Política

Els socialistes reiteren que no hi ha lloc per al referèndum

Els ministres Iceta i Sánchez i Lastra reafirmen que el límit de la negociació el fixen l’Estatut i la Constitució

L’executiu espanyol vol avançar en la resta de 46 punts plantejats per Puigdemont

Els dirigents del PSC i el PSOE i els ministres socialistes que seran a la taula de diàleg amb l’executiu català reiteraven ahir a l’una que no hi pot haver cap acord sobre l’amnistia i l’autodeterminació perquè no tenen cabuda a l’Estatut i a la Constitució, segons la seva interpretació. Ja en una entrevista a Onda Cero, el ministre de Cultura i primer secretari del PSC, Miquel Iceta, deixava clar que, si en la primera reunió d’aquesta setmana el govern català només vol parlar d’amnistia i autodeterminació, “la reunió serà breu i no portarà enlloc, això ja se sap abans de començar”.

Per això, qui serà un dels representants de l’executiu de Sánchez a la negociació recorda que el seu govern hi va disposat a parlar dels 46 punts que el president Puigdemont va lliurar a Mariano Rajoy i que, en el document que el president Sánchez va fer arribar al president Torra, els socialistes anomenen “agenda pel retrobament”.

Iceta sosté que no convé a cap dels dos presidents que la taula ja “descarrili el primer dia” i considera que “ja és bo” el simple fet que es reprenguin les converses. El conflicte català, recorda, “s’ha anat incubant durant anys i no podem pensar que es resoldrà d’un dia per l’altre”.

No plantejar impossibles

També la ministra de Transports i negociadora a la taula per part de l’executiu espanyol, Raquel Sánchez, deia ahir que el govern català “no hauria de plantejar impossibles”, de manera que “es pot parlar de tot, però l’autodeterminació i l’amnistia, per descomptat, no són matèries que puguem acordar en cap moment”. Per la seva banda, la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, va considerar que la represa del diàleg “suposa l’agenda del retrobament, una finestra oberta al diàleg, al retrobament, a la negociació i a l’acord, tornar a caminar junts”. Preguntada per la possibilitat que s’abordi l’opció de fer una consulta sobre el futur polític de Catalunya, va respondre que qualsevol acord a què es pugui arribar estarà dins “del marc de l’Estatut de Catalunya i la Constitució”.

Escarp substituirà Granados

Els socialistes catalans trien la diputada Assumpta Escarp per ocupar la vicepresidència segona de la mesa del Parlament en el moment que Eva Granados es converteixi en la portaveu del PSOE al Senat, tal com han proposat els socialistes espanyols. Les agències confirmaven ahir que la direcció del PSC ja havia triat Escarp i que el relleu s’hauria de portar a terme en els pròxims dos plens del Parlament. Cal recordar que la majoria de Junts, ERC i la CUP va impedir en el seu moment que Iceta deixés l’escó per ser nomenat president del Senat. Tot i que les circumstàncies han canviat, també serà el ple el que haurà de votar, primer, la designació de Granados com a senadora i, després, la d’Escarp a la mesa. Per altra banda, els socialistes també avancen que qui substituirà Granados a l’escó del PSC que quedarà lliure serà Mireia Dionisio, primera secretària del partit i primera tinenta d’alcalde a Mollet del Vallès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.