La UE dona una treva a Londres en la “guerra de les salsitxes”
Brussel·les accedeix a prorrogar el període de gràcia que permet l’entrada de carn refrigerada a Irlanda del Nord
Ofereix tres mesos addicionals per aplicar certs controls sobre mercaderies i desinflamar la regió britànica
Irlanda del Nord és el taló d’Aquil·les del Brexit, tant per a Londres com per a Brussel·les. En l’enèsima concessió per no inflamar el territori irlandès, la Unió Europea (UE) s’ha vist obligada a donar més temps al Regne Unit per adaptar-se al divorci pactat. A petició del govern de Boris Johnson, la Comissió Europea (CE) va concedir ahir tres mesos més a Londres per aplicar certs controls de mercaderies entre la Gran Bretanya i Irlanda del Nord, amb l’objectiu d’evitar la ja coneguda com a “guerra de les salsitxes”.
La UE permet importar carn congelada de països tercers, però prohibeix l’entrada de productes carnis refrigerats, com ara les salsitxes. Només els estats de la UE poden comerciar amb carn fresca perquè tots ells estan sotmesos a les mateixes regles de seguretat alimentària.
L’1 de gener del 2021 el Regne Unit es va convertir en un país tercer, si bé Irlanda del Nord, a efectes pràctics, continua sota les normes duaneres i de mercat interior de la UE per evitar la reaparició d’una frontera que posi en risc la pau a l’illa. Això implica que els controls duaners i altres restriccions de la UE s’apliquen entre la Gran Bretanya i Irlanda del Nord. També la prohibició de les salsitxes.
Londres no ha hagut d’implementar encara aquests importants canvis perquè Brussel·les li havia deixat sis mesos per adaptar-s’hi. El termini per fer-ho expirava ahir, però, davant la negativa de Johnson a complir l’acord del Brexit que va signar, l’executiu europeu ha acabat passant per l’adreçador permetent una nova pròrroga.
“Hem acceptat la petició britànica, però no és cap xec en blanc”, va avisar ahir el responsable de supervisar el compliment del pacte de divorci a la CE, Maros Sefcovic. Brussel·les imposa com a condició que els productes beneficiats per la flexibilització de l’acord es comercialitzin només a Irlanda del Nord.
Fonts comunitàries admeten que aquesta “no és la forma òptima” de resoldre la disputa. Però l’alternativa hauria encès una espurna perillosa aquest juliol. Brussel·les s’arriscava a desfermar una guerra comercial amb el Regne Unit en plena època de desfilades unionistes a Irlanda del Nord.
Passada la fase més delicada per al conflicte irlandès latent, la UE reprendrà la pressió per forçar Londres a alinear-se amb els estàndards agroalimentaris del bloc. “Es pot negociar molt ràpidament i pot ser temporal si la preocupació del Regne Unit és que tingui un impacte en futurs acords comercials”, indiquen fonts comunitàries, que volen evitar una altra pròrroga que posi en evidència les debilitats de la UE per exigir el compliment de l’acord del Brexit.
LES FRASES
Comunitaris residents al Regne Unit
Natàlia Segura RaventósA partir d’avui tots els ciutadans de la Unió Europea(UE) que visquin al Regne Unit i no hagin demanat l’estatus de resident no tenen assegurat que s’hi puguin quedar amb els drets essencials, com ara treballar o accedir a la seguretat social.
Gràcies a l’acord del Brexit, a totes aquelles persones que estiguessin instal·lades al Regne Unit a finals del 2020, quan es va formalitzar el divorci, se’ls va garantir que tindrien dret al permís de residència, sempre que el demanessin. Més de 5,6 milions de ciutadans de la UE ja han fet aquest pas, un nombre molt més elevat del que preveia inicialment el govern conservador de Boris Johnson. La majoria de les peticions corresponen a ciutadans provinents de l’est d’Europa –Polònia, Romania– o del sud, com ara Itàlia, Portugal i l’Estat espanyol. D’aquest últim, s’han registrat més de 300.000 sol·licituds.
Ara bé, les autoritats britàniques calculen que hi ha uns 400.000 casos pendents de resolució. El govern de Johnson s’ha compromès a donar més temps a aquells que no hagin pogut acabar de completar la sol·licitud, sempre que justifiquin adequadament el retard.