Política

Montilla demana als governs “coratge polític” per “assumir renúncies i oferir propostes”

L’expresident reclama a Aragonès que “no se subordini ni als cops d’efecte ni a les pressions a curt termini”

L’expresident del Govern José Montilla ha demanat al Govern i a l’executiu espanyol que tinguin “coratge polític” per “assumir renúncies i oferir propostes ambicioses i alhora realistes” en el diàleg.

A la carta amb motiu de la Diada, Montilla reconeix “un canvi de clima positiu” i demana aprofitar la Comissió Bilateral i la taula de diàleg. “Ningú no hauria de desitjar que aquesta finestra d’oportunitat fracassi”, ha escrit. D’altra banda, exigeix al president Pere Aragonès que prengui les seves decisions “sense subordinar-se ni als cops d’efecte ni a les pressions del curt termini”.

“L’èxit d’aquest procés de diàleg, que no pot ser vist com un objectiu a curt termini, depèn en primer lloc dels governs que l’han d’impulsar”, raona Montilla. “Però també de tots els sectors polítics, socials i econòmics que l’han d’acompanyar i facilitar-ne l’èxit”, continua. És en aquest sentit que demana un diàleg paral·lel entre les formacions polítiques catalanes.

Montilla afirma que “l’objectiu no pot ser altre que abordar les reformes necessàries per assegurar que Catalunya gaudeix d’un nivell d’autogovern compatible amb les seves aspiracions nacionals”.

L’expresident del Govern també celebra “l’èxit compartit” per la gestió sanitària de la pandèmia. “La ciència i la indústria farmacèutica han estat capaces de trobar, fabricar i distribuir les vacunes. Les administracions públiques han sabut estar a l’altura organitzant i desenvolupant les mesures de prevenció i una eficaç campanya de vacunació. Al conjunt d’Espanya les persones vacunades amb la dosi”, escriu. I emplaça les persones que no ho hagin fet encara a vacunar-se.

L’expresident també fa referència a les “seqüeles socials” que deixa la pandèmia. Recorda que hi ha hagut un increment de desigualtats que ha fet créixer el risc de pobresa i d’exclusió social “de forma alarmant”. Per això demana que l’agenda social “constitueixi la principal de les preocupacions del Govern, per damunt de qualsevol altra qüestió”.

A les portes de la Diada, demana que la jornada sigui “un espai de retrobament, d’inclusió i de reconeixement de la pluralitat i complexitat de la nostra societat”. “No convé al país que els símbols –senyera, himne i Diada– es converteixin en motiu de discòrdia i divisió”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.