Tregui’s aquesta cara d’amargada!”, li deia Monasterio. “Què tal si prova a ser educada?”, rebatia Ángel Gabilondo (PSOE).
Amb Iglesias ja fora –“esteu contribuint a la normalització del feixisme”, li deia a Barceló en l’adeu–, el debat va continuar ja sense ell uns minuts. “Tanca en sortir”, piulava el PP a Twitter i ho esborrava quan Pablo Casado va condemnar els fets. “Fa 14 anys les joventuts d’ERC van enviar una bala a Albert Rivera. Com no hem de condemnar això!”, va dir Edmundo Bal (Cs). Inés Arrimadas era equidistant entre qui rep la bala i qui no s’ho creu: “No vull aquesta Espanya per als nostres fills. Els dos extrems es retroalimenten.” “Surto d’un acte amb els reis a Alcalá de Henares i veig la polèmica. Sens dubte condemno qualsevol amenaça”, va dir Ayuso. Hores després, Iglesias, que ja ha vist com l’artefacte explosiu contra la seu de Podem a Cartagena queda en res, no entenia que se li preguntés si es mou per estratègia electoral. “Si un dia em foten un tret o una bomba i perdo la mà, diran que ho aprofito per a la campanya?”, alertava Iglesias davant el dubte sembrat per Vox. Ja no hi haurà cap més debat amb Vox, que a sobre vol personar-se al cas de les amenaces de mort i les bales.
A Alcalá de Henares, bressol de Cervantes, també hi era ahir l’actor José Sacristán, que resumia el dia: “No em sorprenen els despropòsits de la tropa de Vox. Un símptoma de barbàrie. L’Espanya de charanga y pandereta que no s’aparta.”