El Consell d’Europa reclama l’alliberament dels presos de l’1-O i la retirada de les euroordres
L’Assemblea Parlamentària rebutja l’amnistia per als líders independentistes, però reclama la reforma del delicte de sedició per evitar penes “desproporcionades”
De tots els diputats del Consell d’Europa, a penes un 15% ha donat suport a la posició espanyola
L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ha reclamat aquest dilluns a la tarda l’alliberament dels líders independentistes empresonats per l’1-O i la retirada de les euroordres contra Carles Puigdemont i els exconsellers a Bèlgica.
Amb 70 vots a favor i 28 en contra i 12 abstencions, l’Assemblea Parlamentària de l’organització internacional que promou la democràcia, l’estat de dret i els drets humans ha donat llum verda a la resolució que demana “considerar” l’indult als presos de l’1-O i reformar el delicte de sedició per evitar penes “desproporcionades”, entre d’altres. En canvi, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ha rebutjat una esmena que demanava l’amnistia per als líders independentistes.
El text aprovat demana reformar el delicte de sedició per evitar penes “desproporcionades”. En aquesta línia, l’Assemblea Parlamentària ha aprovat una esmena al text que demana “actualitzar i restringir la definició del delicte” de sedició per “evitar sancions desproporcionades en transgressions no violentes”. La resolució aprovada també demana a les autoritats espanyoles que “s’abstinguin d’exigir als polítics catalans presos que reneguin de les seves profundes opinions polítiques a canvi d’un règim penitenciari més favorable o una possibilitat d’indult”.
D’altra banda, el text reclama a Espanya que retiri l’acusació contra la resta de càrrecs de baix rang en la causa de l’1-O i que no sancioni els “successors dels empresonats per accions simbòliques que només expressen la seva solidaritat amb els detinguts”, en referència a l’expresident Quim Torra. Sobre aquesta qüestió, l’Assemblea Parlamentària ha rebutjat una esmena del PSOE que volia eliminar aquesta referència del text.
En la presentació de l’informe davant l’Assemblea Parlamentària, el ponent de l’informe, Boris Cilevics, ha dit que les penes contra els líders independentistes són “clarament desproporcionades” i que no mostren Espanya com una “democràcia viva”. Amb tot, Cilevics ha subratllat que el referèndum de l’1-O va ser “il·legal” i que els líders catalans van “desobeir” els tribunals.
D’altra banda, el letó ha defensat que cal reformar el delicte de sedició perquè el Tribunal Suprem ha “interpretat la violència de forma molt àmplia”. En aquest sentit, Cilevics s’ha preguntat si “pot l’exercici d’un dret fonamental convertir-se en un delicte greu simplement perquè moltes persones apliquen aquest dret a la mateixa vegada? Tinc molts dubtes al respecte”, ha dit.
Tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès , com el vicepresident, Jordi Puigneró , s’han fet resó a les xarxes socials del resultat de la votació de l’informe al Consell d’Europa, que ha tombat àmpliament totes les reformes presentades pels partits constitucionalistes espanyols.
Es comença prohibint a la gent votar i s'acaba al costat de Turquia en un informe sobre drets humans aprovat pel Consell d'Europa. Un nou clatellot a Espanya i nova victòria de Catalunya a l'exterior. https://t.co/wlqnUt43ll
— Jordi Pu1gnerO (@jordiPuignero) June 21, 2021
Clar missatge del Consell d’Europa a la justícia espanyola. Marca el camí per revertir la repressió i la causa general contra l’1-O. És oxigen per la resolució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya mitjançant la negociació i la democràcia. Catalunya s’hi compromet. https://t.co/w5FdPZOnGL
— Pere Aragonès i Garcia 🎗 (@perearagones) June 21, 2021
També el president a l’exili i eurodiputat, Carles Puigdemont , ha fet una piulada recollint el resultat de la votació.
Potser ara s'entén millor la pressa de @sanchezcastejon per venir a vendre'ns fum amb retòrica tronada. El retrobament, sí: Espanya s'ha de retrobar amb les democràcies europees i ha d'abandonar la deriva turca. Ha de reconciliar-se amb els drets fonamentals. Rebregada històrica. https://t.co/yfhd75Mr7N
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) June 21, 2021
Per la seva banda, l’exvicepresident del Parlament i exdiputat Josep Costa, ha fet un seguit de missatges a twitter on ha anat explicant què és el que anava passant al Consell d’Europa.
36- El text original deia que Espanya era un dels estats més antics d'Europa i s'ha substituït per una frase que insta Espanya a negociar per superar les diferències polítiques.
— Josep Costa (@josepcosta) June 21, 2021
Aquí ha acabat el debat i la votació.
De tots els diputats del Consell d’Europa, a penes un 15% ha donat suport a la posició espanyola: partits governamentals turcs (però no l’oposició progressista), partits d’ultradreta dels països de l’est i partits estatals espanyols.