Primer ultimàtum fallit amb nova cimera a Lledoners
Si avui no hi ha un preacord, ERC presentarà a JxCat l’alternativa per governar en solitari
Sàmper diu que falten “serrells per polir”
La CUP insta els republicans a fer valer el seu acord
El primer ultimàtum d’ERC a JxCat per formar govern es va esgotar ahir sense anunciar cap acord de govern amb una nova cimera a Lledoners de dues hores, com va avançar TV3, en la qual va intervenir el vicepresident Pere Aragonès després de participar en el actes de commemoració de l’1 de Maig. Sense comunicat conjunt com va passar en la primera cimera de dimarts, ni que en transcendís res, ja que les negociacions van continuar a la tarda en altres espais de treball, en aquesta nova presa de contacte de les cúpules també hi van participar per la banda republicana Oriol Junqueras i Josep Maria Jové, mentre que per JxCat ho van fer Jordi Sànchez, Elsa Artadi i Josep Rius.
ERC encara dona marge a Junts fins avui per negociar la proposta d’estructura de govern i tancar un preacord, encara que se n’hagi de polir els detalls, abans d’acabar d’anunciar oficialment, dilluns, que opten per explorar la via d’un govern en solitari o expliquin altres alternatives a la investidura.
Una alternativa, que com jan han expressat en reiterades ocasions, passa per tenir els vots de JxCat sense entrar al govern, que se sumarien als de la CUP, amb qui ja tenen un pacte de mínims, i que podria suposar no haver d’esgotar el termini del 26 de maig. L’opció que rebin el suport del PSC, amb la vice-primera secretària del PSC i vicepresidenta segona del Parlament, Eva Granados, demanant de nou ahir a Aragonès que faci “un pas al costat” i doni suport a la presidència de Salvador Illa, és poc probable.
Conèixer el desllorigador que faci possible la investidura d’Aragonès, per tant, sembla que serà qüestió d’hores, segons els desitjos dels republicans, que valoraven positiu la trobada d’ahir. A l’horitzó, i en el cas que no fructifiqui l’acord de govern, la intenció dels republicans és traslladar sobre la taula de negociacions aquesta proposta alternativa a JxCat en les trobades d’avui. De fet, l’opció d’un govern d’ERC en solitari qui primer la va posar sobre la taula va ser JxCat mateix, en boca del seu secretari general, Jordi Sànchez.
Des del començament, Junts no ha volgut saber res de la “pressa” i ha mostrat un cert malestar pels ultimàtums que els posen els republicans. Aragonès el va tornar a fer visible reclamant que hi hagi “de forma imminent” un govern “a ple rendiment” per combatre les conseqüències econòmiques de la pandèmia o “posar en marxa un nou marc de relacions laborals” que tingui com un dels seus objectius el salari mínim de referència de Catalunya. En definitiva, complir el mandat sorgit de les urnes el 14-F d’una “majoria independentista al servei de l’avenç social, l’avenç nacional i dels drets de la majoria”.
Qui va parlar des de Junts ahir va ser el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, per constatar que “les converses s’han intensificat els darrers dies”, reconeixent que calia que les dues parts fessin un darrer esforç, ja que “queden serrells per polir”, però a la vegada tornant a mostrar el seu rebuig a qualsevol pressió del calendari, en favor d’un pacte “sòlid i solvent”. Malgrat tot, el missatge de Sàmper era: “L’acord arribarà, n’estic segur.” A JxCat han defensat que, a banda de l’acord de govern, també s’ha de tancar un acord de legislatura que també hi inclogui la CUP.
La CUP i el seu acord
Els anticapitalistes, expectants i molestos per la lentitud de les negociacions, ja advertien divendres que qualsevol acord d’ERC amb JxCat que modifiqui el “de mínims” al qual ells van arribar amb els republicans el mes de març passat abans de la primera investidura fallida es traduiria “automàticament” en el compromís que els seus nou diputats donessin suport a Aragonès. Aquest fet obliga els republicans a buscar fórmules perquè els dos acords encaixin. La diputada de la CUP va evitar valorar la reunió a Lledoners, però va manifestar que si no hi havia un acord entre JxCat i ERC entenia que els republicans, “encara amb més motiu, faran valer l’acord” que van assolir amb la CUP. Per Reguant, és important que s’apliquin polítiques que “vagin en favor del foment de l’ocupació digna i la reindustrialització”.
Una de les qüestions que frenaven fins ara l’acord era resoldre l’interrogant estratègic de possible confrontació que es planteja si fracassa el marge de dos anys d’intent de negociació amb l’Estat espanyol que defensa ERC per un referèndum. I aquí també hi entra el paper del Consell per la República (CxR) que presideix Carles Puigdemont amb la refosa dels òrgans de direcció que tampoc avança.
Per la seva banda, En Comú Podem (ECP) va tornar a reclamar que es formi un executiu: “No podem seguir amb un govern paralitzat, la crisi no pot esperar”, segons va dir el president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens.