Política

ERC i Junts s’esbatussen pel diàleg la vigília de la Diada

Aragonès insta els escèptics a “concretar” una alternativa, i Borràs li ho recrimina i aposta per la “unilateralitat”

Crida del president a fer pinya pel referèndum en el seu primer missatge de l’Onze

Just al contrari de la pinya que reclama amb insistència des de fa dies el president, Pere Aragonès, per anar amb més força a la negociació amb l’Estat, ERC i Junts per Catalunya arriben a la Diada Nacional més distanciats que mai i amb retrets mutus a propòsit de la taula de diàleg de final de la setmana que ve. La primera institució del país va sulfurar ahir els seus socis arran d’una entrevista a Catalunya Ràdio al matí en què va apel·lar als “escèptics” a fi que concretin quina alternativa veuen a aquesta negociació entre governs. “Fins que no ho facin, només hi ha una proposta a curt termini”, va resoldre el president, que va tornar a reclamar “la màxima unitat” i que “les institucions del país estiguin al costat del govern” en la cita, que encara no té data exacta, ni ordre del dia, ni composició de les delegacions.

La segona institució del país, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, es va sentir al·ludida per les paraules d’Aragonès, i la seva resposta no es va fer esperar. “La taula de diàleg és un eslògan que fa un any i mig que dura”, escrivia, contundent, a Twitter. “Ni una sola concreció i tampoc n’hi ha cap en perspectiva que no sigui el fracàs. Demanar concreció als altres quan ets tan pobre en les teves concrecions no és acceptable. Però l’alternativa hi és: unilateralitat!”, va afegir-hi.

La topada no va acabar aquí, perquè fonts d’ERC citades per l’ACN replicarien Borràs, constatant la “decepció” per la seva piulada, i preguntant a Junts si no els “tremolen les cames” davant “l’oportunitat” de la taula de diàleg. Els republicans, a més, consideren que la presidenta del Parlament “ja no pot fer bandera de la unitat” després d’haver carregat contra Aragonès. “Els seus extrems s’imposen i rebenten els punts de consens de la investidura?”, es preguntaven sobre Junts, a qui acusaven de voler boicotejar la legislatura perquè la presidència de la Generalitat és d’ERC. “Si no, no s’entén aquesta bel·ligerància a les portes de la Diada” i de la taula de negociació, concloïen. Segons les mateixes fonts, les crítiques de Borràs i d’altres dirigents “evidencien un cop més la descohesió” de JxCat, ja que els seus integrants al govern han mostrat lleialtat a la taula, han participat en la seva preparació i seran a la reunió.

Per si no n’hi havia prou, el president d’ERC, Oriol Junqueras, també va causar malestar ahir a Junts en qualificar “d’error” en una entrevista a El Periódico que el cap de l’oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, tingués contactes amb l’entorn del govern rus, amb la qual cosa el republicà donava per bona la notícia que el New York Times publicava la setmana passada, suposadament basada en informes dubtosos de la Guàrdia Civil, i que Rússia ja ha desmentit. “Estem convençuts que la independència de Catalunya només és viable amb el suport de les democràcies occidentals, i per tant qualsevol contacte amb països que no siguin plenament democràtics ens allunya del suport que volem”, discutia Junqueras.

El govern espanyol ja va aprofitar les dissensions internes a Catalunya per posar-les com a excusa per trencar unilateralment l’acord assolit fa poc més d’un mes per afrontar una ampliació pactada amb la Generalitat de l’aeroport del Prat. Tot plegat ha acabat d’enrarir l’ambient per a una mesa on, de fet, el president espanyol, Pedro Sánchez, no ha confirmat encara la presència. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, retreia dijous a JxCat que qüestionés la taula abans que se celebrés. “Hi ha molta gent que vol que la mesa de negociació fracassi i cada setmana troben una excusa per dir que no avançarà”, responia també Aragonès, en comparèixer el mateix dia per rebutjar la paralització del projecte d’Aena.

Referèndum inclusiu

Precisament, la pujada de to de la tensió va eclipsar ahir el seu primer missatge institucional de la Diada com a president, en què va subratllar que s’és a les portes d’una negociació amb l’Estat “que Catalunya no havia aconseguit mai abans”, i que va instar a afrontar “amb tota l’ambició”, “unint esforços, construint confiances dins i fora de Catalunya”, ja que es tracta d’un procés “ple d’obstacles, que necessitarà temps, unitat i perseverança”. Aragonès va fer una crida a traduir l’ampli consens per l’autodeterminació i l’amnistia en una “aliança” entre institucions, partits, societat civil i ciutadania “per recuperar conjuntament la iniciativa” i fer “inevitable” un referèndum que va dir que per a ell és “irrenunciable”. El president, que posava Escòcia d’exemple, es dirigia “especialment” als contraris a la independència, als quals convidava a defensar el seu “legítim” plantejament en un referèndum que veu com l’opció més inclusiva, perquè no es basa en cap imposició i totes les opcions “han de tenir el dret a guanyar”.

El missatge va ser enregistrat a l’hospital de Sant Pau de Barcelona per recordar les víctimes de la Covid-19 i reconèixer la tasca del món sanitari. Segons el president, la pandèmia ha provocat una “profunda crisi social, econòmica i emocional” que agreuja les dificultats preexistents i “es barreja” amb un conflicte polític que, va admetre, “genera molta frustració” a tots els catalans que volen decidir el seu futur, segons ell una “àmplia majoria” que “no vol girar full”. Davant d’això, va instar a mostrar “inconformisme” per impulsar una transformació democràtica contra una repressió que no s’ha aturat, però també feminista, verda, social i econòmica. Per a aquest fi, va subratllar, compta com a “revulsiu” amb els fons europeus Next Generation, que va reclamar poder gestionar directament en la part que correspon a Catalunya. “Som qui millor coneix el país”, concloïa.

EL MISSATGE

Un referèndum és per a mi un compromís democràtic del tot irrenunciable, davant el qual no descansaré fins a fer-lo realitat
Totes les opcions hem de tenir el dret a guanyar. Cap projecte de futur es pot basar en la imposició per sobre de la majoria

Crida per gestionar l’aeroport

El president Aragonès va insistir al matí a reclamar el traspàs dels aeroports catalans, arran de la retirada de la inversió al Prat anunciada pel govern espanyol. Segons ell, aquesta actitud és la manera d’obrir “la finestra d’oportunitat” perquè “queda demostrat” que quan l’Estat gestiona les infraestructures “ho fa afavorint els interessos del model centralista”. Aragonès va tornar a instar els agents socioeconòmics a fer pinya amb la demanda. Mentretant, Cs va registrar al Parlament la petició de compareixença d’Aragonès perquè doni explicacions sobre les circumstàncies en què es va “perdre” la inversió. El PP s’hi va sumar i a més en va fer una altra per al vicepresident, Jordi Puigneró, criticant que els governs i Aena no hagin assolit un acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.