El socialdemòcrata Scholz imita Merkel per guanyar la cursa per la cancelleria
El vicecanceller i candidat amb més possibilitats es refugia en el joc net durant el primer debat electoral
L’aspirant conservador i l’ecologista busquen el xoc
La retirada de l’Afganistan ha estat “un desastre per a Occident i per al govern alemany”, segons Armin Laschet, el candidat conservador a succeir la seva companya de partit, Angela Merkel. Alemanya ha d’enfortir la seva política de seguretat i defensa, segons el socialdemòcrata Olaf Scholz, ministre de Finances i vicecanceller en l’actual coalició. I uns i altres, conservadors i socialdemòcrates, van rebutjar les demandes de l’oposició d’accelerar l’evacuació dels col·laboradors locals i les seves famílies quan encara era possible, segons va recordar l’aspirant d’Els Verds, Annalena Baerbock.
Els tres candidats amb possibilitats de succeir Merkel en les eleccions generals del setembre van protagonitzar ahir un primer debat a la televisió marcat pels intents desesperats de Laschet per mostrar contundència; els de Scholz, per no cometre errors, i els de Baerbock, per mantenir-se en el combat. L’Afganistan va ser el tema d’arrencada, i es va seguir amb la lluita contra la pandèmia –tots tres van coincidir que no caldria noves restriccions dràstiques– i, d’aquí, a la crisi climàtica i la política familiar, entre enfrontaments directes entre Laschet i Baerbock, mentre Scholz responia només quan se li preguntava. La seva estratègia consisteix a no cometre errors. I, de moment, li funciona. La intenció de vot s’ha disparat a favor seu. Fa una setmana, els sondejos més favorables el col·locaven empatat en un 22% amb Laschet. Entre dimecres i ahir, s’ha situat entre un i dos punts per sobre del conservador. Els Verds van per sota, entre el 18% i el 16%. Van tan de caiguda que no es descarta que els treguin del tercer lloc els liberals, actualment quatre punts per sota dels ecologistes.
El debat a tres –o Triell, com en diuen en alemany, ja que s’hi enfronten tres contrincants– és el primer en aquest format de la televisió alemanya. Fins ara, sempre havien estat entre els candidats de les dues grans formacions. S’hi va incorporar el tercer quan semblava que Baerbock tenia possibilitats d’accedir al càrrec, cosa que hauria trencat la tradicional alternança entre conservadors i socialdemòcrates.
Baerbock, que fa uns mesos liderava la intenció de vot, ha quedat descartada per un seguit d’errors personals. Ni el fet que l’emergència climàtica figuri entre les principals preocupacions del ciutadà, en aquest estiu d’inundacions catastròfiques, l’ha ajudat a remuntar.
A Scholz li ha passat el contrari. Des de fa mesos superava Laschet i Baerbock en valoració personal, però semblava condemnat al tercer lloc per la feblesa del seu partit des que Merkel és al poder. De cop ha capgirat la situació en presentar-se com a “continuador” de la cancellera, tot i representar el partit rival. L’ajuda la seva funció de vicecanceller i el tarannà moderat. El que en altres països seria un líder de perfil baix, a Alemanya es veu com un polític assenyat, que no comet errors ni insulta els rivals.