Política

Aragonès rep els indults com “un pas” cap a la negociació

El president qualifica l’anunci del Liceu d’“insuficient i incomplet”, i confia que Sánchez li traslladi una proposta política “molt més detallada”

Junts repta el líder espanyol a exposar-la al Parlament

La represa de la taula de diàleg entre governs crema etapes prèvies, i l’escenificació de Pedro Sánchez ahir al Teatre del Liceu de Barcelona és un estadi més d’aquest particular compte enrere. Així va quedar palès, si més no, després que el president Pere Aragonès, tot i declinar la invitació a l’acte, rebés l’anunci dels indults com “un pas” en el camí del diàleg i la negociació que cal afrontar ara, en què va prometre la implicació del govern “amb tota la fermesa, determinació i compromís”. “Amb aquesta decisió es corregeix una sentència injusta del Tribunal Suprem”, resumia el president, que, això sí, veu el pas “insuficient i incomplet”, ja que segons ell no aporta “cap solució” a una situació de causa general contra l’independentisme que va “molt més enllà” –en instàncies com el TSJC, diversos jutjats d’instrucció i el Tribunal de Comptes–, i ni de bon tros a un conflicte polític que només es pot resoldre amb un referèndum d’autodeterminació. “Els indults són una solució parcial i incompleta; la nostra proposta és l’amnistia”, reblava des del Montsià, on va ser al matí en la presentació a Amposta del Centre en Resiliència Climàtica, i a la tarda va presidir una reunió de la Taula de Consens pel Delta de l’Ebre a Sant Carles de la Ràpita.

Aragonès va explicar que havia preferit mantenir l’agenda ebrenca perquè, “per una qüestió de normalitat institucional”, confia a conèixer la proposta política que pugui fer el president espanyol de manera “molt més detallada” en la reunió que tots dos han de celebrar abans que acabi aquest mes, és a dir, en els propers dies, en una data encara per determinar. “Les propostes que pugui tenir el govern espanyol per a la ciutadania de Catalunya el més normal és que primer s’exposin al president”, concloïa, tot evitant entrar a criticar la posada en escena del Liceu, que, en canvi, la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, qualificava des de Madrid –on va ser per presentar les 200.000 signatures recollides per demanar una llei d’amnistia al Congrés– d’“acte de propaganda”. Els indults “ajudaran a posar fi al patiment” dels presos polítics, constatava, però “això no s’acaba aquí, perquè la repressió continuarà”, subratllava.

Artadi: “Són una farsa”

La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, qualificava l’acte del Liceu de “míting del PSOE sense cap contingut real” i, tot i declarar la seva “alegria a títol personal” pels presos polítics, veu els indults com una “farsa”, ja que ni posen fi a la repressió ni són cap solució al conflicte polític. Artadi, a més, troba “molt cínic” que Sánchez proclamés que s’ha acabat la via judicial quan ahir mateix a la tarda alguns companys van declarar al jutjat 13 de Barcelona i el 29 de juny d’altres hauran d’anar al Tribunal de Comptes. “Que comenci per explicar-nos com és que, si fa tres anys que és president, no ha fet res fins ara per treure’ls de la presó”, instava Artadi, que nega que els indults siguin “cap acte de generositat” ni fruit de cap acord polític. “Sánchez s’hi ha vist obligat per les pressions internacionals que fa mesos i anys que rep l’Estat espanyol”, constatava, i recordava l’informe que també ahir va aprovar el Consell d’Europa. Igual que havia fet la vigília el president de Junts, Carles Puigdemont, Artadi va instar Sánchez a tenir “prou coratge” per presentar la seva proposta política al Parlament davant dels electes de la ciutadania, i no al Liceu. “Si vol escoltar realment la societat catalana, ha d’anar al Parlament i no muntar-se actes electoralistes, partidistes i de pur màrqueting”, sentenciava.

En una nota, el Consell per la República també va reptar Sánchez, “un dels responsables polítics del 155”, a anar al Parlament, i el va acusar de continuar “sense tenir un projecte polític” per a Catalunya. Segons l’ens, els indults no suposen cap reparació, sinó que són “una nova operació de distracció”, i insta Sánchez a deixar anar menys “paraules pomposes i ridícules” i a tenir el “coratge” de reconèixer la “veritable naturalesa” del conflicte: el dret a decidir. El Consell, a més, el va acusar de “manipular” els versos de Martí i Pol que va emprar, ja que va pretendre “fer-los coincidir amb un missatge polític manifestament incompatible”.

La CUP, que va participar en les protestes a les portes del Liceu, va recordar a Sánchez que “no és benvingut”, perquè “és part del problema”. “No volem el seu perdó, volem la llibertat de tot el poble. Som aquí avui per exigir l’amnistia com a punt de partida per poder exercir l’autodeterminació”, assenyalava el portaveu del secretariat nacional, Edgar Fernàndez. Segons els cupaires, la imatge d’un president espanyol que ve parlant de convivència i concòrdia no es correspon amb el blindatge policial amb què va haver d’accedir al teatre. “Encara que ens vulguin silenciar amb taules de diàleg, la independència és l’única sortida que tenim”, proclamava la portaveu d’Arran, Adriana Llena. La líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, va recordar que els indults són un “pas important que fa dos anys era impensable”, i atribuïa el gir a les pressions de la seva formació al govern estatal. “No es pot tornar al passat, necessitem noves vies de solució que cal omplir de contingut”, exposava a Twitter. A TVE, Albiach havia esmentat al matí com a eixos de la seva proposta els indults, la reforma del Codi Penal i la taula de diàleg, per parlar-hi dels “consensos” de la societat catalana, que segons ella són el “reconeixement nacional” de Catalunya, la desjudicialització del conflicte i “més autogovern i finançament”.

LES FRASES

No són indults per actuacions individuals i aïllades d’alguns, sinó per unes decisions de la ciutadania del país
Pere Aragonès
president de la generalitat
Alhora que s’estan enviant invitacions per a l’acte, s’envien citacions judicials que no es poden declinar
Elsa Artadi
vicepresidenta de junts

El PSC saluda l’anunci i demana ara “altesa de mires”

Batejada fins i tot amb el lema Sí a la concòrdia, l’executiva del PSC, reunida ahir a la tarda, va aprovar una declaració en què saluda “l’important anunci” de Sánchez, que “demostra coratge i sentit d’estat a parts iguals”. El text, presentat pel cap de l’oposició, Salvador Illa, defensa que és una decisió “constitucional, valenta i que demostra magnanimitat”, i la qualifica de “pas endavant” en el camí per trobar una solució “a la complicada situació política, la tensa situació social i la dura situació emocional” arran del procés, que insisteix a qualificar de “projecte divisiu” que ha fet “retrocedir” la societat.

Segons el PSC, en tot cas, ara s’obre “un nou temps de retrobament i concòrdia”, que ha de ser guiat pel diàleg, i en aquest sentit reclama “altesa de mires” a totes les parts. “És hora de dir la veritat, ser honestos i fer plantejaments possibles”, subratlla el text, que insta a treballar plegats, parlar, escoltar, discutir i negociar per “encaixar mans” i “deixar enrere” la confrontació. “És hora de convertir la discrepància en un motor de canvi”, solemnitzava Illa, que citava “el respecte, la concòrdia, les reformes i la unitat civil del poble” com a punta de llança de la seva acció. Illa, que veu “històrics” els indults, va qualificar d’“extremistes dels dos costats” els que s’hi han manifestat en contra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.