Política

Junqueras i Puigdemont es comprometen a “mantenir el contacte” i compartir l’esforç en la “lluita contra la repressió” i “a favor de l’amnistia”

El líder d’ERC descriu el retrobament amb el president com un moment “molt especial, emotiu i agradable”

Assegura que no han intercanviat “cap retret” i s’han abraçat “tres vegades”

El president d’ERC, Oriol Junqueras, i el de JxCat, Carles Puigdemont, s’han retrobat aquest dimecres després de gairebé quatre anys a la Casa de la República, a Waterloo. De la reunió entre els dos màxims responsables del govern que va impulsar el referèndum de l’1-O n’ha sortit el compromís explícit de “mantenir el contacte” i “compartir l’esforç en la lluita contra la repressió” i “a favor de l’amnistia”.

Així ho ha explicat el líder republicà en una atenció aquesta tarda a la sortida de la residència de Puigdemont a Bèlgica, on s’ha reunit poc més de dues hores amb el seu homòleg de JxCat.  Carme Forcadell, l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva, l’exconsellera de Treball Dolors Bassa i la diputada d’ERC Meritxell Serret han acompanyat Junqueras fins a Waterloo, on també els esperaven l’eurodiputat Toni Comín i el raper mallorquí exiliat Valtònyc.

Junqueras ha definit el caràcter de la trobada com a “personal, per parlar de nosaltres, les famílies i la repressió que patim”. “Ha estat una trobada molt agradable i amb un compromís molt explícit de mantenir el contacte i anar-nos trobant”, ha afegit.

De fet, s’ha mostrat convençut que tindran l’oportunitat de veure’s sovint a Brussel·les o Estrasburg, així com en visites  a Ginebre i a altres capitals europees “en aquest esforç compartit en la defensa dels drets fonamentals, dels drets civils i polítics, de les llibertats fonamentals”. “I tant de bo ens puguem retrobar ben aviat a Catalunya”, ha afegit.

Preguntat pels moments de tensió i discrepàncies amb Puigdemont en els darrers anys, Junqueras ha assegurat que en la trobada no han intercanviat “cap retret”. “No tinc cap costum de retreure i en sentit contrari tampoc”, ha dit. “Ens hem donat una, dues i tres abraçades, crec recordar”, ha detallat preguntat per com s’havien saludat.

El republicà ha esquivat revelar si han parlat sobre qüestions polítiques, però ha apuntat que han expressat “el compromís polític de compartir l’esforç en la lluita contra la repressió que patim i que pateix conjunt de la societat”. També han coincidit en la reivindicació “a favor de l’amnistia com a instrument imprescindible per protegir totes aquelles persones que estan injustament perseguides”.

En aquest sentit, ha denunciat que han estat gairebé 4 anys a la presó i “res del que vam fer està al codi penal”. “Quan un país condemna algú a penes tan llargues i res està al codi penal, segur que tot plegat mereix un compromís explicit de tots nosaltres a favor de l’amnistia i de qualsevol ciutadà que estimi la democràcia i vulgui garantir la vida digna dels seus conciutadans”, ha reblat.

En aquest context, el dirigent d’Esquerra ha denunciat la “repressió de caràcter econòmic que exerceix el Tribunal de Comptes”. Junqueras ha recordat que es tracta d’un “òrgan polític”, amb membres per designació política, i que està “caducat” perquè el PP impedeix que es renovi per “no perdre la majoria i per continuar exercint repressió econòmica contra la dissidència política en lloc d’investigar els casos de corrupció política escandalosos que l’afecten”. De fet, ha lamentat que aquest organisme persegueixi ERC, que “és un partit de 90 anys sense cap cas de corrupció” i “no els que han practicat la corrupció amb desmesura”.

Posteriorment a la seva atenció als mitjans, Junqueras ha expressat en un missatge a les xarxes socials que està “content d’haver-nos pogut retrobar, després de gairebé quatre anys, amb el president Carles Puigdemont, el conseller Toni Comín i Valtònyc”.

“No defallirem fins que siguem tots lliures i en una Catalunya lliure. Estic convençut que ho aconseguirem!”, ha proclamat.

Puigdemont no ha fet declaracions als mitjans després de la trobada amb Junqueras, però també ha penjat un missatge on assegura que ha estat “un honor immens” retrobar-se amb el fins fa poc ex-presos polítics i “compartir a la Casa de la República una estona tan agradable, emocionant i sobretot tan esperada”. “Hi hem de tornar; és casa vostra”, ha afegit.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia