Política

Joan Martí recupera l’alcaldia a Santa Coloma

L’edil republicà recull la vara de Susagna Riera, l’alcaldessa fins ara

Els partits de govern apel·len a la confiança i a treballar plegats

Sense sorpreses, Joan Martí (ERC) va recollir ahir la vara d’alcalde per als dos últims anys de mandat de les mans de Susagna Riera (Junts), que ha assumit el càrrec des del 2019. El pacte entre les dues formacions i amb el grup d’Independents que ha governat fins avui s’ha complert i es mantindrà amb només l’intercanvi de càrrecs de Martí i Riera. Queden enrere, com a mínim formalment, les tensions d’aquell ple del juny del 2019 quan es va haver d’interrompre la investidura, i que la proposta inicial d’un govern de Junts, el PSC i Independents es va capgirar en un govern de Junts, ERC i Independents després d’una intervenció de Quim Torra.

Martí, que ja va ser batlle colomenc entre el 2015 i el 2019, va centrar ahir la seva primera intervenció parlant d’un “relleu amb tota la normalitat”, deixant enrere aquelles tensions passades i apuntant els reptes de futur: va recalcar el seu compromís i el suport al procés per la independència i contra la repressió en curs. En clau local va reiterar l’oposició al ramal de la MAT i la necessitat de treballar per la recuperació econòmica.

Riera, per la seva part, va defensar “l’honor d’haver estat alcaldessa”, la feina feta i “el goig de traspassar la vara” al seu exprimer tinent. En la mateixa línia, el portaveu dels Independents, Pep Prat, va qualificar el ple d’ahir “d’acte de confiança” per “continuar treballant plegats pel benestar dels veïns”.

En canvi, les dues formacions a l’oposició (el PSC i la CUP) van fer unes intervencions molt més dures. De fet, la candidata del PSC (dos regidors), Beatriz Ventura, també va presentar ahir la seva candidatura, però la proposta no es va arribar ni a votar després que Martí recollís 15 dels 17 vots del consistori. Ventura va aprofitar el torn de paraula per reivindicar el seu grup “com a gent de paraula”, en el sentit que ella “havia pactat que Riera havia de ser alcaldessa dos anys i que s’hauria hagut de complir de la mateixa manera que s’han complert “els indults anunciats fa dos anys”. Més crítica encara va ser Sylvia Barragán (CUP), que va furgar en l’anomenat “pacte de la vergonya” del juny del 2019 i va fer un balanç del tot negre dels últims dos anys, del qual va indicar “que només en queden temes pendents o mal resolts”.

La seva intervenció va ser definida a continuació per Riera com “un discurs ple de falsedats”, tot i que la primera tinenta no s’hi va allargar, considerant que ahir no havia de ser “un dia de retrets”. Tampoc ho va fer l’alcalde, tot i “prenent nota” de les crítiques. Martí, que havia promès el càrrec “per imperatiu legal” i amb el “ferm compromís per la República Catalana”, es va centrar en els agraïments i va tancar un ple que va durar poc més de 40 minuts citant Salvador Espriu amb la frase: “Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble.”

LES FRASES

Avui soc alcalde en virtut d’un acord que vam emparaular; van ser moments tensos ara fa dos anys, però ara fem un relleu amb tota la normalitat
Els principals reptes de futur que tenim són el no al ramal de la MAT i la recuperació econòmica
Joan Martí (ERC)
Alcalde de Santa Coloma de Farners
Ara tot és de mutu acord, sense les interrupcions del 2019 i s’ha d’agrair. No és un dia de retrets
Susagna Riera (Junts)
Primera tinenta d’alcaldia
Aquest ple és un acte de confiança en els pactes i acords, pel benestar dels veïns i per treballar plegats
Pep Prat (ISC-Id Selva)
Tercer tinent d’alcaldia
Nosaltres havíem pactat quatre anys amb l’alcaldessa i havíem anunciat els indults, i els tenim
Beatriz Ventura (PSC)
Portaveu del psc, a l’oposició
Res no ha brillat en dos anys, només temes pendents o mal resolts i regust amarg del ple del 2019
Sylvia Barragán (CUP)
Portaveu de la CUP, a l’oposició

Vuit persones de públic a la sala

Les dimensions reduïdes de la sala de plens de l’ajuntament de Santa Coloma de Farners i les limitacions d’aforament a causa de les restriccions per la pandèmia van fer que només vuit persones convidades poguessin assistir al ple presencialment, mentre que la resta de públic el va poder seguir des de l’exterior a l’espai que s’havia habilitat a la plaça de l’1 d’Octubre amb una gran pantalla o en streaming, a través de les xarxes socials. Martí va justificar que per les vuit persones de públic s’havia optat per donar prioritat a les entitats locals (a més de les parelles de l’alcalde i de Riera). La resta de convidats institucionals i edils van poder seguir el ple entre una seixantena de persones des de la pantalla instal·lada a l’exterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.