El Congrés fixa amb la moció d’amnistia el límit a la taula
La iniciativa de la CUP de l’autodeterminació i l’amnistia obté 71 vots i és derrotada per 272 nos del PSOE, el PP i Vox
El debat evidencia l’absurditat de la censura de la mesa i Batet no és amonestada
El Congrés va culminar ahir un involuntari tribut al teatre de l’absurd. A la mateixa cambra on una iniciativa sobre l’amnistia és vetada per la mesa amb l’aval dels informes dels lletrats si la paraula surt al títol i la firmen ERC, Junts, la CUP i el PDeCAT, l’independentisme ha pogut debatre i votar una moció de la CUP sobre la solució al conflicte que, després d’un afegit pactat amb Podem, insta el govern espanyol a presentar a la taula de diàleg “una proposta de treball i calendari per abordar el conflicte polític a Catalunya” i fixa que “en el debat sobre les propostes de solució no s’exclourà, entre altres, la del referèndum d’autodeterminació i l’amnistia”. La moció, que era debatuda dimarts i era derrotada ahir per 272 vots gràcies al PSOE, el PP i Vox, evidencia l’absurditat de la censura perquè l’amnistia s’ha debatut i Meritxell Batet no ha estat amonestada pel Tribunal Constitucional per haver permès un debat que a priori no podia tenir lloc. El desenllaç al Congrés, no obstant això, envia un missatge preventiu a la taula de diàleg –pendent de la convocatòria de la segona cita i a Barcelona després de la primera del 26 de febrer del 2020 a La Moncloa– sobre els límits del menú que hi proposi la Generalitat.
Hores abans que Albert Botran (CUP) pugés a la tribuna del Congrés a tres quarts de vuit del vespre de dimarts, la mesa de la cambra –on el PSOE (3) té una doble majoria: amb Podem (3) però també amb el PP (2) i Vox (1) si cal– va vetar part de la moció dels anticapitalistes i va proscriure en l’ordre del dia el primer punt del text en què s’instava el Congrés a pronunciar-se a favor de l’admissió a tràmit de la llei d’amnistia. Botran no es va donar per al·ludit i va abordar el punt proscrit. “Cal un aclariment sobre la constitucionalitat de l’amnistia, que és l’argument utilitzat des de Vox fins al PSOE: la Constitució no prohibeix l’amnistia, no hi apareix a l’articulat. I no hi apareix tampoc l’indult individual i bé que s’utilitza. El que es prohibeix és l’indult general, però si s’hagués volgut prohibir l’amnistia s’hauria especificat”, advertia Botran. Ni Batet ni el seu suplent i vicepresident del Congrés Alfonso Rodríguez Gómez de Celis van amonestar el diputat de la CUP ni ells mateixos van rebre l’advertiment dels lletrats ni del Tribunal Constitucional pel contingut del que es deia al ple.
Tot i debatre’s dimarts al vespre, la moció de la CUP –i esmenada d’acord amb Podem– es va votar finalment ahir i va obtenir 71 vots a favor, entre els quals els d’ERC, Junts per Catalunya, el PDeCAT, EH Bildu i el PNB. El bloc dels contraris va sumar 272 nos gràcies a la unió del PSOE, el PP, Vox, i Cs, que van tombar la moció, i un es va abstenir. Podem es va desmarcar del seu soci de coalició al preu d’enervar el PSOE pel fet de votar a favor del que els de Pedro Sánchez veten. Pel president del grup de Podem al Congrés, Jaume Asens, “no es pot excloure les propostes dels partits independentistes, com l’amnistia”. “Aquells amb qui se suposa que hem de seure a la taula i parlar de l’amnistia són els que veten que es debati l’amnistia. Però els agrada molt parlar d’indults”, advertia Míriam Nogueras (Junts). “No hi haurà ni independència, ni referèndum, ni amnistia, ni embat”, els va rebatre el diputat socialista José Zaragoza, que manté que el PSOE “sempre ha estat clar”. Segons Zaragoza, el PSOE i el PSC són garants del diàleg, mentre que si fos per la CUP “només hi hauria conflicte”.