Política

El jutge deixa fora del cas Pujol a Marta Ferrusola pel seu estat de salut

L’Audiencia Nacional ha avalat jutjar l’expresident i els seus set fills per delictes com organització criminal o associació il·lícita i blanqueig de capitals

El jutge de l’Audiencia Nacional Santiago Pedraz ha arxivat el cas, per motius de salut, per a Marta Ferrusola, que evitarà així anar a judici al costat del seu marit, l’expresident Jordi Pujol, i els seus set fills per delictes com organització criminal o associació il·lícita i blanqueig de capitals.

Unes setmanes després que l’Audiència Nacional avalés jutjar la família per aquests delictes, com havia proposat l’anterior magistrat instructor, Marta Ferrusola surt de la causa, com així va sol·licitar fa temps a causa de la demència que pateix .

La seva defensa va presentar a principi d’any un informe de la unitat de neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona que certifica que Ferrusola pateix alzheimer des del 2018, malaltia que s’ha vist agreujada per un accident domèstic el passat mes d’agost, i va demanar que se la sotmetés a un examen forense per acreditar-ho.

El jutge Pedraz va accedir-hi i, un cop dictat l’informe del forense, la Fiscalia no es va oposar a l’arxiu, “sense perjudici” que se li donés trasllat dels respectius informes “a fi d’instar davant la jurisdicció civil la seva incapacitació”.

En sintonia amb aquest criteri, el jutge ha dictat un acte en el qual afirma que “han de tenir-se en compte les circumstàncies que concorren en el present cas” i arxiva les actuacions per a ella.

Amb aquesta resolució, que no és ferma i pot ser recorreguda, Marta Ferrusola surt d’una causa que va començar fa vuit anys i mitjà, al desembre de 2012, i en la qual s’asseurà a la banqueta l’expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol i els seus set fills pels esmentats delictes.

En l’acte on el jutge va proposar jutjar-los, de juliol de l’any passat, esmentava la posició privilegiada d’ascendència en la vida política, social i econòmica catalana de la qual es van aprofitar els Pujol Ferrusola durant decennis, “per acumular un patrimoni desmesurat, directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d’activitats corruptes”.

Subratllava el jutge el lideratge encarnat en Jordi Pujol i Marta Ferrusola qui, de fet, detalla, s’autodenominava la “mare superiora de la congregació”, i al·ludia a l’existència d’una estructura planificada i permanent en el temps, des que es van obrir els primers comptes corrents a Andorra el 1992 fins que la família va tancar les seves últimes fundacions el 2014.

En definitiva, el magistrat descrivia “una sèrie d’actuacions de l’organització”, presumptament formada per la família, per “orientar en determinada direcció diverses resolucions administratives”, aprofitant el càrrec de l’expresident Pujol, “fruit de la qual cosa s’obtenien importants rendiments econòmics, que eren ingressats en comptes bancaris a l’estranger i sotmesos a diversos moviments i transmissions, per ocultar el seu origen il·lícit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.