La junta colpista birmana anuncia la dissolució del partit de San Suu Kyi
L’acusa de frau en les eleccions del novembre, en què la formació de la líder deposada va arrasar
Dilluns ha de comparèixer en un tribunal de la capital
La junta militar colpista vol liquidar del tot l’oposició política a Birmània amb la dissolució de la Lliga Nacional per a la Democràcia (LND), el partit de la deposada líder Aung San Suu Kyi, mentre s’intensifica l’assetjament judicial contra la premi Nobel de la Pau.
La Comissió Electoral, nomenada per la junta, va anunciar ahir que dissoldrà la LND per haver comès “frau electoral” durant els comicis del novembre passat, l’argument esgrimit per l’exèrcit per perpetrar el cop d’estat de l’1 de febrer que va destituir el govern democràtic d’Aung San Suu Kyi. La Lliga havia tornat a arrasar en les últimes eleccions a Birmània humiliant la formació política vinculada als militars, que va aconseguir 24 escons contra els 368 del partit de Suu Kyi.
Ja fa setmanes que els mitjans oficialistes publiquen suposades proves de la Comissió Electoral sobre la manipulació de més de 10 milions de vots comesa per la LND al novembre. Però la Xarxa Asiàtica per a unes Eleccions Lliures, que va participar en els comicis com a observadora internacional, va rebutjar les acusacions de frau quan va presentar dilluns el seu informe final sobre les eleccions birmanes. “No hem trobat proves que els comicis fossin manipulats, al contrari, creiem que els resultats són una àmplia representació de la voluntat del poble birmà”, va assenyalar l’observador Chung Lun.
Després del cop, la junta militar encapçalada pel general Min Aung Hlaing es va comprometre a organitzar unes noves eleccions després d’un any al poder, en les quals no podria participar la formació governant fins al cop d’estat. Durant l’alçament, els militars van suspendre el Parlament elegit a les urnes i van detenir part del govern, incloent-hi Suu Kyi, que, des de llavors, és en arrest domiciliari. La que va ser consellera d’estat i ministra d’Exteriors s’enfronta a diversos processos judicials en què se l’acusa de delictes com ara importació il·legal de dispositius electrònics o de vulneració de les normes sobre la Covid-19. Com a part d’aquest assetjament judicial, el Tribunal Suprem de Birmània ha decidit jutjar la líder democràtica per haver violat la llei de secrets oficials, cosa que podria suposar-li una condemna de fins a 14 anys de presó. Dilluns està previst que Suu Kyi, que fins ara no ha pogut reunir-se en persona amb els seus advocats, comparegui per primera vegada de manera presencial en un tribunal de la capital.