Querella contra l’alcaldessa de Cubelles per les quotes de l’AMI
La fiscalia l’acusa de malversació de fons públics per haver pagat 2.231 euros a l’ens
La fiscal en cap de l’àrea de Vilanova i la Geltrú ha presentat una querella contra l’alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, a qui acusa d’un delicte de malversació de fons públics i un de prevaricació administrativa per haver pagat 2.231 euros en les quotes de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).
És el primer cop que la fiscalia deriva a la via penal les denúncies, la majoria de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, per les quotes de l’AMI, que continuen en litigis oberts per la via contenciosa administrativa. En la querella, difosa ahir, s’indica que la fiscalia va rebre la denúncia d’un regidor de Ciutadans per la despesa a l’AMI. S’hi afegeix que el ple municipal de Cubelles del 20 d’octubre del 2015 va aprovar l’adhesió de l’ens a l’AMI, i es va aprovar abonar les quotes el 2015 i els següents anys. Hi sosté que Fonoll, “abusant de l’exercici de les seves atribucions”, va autoritzar el pagament de les quotes dels anys 2019 i 2020, amb 1.115 euros cada un, malgrat que indica que va ser advertida per la intervenció del consistori. Hi assegura que l’alcaldessa sabia que des del 2019 és una acció “contrària a dret” perquè ho fixa “la doctrina consolidada” de la sala contenciosa del TSJC, en la qual s’afirma que “l’afiliació a l’AMI ultrapassa l’àmbit de competències locals” i es precisa que el paràmetre que fixa el Tribunal Suprem amb entitats com l’AMI és que “no representen la col·lectivitat local, sinó un subjecte jurídic i polític”.
Suport de l’entitat
Per la seva part, l’entitat municipalista catalana va emetre ahir un comunicat en què dona “tot el suport a l’alcaldessa garrafenca” i qualifica la querella de la fiscalia de “desmesurada” i “totalment fora del joc democràtic”. A més, defensa “la legalitat de l’AMI”, amb més de 800 ens locals associats, que promou, des de la via democràtica, la consecució d’un estat propi. “L’AMI és una associació vàlidament constituïda, inscrita en el corresponent registre d’organitzacions associatives dels ens locals de Catalunya.” L’AMI hi afegeix que, tot i els diferents recursos interposats contra consistoris catalans pel pagament de la quota a l’entitat, la via judicial “no està en absolut tancada” ja que ha interposat un recurs de cassació al Suprem pel que fa a un acord concret d’adhesió de diversos ens locals, uns recursos que encara estan en tràmit. I va assegurar: “Esgotarem tots els recursos legals per defensar l’autonomia local i les competències que li són pròpies. No cedirem ni un pas en la defensa del lliure exercici del dret d’associació i llibertat de pensament polític.” Va recordar que l’Estat espanyol ha interposat més de sis-cents contenciosos contra la sobirania, defensada des del municipalisme.