Casado al·lega ser “part perjudicada” pels CDR per recórrer contra els indults
Com el PP, Vox i Ciutadans també els impugnaran al Suprem
Els populars fracassen en l’intent de prohibir per llei els indults per rebel·lió o sedició
El president del PP, Pablo Casado, referma la voluntat de recórrer davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem contra els indults als presos independentistes. Tot i no haver format part de l’acusació durant el judici per l’1-O (al contrari que Vox, que també presentarà recurs), els populars utilitzaran un informe de la Guàrdia Civil sobre les activitats del CDR per buscar una “legitimització” per fer el recurs, en sentir-se “part perjudicada”.
La doctrina del Suprem no permet recórrer contra un indult actuant només en defensa de la legalitat, sinó que exigeix que el recurrent justifiqui un interès legítim i directe en ser perjudicat personalment i directament pel delicte comès. Casado, doncs, s’agafarà al fet que apareixia, amb altres líders del PP, entre les cerques a internet dels CDR com a “possible objectiu” per justificar un recurs que, d’altra banda, experts juristes ja anticipen que no podrà tenir gaire recorregut.
Previsiblement, doncs, hi haurà una doble ensopegada del PP, que ahir ja va tenir el primer en veure com la majoria del Congrés dels Diputats rebutjava una proposició de llei dels populars per impedir que s’indulti condemnats per rebel·lió i sedició.
La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, també ha anunciat un recurs del seu partit fonamentat en dos arguments: que els indults van en contra del sentit de dos informes de Tribunal Suprem i la fiscalia, i que els indultats “no només no es penedeixen, sinó que han anunciat públicament i repetidament que ho tornaran a fer”.
Pel que fa a Vox, a banda d’impugnar els indults també preveu denunciar per prevaricació davant la sala penal del Tribunal Suprem “tots els ministres que signin” els indults, que consideren “un cop d’estat”.
La presentació dels recursos (la llei estableix un marge de dos mesos per fer-ho) no comporta la suspensió automàtica dels indults. Només seria el cas si el recurrent sol·licités una mesura cautelar o cautelaríssima i fos acceptada. Fonts de La Moncloa, però, dubten que aquestes mesures puguin prosperar i, de fet, tampoc no veuen gran recorregut als recursos.