Política

Puigdemont, Ponsatí i Comín reclamen a la justícia europea la immunitat

Els eurodiputats de JxCat denuncien l’eurocambra al Tribunal General de la UE per retirar la protecció

Els independentistes veuen irregularitats en la gestió del suplicatori

Els eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han demanat a la justícia europea que els restableixi la immunitat europarlamentària. I ho volen de manera urgent.

Dos mesos després que el Parlament Europeu els retirés la protecció a petició del Tribunal Suprem, que els vol extradir per l’1-O, els tres independentistes ho van impugnar ahir davant el Tribunal General de la Unió Europea, primera instància a Luxemburg. A part del recurs de fons, també demanen mesures cautelars, segons confirmaven ahir fonts de la defensa. Una petició molt difícil d’aconseguir tradicionalment a Luxemburg.

El partit de Puigdemont denuncia la cambra europea per l’aixecament de la seva protecció parlamentària sense haver respectat el procediment. La defensa de JxCat no ha volgut de moment detallar les al·legacions que han fet en el recurs, però durant el procés del suplicatori ja van anar apuntant tot el que creien que eren irregularitats. Molt probablement hi apareixeran les queixes per les filtracions o l’error dels delictes en l’informe sobre Ponsatí.

És una demanda que ja s’esperava des de feia temps, fins i tot molt abans que el 9 de març passat l’eurocambra aprovés el suplicatori amb 400 vots a favor, 248 en contra i 45 abstencions. Gairebé des del principi la defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí va qüestionar el suplicatori. Primer la competència del Tribunal Suprem per demanar-lo, tenint en compte que el Grup de Treball sobre les Detencions Arbitràries creu que el cas de l’1-O hauria d’estar en mans dels tribunals catalans.

Tràmit polèmic

Després van venir les controvèrsies pel xou polític que es va generar al Comitè d’Afers Jurídics. Abans d’arribar al ple de la cambra, el suplicatori es va tramitar en aquest comitè, presidit per l’eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez. Des de JxCat van denunciar en repetides ocasions “irregularitats” com ara “la falta d’imparcialitat” de Vázquez i del ponent del cas, l’ultraconservador búlgar, Angel Dzhambazki. Igualment, van criticar la “sobrerepresentació espanyola” en el Comitè d’Afers Jurídics i que no es traduís “pràcticament res de la documentació” aportada.

A tot això es va sumar la polèmica per les filtracions. Puigdemont va acusar l’eurodiputat del PP Esteban González Pons de trencar la confidencialitat de la vista per haver revelat als mitjans que els membres del comitè havien discutit sobre el rebuig de Bèlgica a l’extradició de l’exconseller Lluís Puig. A més, l’informe del suplicatori es va filtrar menys de 24 hores després que arribés a mans dels membres del comitè. Això s’està investigant internament a petició del president del Parlament Europeu, David Sassoli.

L’error sobre Ponsatí

A punt d’arribar a la recta final de la votació, Ponsatí va denunciar un error en l’informe del seu suplicatori que ja havia validat el Comitè d’Afers Jurídics: mencionava un delicte pel qual no se l’acusa en la causa de l’1-O, el de malversació. Ràpidament, la cambra va corregir el text especificant que el Suprem només la reclama per sedició i es va sotmetre a votació. A Ponsatí no la va satisfer la solució i considera que no se li va reparar “el dany causat”, ja que els 25 membres del comitè van donar llum verd a l’informe sense fixar-se en els delictes: “És un error greu que afecta substancialment el meu cas d’immunitat.”

Malestar a l’eurocam

La gestió del suplicatori va generar malestar a l’eurocambra abans de la votació en el ple, segons van confirmar llavors fonts parlamentàries. Fins i tot aquestes fonts ja temien que els tribunals de la UE poguessin revertir l’aixecament de la immunitat si, com han fet ara, Puigdemont, Comín i Ponsatí portaven el cas a Luxemburg. “Podria avergonyir la institució”, deien.

Ara cal veure si la cambra tornarà o no a perdre la raó als tribunals de la UE pel tractament que ha donat als eurodiputats independentistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.