El govern vol recomençar la negociació amb La Moncloa
Plaja argumenta que han canviat els actors polítics que s’asseuran a la taula de diàleg i no veuria justificat que Sánchez no hi acudís
La Moncloa manté l’interrogant sobre la presència del mandatari
La taula de diàleg entre els governs espanyol i català es va reunir el febrer de l’any passat a La Moncloa presidida per Quim Torra i Pedro Sánchez. La Generalitat considera que la segona reunió, que ha de tenir lloc la setmana que ve a Barcelona, no és una tal segona reunió, sinó un “recomençament de la negociació”, en paraules de la portaveu, Patrícia Plaja. Sense ànim de menystenir la feina feta per l’anterior executiu, Plaja va recordar que hi ha un govern nou a Catalunya, a més d’un govern renovat a La Moncloa, fet que justifica, per la Generalitat, que el president Sánchez hagi de tornar a ser-hi present. “No és una reunió qualsevol ni es una reunió més. És la negociació més important que ha afrontat el govern en els darrers anys. No tenim cap input que ens faci pensar que Sánchez no vindrà, no hi hauria justificació possible”, va reblar la portaveu.
El 2020 les dues delegacions van acordar que no necessàriament caldria que els dos presidents hi fossin a totes les trobades i que, de fet, hi acudirien per rubricar acords. En aquest sentit, Plaja va assegurar que els pactes organitzatius d’aquella primera reunió no necessàriament seran els mateixos a partir d’ara.
Els equips negociadors estan en contacte, però no hi ha clara ni tan sols la data de la reunió ni, per descomptat, l’ordre del dia. A hores d’ara, el govern no preveu en cap cas ajornar la cita i no aclareix si el president, Pere Aragonès, hi acudiria en cas que Sánchez finalment el plantés. La portaveu espanyola, Isabel Rodríguez, continuava desfullant la margarida ahir després del Consell de Ministres sense definir-se -se sobre la presència de Sánchez o la composició de la delegació monclovita. Segons la ministra, els dos executius continuen “intercanviant informació” i “conciliant agendes”, a part de parlar sobre l’ordre del dia. El govern del PSOE, de Podem i dels comuns prefereix tancar primer la qüestió dels continguts a tractar abans que decidir si Sánchez hi va.
L’única cosa que sembla clara és que, segons la portaveu, la delegació catalana només inclourà membres del govern. Es descarta, doncs, la presència de presos polítics indultats, com ara Oriol Junqueras o Jordi Sànchez. En la primera reunió sí que hi va haver per part catalana membres de Junts per Catalunya i d’ERC que no eren consellers.
En tot cas, el govern sempre ha dit que portarà a la taula “de negociació d’un conflicte polític entre l’Estat espanyol i Catalunya, no de diàleg” –segons va remarcar Plaja– l’autodeterminació i l’amnistia, qüestions que a Madrid refusen frontalment. La delegació espanyola pretén portar-hi la seva agenda per al que anomena “retrobament”, que inclou una reforma del sistema de finançament.
La veu i els accents
PSOE i Podem hi tindran “una sola veu amb diferents accents”. Els accents podemites els presentarà avui la cap de files dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, però també inclouen un nou model de finançament, a més del reconeixement de Catalunya com a nació, la desjudicialització del conflicte i l’ampliació i blindatge de l’autogovern. La sola veu es manifesta ja en un rebuig al referèndum, que Jaume Asens vol deixar per “més endavant” i Ada Colau considera que són “ximpleries”.
De moment, a l’agenda del president espanyol de la setmana que ve hi figura, dimarts, el Consell de Ministres; dimecres, la sessió de control al Congrés, i divendres, una cimera mediterrània a Atenes.
LES FRASES
Aragonès participarà en la manifestació de l’ANC
Pere Aragonès participarà en la manifestació de la Diada organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana d’Elisenda Paluzie, així com la majoria dels consellers. Serà la primera vegada que ho fa com a president, per bé que hi assisteix des de fa molts anys. També s’estrenarà amb el seu primer missatge institucional de la Diada des del recinte modernista de Sant Pau de Barcelona. Abans, però, el president assistirà a l’acte institucional a Josep Irla, al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. El govern i el Parlament dedicaran la celebració al cinquantè aniversari de l’emotiu discurs de Pau Cassals davant l’Assemblea General de l’ONU. Les dues institucions organitzaran conjuntament l’acte institucional dissabte a les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc a partir de les deu de la nit, dirigit artísticament per Marta Bayarri i musicalment per Jofre Bardagí a través d’audiovisuals, música, dansa i pintura. La traca d’actes començarà, però, demà al Vendrell, municipi natal de Casals, on es farà el lliurament de les medalles d’or de la Generalitat a familiars d’Arcadi Oliveres i a l’oceanògrafa Josefina Castellví. Divendres el Parlament lliurarà les seves medalles d’honor, dedicades als “represaliats” en la causa general contra l’independentisme.