La CUP reclama un referèndum aquesta legislatura, la retirada d’honors a Joan Carles I i suport als jutjats del 23-S
Els anticapitalistes demanen oposar-se a tota ampliació del Prat, Girona i Reus, i rebutjar el CRT de Vila-seca i Salou
La CUP vol que el Parlament es comprometi “a dur a terme un referèndum d’autodeterminació abans no finalitzi la legislatura” i per això insta al Govern, en una proposta de resolució del debat de política general, a “iniciar immediatament els debats i treballs necessaris per a garantir-ne la realització”.
Aquesta és una de les propostes que més ampolles ha aixecat entre els grups. L’oposició no hi veu cap element positiu, i ERC, Junts i el Govern s’han queixat perquè asseguren que la CUP no ho havia parlat ni negociat amb ells.
Però no és l’única proposta que presenten, i els anticapitalistes també demanen retirar honors a Joan Carles I o oposar-se a les ampliacions dels aeroports.
Més enllà del referèndum polèmic, una de les propostes de resolució presentades per la CUP demana al Govern la “retirada de les distincions i els elements d’homenatge que puguin existir a Juan Carlos de Borbó en edificis propietat de la Generalitat de Catalunya, per considerar que la seva actuació com a cap d’Estat i després de la seva renúncia a la Corona és incompatible amb l’ètica i la democràcia”. Igualment, reclama als ajuntaments que facin el mateix, i al Congrés li exigeix la creació d’una comissió d’investigació “per la trama vinculada a les presumptes il·legalitats i irregularitats comeses per membres de la Casa Reial”.
Relacionat també amb el conflicte amb l’Estat, la CUP reclama que el Parlament “doni tot el suport necessari a totes les persones represaliades per motius polítics” i insta el Govern “a què ho faci també en especial a les 13 persones represaliades en el cas 23-S per la gravetat de les acusacions que pateixen”. “Així, Parlament i Govern faran tot allò que sigui possible i necessari per donar suport tant a qui pateix la repressió com als seus entorns polítics, socials i familiars així com a la seva defensa jurídica i política”, afegeix la resolució. De la mateixa manera, la CUP exigeix també al Govern que es “retirin totes les acusacions particulars contra manifestants i activistes polítics”, que no s’apliqui la llei mordassa, i “no col·laborar en les batudes racistes dels cossos policials espanyols, i desestimar qualsevol operatiu dels cossos catalans que tingui com a resultat intencionat o en conseqüència directa la persecució i el tancament de persones en situació administrativa irregular al CIE per procedir a la seva expulsió sense que hagin comès cap delicte”.
La CUP també ha aprofitat per intentar que el Parlament s’oposi al projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat i canviar el model. Així, demanen “oposar-se clarament al projecte d’Aena d’ampliació de l’aeroport del Prat en qualsevol de les seves derivades que comporti plans de creixement de l’aviació i del nombre de passatgers”; i també oposar-se a les ampliacions de Reus i Girona i a les interconnexions ferroviàries “que tinguin per objectiu afavorir només el transport de turistes entre aeroports catalans”. En canvi, reclamen “el traspàs de la titularitat, la gestió la i planificació dels aeroports de Barcelona-el Prat, Girona-Costa Brava, Reus i Sabadell”.
Dins de l’àmbit de l’energia, la CUP insta el Govern a presentar, en el termini d’un mes, “un pla detallat i planificat de constitució de l’empresa energètica pública que incorpori, de manera concreta, la constitució d’aquesta de manera efectiva abans de finals de 2021”.
Pel que fa a la salut, la CUP presenta una proposta on demana la “unificació de la titularitat, gestió i provisió pública de tots els centres que formen part del SISCAT”, revertir “de forma immediata” tots els contractes de concessions i concerts que no suposin cap cost per l’administració, i “fer efectiva la recuperació del 5% retallat el 2010 i dels incentius.
En habitatge, demanen l’aprovació definitiva el Pla Sectorial d’Habitatge “de la forma més urgent possible”.
A les seves propostes de resolució, la CUP reclama inicial el 2022 “una prova pilot de la Renda Bàsica Universal que estableixi una mostra suficient amb un ingrés equivalent al llindar de la pobresa establert a l’IDESCAT i garantir-ne tots els recursos necessaris per a una durada de dos anys”. Igualment demana al Govern modificar l’IRPF “per tal de fer-lo més progressiu”, establint nous trams.