El govern espanyol proposa als agents socials una reducció dràstica dels contractes temporals
El Ministeri de Treball envia una primera proposta de reforma laboral
El govern espanyol ha enviat als agents socials l’esborrany de la reforma laboral que vol impulsar abans de l’estiu i que, entre altres, ha de suposar una reducció dràstica de la temporalitat.
El document estableix que només es pot fer un contracte temporal si es produeix un increment ocasional o imprevisible de l’activitat que no es pot afrontar amb la plantilla habitual. També estableix que l’acomiadament deixa de ser “improcedent” i passa a ser “nul” quan no està degudament justificat, fet que podria suposar l’obligatorietat de l’empresa de readmetre el treballador.
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja va apuntar aquest dimarts en roda de premsa que impulsarà una reforma “substancial” i “ambiciosa” del contracte temporal que impulsi l’estabilitat laboral, en línia amb les recomanacions de la Comissió Europea. L’objectiu del govern espanyol és combatre una “precarietat i temporalitat” que són “mals endèmics” a l’Estat espanyol.
Per això, la vicepresidenta va defensar la necessitat de reduir la temporalitat dels contractes per acabar amb “l’abús” que se’n fa. Segons ha dit Díaz, només s’hi podrà recórrer “quan existeixi una causa que la justifiqui”.
Per aquest motiu l’esborrany apunta a un període màxim de sis mesos per als contractes temporals que es puguin justificar. Aquests sis mesos només de manera excepcional es podran prorrogar fins a un any. La resta de contractes seran per defecte fixes.
A més de l’acomiadament nul, la proposta del Ministeri incorpora com a novetat l’obligatorietat que les empreses que subcontractin hauran d’assegurar que els subcontractistes estiguin al corrent de les quotes de la Seguretat Social.
Els sindicats han apuntat que malgrat que l’esborrany va en la bona direcció, falta desenvolupar les propostes. “Partim de la base que estem parlant d’adoptar mesures profundes davant la temporalitat abusiva, fet que requereix entrar a fons en la modificació dels contractes temporals, formatius i parcials”, apunta CCOO.
Els agents socials admeten que després de veure aquest primer document “les discrepàncies amb les organitzacions empresarials són grans i el debat és intens”.