Política

El govern estatal assegura que no recolzarà la iniciativa del PP per protegir les curses de braus

El president espanyol ha recordat que les comunitats autònomes tenen competències sobre els espectacles públics

Zapatero encarrega a Chaves refer llaços amb Catalunya

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat que el seu govern no donarà suport a la maniobra del PP per tombar al Congrés espanyol l'abolició dels toros a Catalunya aprovada al Parlament aquest dimecres. “Si no, arribarem a un moment que es polititzarà tot”, ha explicat.

Així mateix, el cap de l'executiu estatal ha manifestat avui que aquest “és i serà respectuós amb les competències de les comunitats autònomes”. “No entrarem a un debat que objectivament només té una resposta, que les comunitats autònomes tenen competència sobre els espectacles públics, per regular-los”, ha exposat el líder socialista. A més, ha recordat que les autonomies “han regulat en moltes ocasions i com és natural no s'havia plantejat aquesta disjuntiva”.

Zapatero també ha indicat que comparteix la valoració que va fer el president del Govern, José Montilla, finalitzades les votacions, quan va dir que havia votat en contra de la supressió de les corrides de toros perquè creu en la llibertat. El president espanyol ha afegit que “hi ha una coincidència en aquesta reflexió sobre el respecte a totes les posicions i la no conveniència d'utilitzar les disponibilitats legislatives de prohibir”.

Zapatero ha demanat “prudència i responsabilitat” als partits en aquesta qüestió. El president espanyol ha explicat que Catalunya “ha decidit amb les seves competències prohibir l'espectacle”, un fet del que “es pot discrepar, però no polititzar”.

Els populars van presentar ahir a la cambra baixa l'anunciada proposició de Llei per “protegir” la fiesta pel “seu interès cultural i turístic” i passar-ne les competències a l'Estat, de manera que es pugui deixar sense efecte la decisió del Parlament de prohibir les corrides a partir de l'1 de gener del 2012.

La proposició estableix que l'Estat “en virtut de les seves competències exclusives” haurà de “garantir la igualtat dels espanyols en l'exercici del seu dret a l'accés a la festa dels toros com a part del nostre patrimoni cultural a tot el territori nacional”.

Crear un “clima de confiança” entre Catalunya i Espanya

A la roda de premsa d'avui, el president espanyol ha admès que després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut el seu executiu té “feina” per fer, i ha anunciat que ja ha encarregat al vicepresident de Política Territorial, Manuel Chaves, que es posi a treballar en la doble tasca de refer els llaços amb Catalunya i desplegar les reformes legislatives necessàries per desenvolupar l'Estatut.

Segons Zapatero, la feina de Chaves serà “entaular-se i intensificar” el diàleg amb el Govern per avaluar els “passos necessaris” per desplegar el text estatutari català, i dur a terme les “iniciatives polítiques” que permetin un “clima de major confiança” entre Catalunya i Espanya i les respectives institucions. Ha reiterat que el seu govern “no és responsable de la sentència, però sí de les conseqüències de la sentència”.

El govern espanyol ja va anunciar la seva disposició a reformar lleis orgàniques com la del Poder Judicial per aplicar els articles de l'Estatut sobre el modelo judicial català que el TC va eliminar.

Zapatero també ha tret ferro als resultats de l'estudi del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) que apunten que el PSC no guanyaria les eleccions generals a Catalunya per primera vegada a la seva història. Segons ell, tot i que “sempre cal tenir respecte a les enquestes”, els socialistes “treballen per guanyar les eleccions, no les enquestes”. El president espanyol ha assegurat que els socialistes “treballen per fer les coses bé, especialment pel que fa a la relació política amb Catalunya”. Aquest, ha dit, ha estat “el seu objectiu des del primer dia”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.