L’opositor Yair Lapid rep l’encàrrec de formar govern a Israel
Després del fracàs de Netanyahu, el líder centrista intentarà aconseguir el suport de partits antagònics per evitar les cinquenes eleccions en dos anys i mig
El seu partit, el centrista Yesh Atid, va quedar segon a les eleccions de març amb 17 escons per darrer del Likud, que en va obtenir 30
El centrista Yair Lapid he rebut aquest dimecres l’encàrrec de formar govern a Israel, després de rebre 56 recomanacions per part dels partits contraris a Benjamin Netanyahu. Lapid té ara 28 dies per intentar aconseguir una majoria suficient per trencar el bloqueig polític i desbancar l’actual primer ministre, que ahir va fracassar en la tasca de formar executiu.
Després d’una nova ronda de consultes aquesta tarda amb els partits amb representació a la Kenésset (parlament), el president israelià, Reuvén Rivlin, ha anunciat que ha assignat a Lapid l’encàrrec de formar govern, una tasca que no preveu fàcil per les “moltes dificultats” que presenta el panorama polític del país, fragmentat, polaritzat davant la figura de Netanyahu i estancat després de quatre comicis en només dos anys.
És per això que Rivlin ha instat a buscar totes les maneres d’evitar unes cinquenes eleccions i ha desitjat que Lapid pugui “formar un govern que tingui la confiança” de la cambra.
El Likud de Netenyahu va quedar primer als comicis de març amb 30 escons i va rebre de Rivlin en una primera ronda de 28 dies la possibilitat de formar govern, però no va aconseguir una majoria de 61 escons en un Parlament de 120. Malgrat el suport dels seus socis ultraortodoxos i d’extrema dreta, només va obtenir 52 escons i ahir va haver de tornar el mandat al president.
Lapid, que va quedar segon al capdavant del partit centrista Yesh Atid (Hi ha Futur)amb 17 escons, haurà d’afrontar el repte de formar una coalició amb una àmplia amalgama de partits d’ideologies molt diverses que van de l’esquerra fins a l’extrema dreta, i als quals només uneix el rebuig a Netanyahu.
“Necessitem un govern que reflecteixi el fet que no ens odiem uns als altres”, en el que “l’esquerra, la dreta i el centre treballin junts per abordar els desafiaments econòmics i de seguretat al que ens enfrontem”, ha reaccionat Lapid després de la seva designació.
El líder de l’oposició s’ha compromès a “fer tot” per garantir la formació d’un executiu que es pugui posar “mans a l’obra per al poble d’Israel”. “Després de dos anys de paràlisi política, la societat israeliana pateix. Un govern d’unitat no és un compromís ni un últim recurs”, sinó “un objectiu, és el que necessitem”, ha dit en un comunicat.
De moment, Lapid ha obtingut el suport del centrista Blanc i Blau, que té 8 escons, del ultradretà Israel Llar Nostra (7), del Partit Laborista (7), del pacifista Meretz (6), del dretà Nova Esperança (6) i de cinc dels sis diputats de la Llista Unida àrab.
No obstant això, no arriba encara a una majoria de 61 diputats i haurà de seduir altres possibles socis amb ideologies també allunyades, on podrien figurar Yamina o l’islamista Raam.
De fet, Lapid necessitaria una coalició on coincidís el suport d’almenys un partit àrab i d’una o dues formacions d’extrema dreta sionista, una aliança sense precedents a Israel.
També podria implicar la formació d’un govern on el càrrec de primer ministre fos rotatori, una cosa que Lapid ja havia començat a negociar amb l’ultradretà Naftali Benet, del partit Yamina, en les últimes setmanes i que ara podria explorar-se més. Benet ha assegurat avui que ara “és el moment de crear un govern d’unitat i emergència ampli”.
Si Lapid no aconseguís prou suports en les properes quatre setmanes, haurà de retornar el mandat a Rivlin. El president tindria aleshores un últim recurs: traslladar la formació de govern al Parlament, perquè qualsevol dels seus diputats faci un darrer intent.
Si cap d’aquestes alternatives funciones, Israel es podria veure abocat a les cinquenes eleccions en dos anys i mig.