Política

Els ja ex-presos reactiven la seva agenda política pública

Els antics consellers de Junts ja busquen dia per volar a Waterloo i els d’ERC es veuran amb Marta Rovira a Suïssa la setmana entrant

Jordi Cuixart farà dilluns un primer gran acte a Barcelona

Des del primer instant en què van trepitjar el carrer, els líders independentistes van voler deixar clar, amb gestos i paraules, que tots els condicionants que es puguin haver imposat a la seva llibertat no limitaran l’activitat política pública que facin d’ara en endavant i que, en alguns casos, serà fins i tot intensa. Potser els exemples més paradigmàtics en aquesta última línia són els d’Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, que si bé essencialment han dedicat els primers dies des de la sortida de Lledoners al retrobament familiar i a actes més o menys íntims –el secretari general de Junts parlava de fer una escapada a Formentera–, es dona per descomptat que en un termini més o menys breu agafaran el timó dels seus respectius partits. I el mateix Sànchez no trigarà gaire, ja que dilluns mateix ja farà la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l’executiva de JxCat. Ara ja podrà exercir com a secretari general sense restriccions forçoses, cosa que s’espera que ajudi a temperar tibantors i a consolidar el lideratge intern. I en el cas de Junqueras, tampoc haurem d’esperar gaire més per veure’l posar-se la jaqueta de president d’ERC als ulls de tothom.

Pel que fa a la resta d’antics presos, Jordi Cuixart també va per feina. El mateix dimecres, el dia que es va fer efectiu l’indult, ja va visitar la Xènia, una noia que va ser detinguda i empresonada arran de les protestes postsentència. Un gest simbòlic que serveix de preludi a l’acte que Òmnium Cultural ha convocat dilluns al vespre al campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra. Davant de tota la cúpula de l’entitat, s’espera que Cuixart faci un discurs obertament polític en què doni alguna clau, o no, sobre el paper que està disposat a tenir en aquest nou cicle que tot just arrenca. Per tant, hi ha interès, i no poc, per escoltar el que pugui dir, o si més no deixar entreveure.

Conscients que ara mateix tenen una gran autoritat moral sobre el conjunt de l’independentisme, que no viu el seu millor moment en termes de cohesió interna, els indultats també volen que els seus missatges o aparicions ajudin a curar ferides. Així, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i el mateix Jordi Sànchez ja han dit que volen viatjar, tan aviat com puguin, a Waterloo per veure’s amb Carles Puigdemont. Una visita, o imatge, que vol escenificar el retrobament entre la presó i l’exili, però que també tindrà una càrrega personal molt forta per tot el que hi ha al darrere. Així mateix, ja es fa circular la idea que Oriol Junqueras també es vol reunir amb l’expresident de la Generalitat i que ja s’hi està treballant. El mateix Jordi Turull s’hi va referir en una entrevista ahir a TV3, en què va assenyalar que “una trobada entre tots dos faria feliç molta gent”. Per la banda d’ERC, els seus excarcerats tenen previst anar-se incorporant de manera gradual a la dinàmica del partit, però com a primera gran iniciativa col·lectiva es volen trobar amb la secretària general, Marta Rovira, a Suïssa. Encara no hi ha dia, però serà la setmana vinent.

Les circumstàncies personals també pesen, i força, a l’hora de determinar quin nivell de projecció pública tindran els indultats a partir d’ara. Dolors Bassa, per citar-ne un cas, s’ha fixat com a prioritat estar amb la mare, ja gran. Raül Romeva, al seu torn, vol continuar fent política i assumir un paper important a ERC malgrat la inhabilitació, però ara mateix també ha de tenir un ull molt posat en el Tribunal de Comptes, que el colla, i molt. I Junqueras, si fa o no fa el mateix.

No hem de renunciar a res que sigui pacífic, democràtic i respectuós amb els drets fonamentals
Si anar a una manifestació amb molta gent és un delicte greu, tenim un problema
Jordi Turull
exconseller de presidència
Si estic en llibertat, estic en llibertat per dir el que penso i fer el que cregui convenient
Joaquim Forn
exconseller d’interior

Turull: “No deixaré d’anar a manifestacions”

Un dels que han tingut una agenda més intensa després de l’excarceració és Jordi Turull. A l’exconseller de Presidència se’l va veure el cap de setmana a Valls anant a veure castells, ha fet entrevistes per a mitjans internacionals i ahir va ser a Els matins de TV3. Allà va ratificar que no pensa limitar la seva activitat política, per exemple, deixant d’anar a manifestacions, pel caràcter reversible de l’indult. “Si anar a una manifestació amb molta gent és un delicte greu, tenim un problema”, va manifestar Turull, que hi va afegir que es resisteix a acceptar que la por formi part de la seva vida. També va ratificar que el seu “compromís” amb la independència “es manté absolutament intacte” i que en les “hores lliures” no deixarà de ser “actiu” en aquest sentit. Pel que fa a la situació política en general, i al conflicte català en particular, l’antic conseller va dir: “Hi ha un compromís d’explorar una nova etapa. Però a l’altre costat no hi ha cap proposta. Tot el que no impliqui que els catalans decideixin el seu futur, no arreglarà res.” Per la seva banda, Joaquim Forn, en una entrevista a l’Ara, també va afirmar que no deixarà de fer o desfer per l’indult: “Si estic en llibertat, estic en llibertat per fer el que cregui.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.