Sànchez nega cap deslleialtat entre els socis de govern
El secretari general de JxCat retreu a ERC haver conegut els noms dels delegats republicans per la premsa i sosté que Aragonès sabia des de “feia setmanes” que no només hi enviarien consellers
L’ex-pres critica la gesticulació de Sánchez i el lleig a la taula
Jordi Sànchez no considera que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hagi estat deslleial amb els socis perquè, si fos així, Junts per Catalunya hauria de marxar del govern. El secretari general del partit de Carles Puigdemont ho va plantejar en aquests termes, ahir, en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què també va negar que s’hagi produït tal deslleialtat a la inversa. Ara bé, l’ex-pres polític va voler deixar clar que el president coneixia “des de fa setmanes”, a través d’un missatge del mateix Sànchez al mòbil, que els noms que proposaria JxCat per integrar la delegació en la taula de diàleg no serien només de consellers. Als arguments esgrimits els últims dies, Sànchez hi va afegir ahir que el plantejament de la reunió de dimecres al Palau de la Generalitat era justament “la represa” de la negociació iniciada el febrer de l’any passat amb una primera trobada en què sí que van participar persones alienes a l’executiu.
“Nosaltres hem estat lleials no a un esperit, sinó a una literalitat d’un acord que conec prou bé perquè el vaig tancar personalment amb un vicepresident en funcions que després va ser president”, va recordar Sànchez, amb referència al pacte de legislatura, que no detallava en cap cas la condició que la taula la integressin exclusivament consellers. “No explicaré les converses amb el president, per respecte a la institució, però ell coneixia de fa setmanes que nomenaríem una delegació que probablement no seria integrada totalment per membres del govern”, va subratllar.
En aquest sentit, manté que Aragonès va canviar de criteri per pressions del PSOE, unes pressions que ja van existir el febrer de l’any passat, però a les quals l’aleshores president, Quim Torra, no va cedir.
Fonts republicanes del govern recalcaven que Aragonès va conèixer els noms de la delegació de JxCat a les 8.45 h de dimarts, i que el president des de principis de juliol havia dit sempre el mateix: que la taula seria de govern a govern amb membres de govern. Al seu torn, Sànchez va puntualitzar que JxCat va saber els noms que ERC proposava per integrar la taula (Laura Vilagrà i Roger Torrent) pels mitjans de comunicació, i que si JxCat hagués tingut voluntat d’obstaculitzar la taula hauria pogut votar en contra de la proposta de noms que va fer Aragonès al consell executiu de dimarts –es van abstenir–: “No ho vam fer, perquè això sí que ens semblaria un acte de deslleialtat.”
Sigui com sigui, Sànchez va admetre que el xoc entre els socis “no és menor”, però que no necessàriament ha d’afectar el govern. En concret, va treure importància a la trobada de dijous entre Aragonès i el vicepresident, Jordi Puigneró, que va emmarcar en el contacte permanent entre el número 1 i el número 2 de l’executiu.
La lectura que fa Sànchez de la reunió de dimarts, a la qual no va poder acudir com a membre de la delegació, és que el president espanyol ha tancat la carpeta catalana i domina l’art de la gesticulació. El dirigent de JxCat es va indignar en veure que Pedro Sánchez se n’anava a fer un cafè en un bar públicament i notòria a la mateixa hora que es reunia la taula. Sànchez va retreure al líder socialista falta de respecte institucional perquè “no era necessari” comunicar en la trobada amb Aragonès que retirava definitivament la inversió a l’aeroport del Prat. També troba lleig recalcar que no hi haurà terminis per al diàleg quan sap que el seu interlocutor té un compromís signat amb la CUP que garanteix l’estabilitat parlamentària durant dos anys sempre que hi hagi resultats. “Això no es fa”, va reblar Sànchez.
Prova del marc mental amb què el govern espanyol s’asseu a negociar són, per Sànchez, les declaracions del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, de dijous a RAC1, quan va assegurar que “l’etapa del procés sobiranista s’està acabant”. “Si el procés s’ha acabat, què hi van a negociar?”, es preguntava el secretari general de Junts.
LA FRASE
El rei espanyol tornarà la vigília de l’1-O
El rei Felip VI i el president espanyol, Pedro Sánchez, preveuen obrir el Saló de l’Automòbil de Barcelona el dia 30, la vigília del quart aniversari del referèndum del Primer d’Octubre. El Borbó ja va inaugurar aquest mateix saló el maig del 2019, al costat de l’aleshores president de la Generalitat, Quim Torra. En aquella ocasió, també tenia previst anar-hi el cap de l’executiu, però va cancel·lar finalment la seva assistència pel mal estat de salut de l’exlíder socialista Alfredo Pérez Rubalcaba. L’última vegada que el fill de Joan Carles I va trepitjar Barcelona va ser l’1 de juliol passat, acompanyat de la reina Letícia, la princesa Elionor i la infanta Sofia, en la cerimònia dels premis de la Fundació Princesa de Girona.